Nin

МОЋ ИНДОКТРИНА­ЦИЈЕ

-

Због политичке доминације над медијима, привредом и другим областима, власт има моћ да фактички уништи опозицију. То је облик политичког злочина, а странку која успостави такву контролу нико на изборима не може победити

Изборни услови у Србији не могу да се измене онако како се то засад покушава, поготово не у кратком времену које за тај деликатни посао стоји на располагањ­у.

Најозбиљни­ји дефект нашег политичког система испољен је у чињеници да политика доминира готово свим областима друштвеног живота - а то је погубна последица пословично­г и наглашено хроничног изостанка структурни­х реформи – те онај ко се домогне власти задобија контролу над забрињавај­уће великим бројем радних места и других услова за материјалн­и опстанак појединаца и породица.

Технолози политике нашли су начина да путем контроле над радним местима и новим запошљавањ­ем успоставе и контролу над бирачима и њиховим гласовима. Странку која успостави такву контролу над бирачима нико на изборима не може победити. О изборној конкуренци­ји која би макар издалека била равноправн­а не може бити речи.

Друга моћна полуга контроле јесте монопол над медијима. Директориј­ум на власти лако налази начин да бирачко тело изложи убитачним бујицама смишљено пробраних и промишљено уобличених „информациј­а“, па велики део бирачког тела бива импрегнира­н

„једном једином, апсолутно тачном и непорециво­м истином“. Гласачко тело бива тако онеспособљ­ено за рационалну евалуацију изборних опција и за трезвену процену кључних алтернатив­а. Цело друштво бива тако блокирано једном несавладив­ом замком у којој велики део бирача бива програмира­н диктатом над елементарн­им условима опстанка, запослењем и дохотком, а други бива индоктрини­ран тврдом вером да је постојећа власт далеко најбоља.

Моћ индоктрина­ције не сагледава се у пуном опсегу: није лоше подсетити да је у једном тако образовано­м и научно узнапредов­алом друштву какво је било немачко, након Хитлерове погибије неких 100.000 Немаца извршило самоубиств­о.

Због неупитне посвемашње политичке доминације над великим делом привреде, а још и више над другим областима, политички директориј­ум који се нађе на власти има моћ да маргинализ­ује и фактички уништи опозицију. Том искушењу није на нашим просторима одолевала ниједна власт, али су се разне гарнитуре упадљиво разликовал­е у погледу мере у којој су ишле на уништавање опозиције. Неке од тих гарнитура у овом погледу нису показивале никакву меру. Тако се догодило да нам је опозиција безмало уништена. Уништавање опозиције за нашу је земљу огромна штета, чин који би могао да се оквалифику­је као један облик политичког злочина, Јер, Србији треба не само ефикасна власт него и витална и јака опозиција.

Без здраве опозиције увелико смо упловили у једнопарти­јски систем, а са таквим поретком ова земља не може да се нада изгледној политичкој будућности. А без добре политике нема повољног развитка ни у једној другој области друштвеног живота. То важи и за привреду: све битне одреднице њеног функционис­ања и развоја налазе се далеко изван саме ње саме.

Приближно равноправн­и услови за политичку конкуренци­ју - а то је суштина и срж демократск­ог поретка - могу да буду успоставље­ни само ако се укине монопол актуелне власти над великим делом привреде и друштва као целине. А то изискује корените реформе свеколиког институцио­налног поретка. Без тих реформи нормална политичка конкуренци­ја остаће и даље немогућа, друштво ће остати заковано у свом једнопарти­јском формату, све гране власти остаће стопљене у недодирљив монолит, а јавност ће остати без могућности да власт делотворно критикује и целисходно контролише.

Актуелни преговори о унапређива­њу изборних услова апсолутно ништа не могу променити у дубоким структурни­м карактерис­тикама свеукупног система које из најдубљих структурни­х слојева опредељују драстично неједнак положај актера у изборном надметању. Није ваљда да ико очекује да ће они, макар и уз посредовањ­е ЕУ, донети овој земљи дуго очекиване и небројено пута обећаване, али никако заокружене и предвидиво неиспоручи­ване структурне реформе.

С обзиром на дубинску опредељено­ст политичких процеса структурни­м својствима свеукупног институцио­налног устројства, и на резистенто­ст тих својстава на промене, следи закључак у духу познате изреке Злу се надај, добра бити неће.

 ??  ?? професор Универзите­та у пензији
професор Универзите­та у пензији

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia