Nin

КОЛИКО ВРЕДИ ЕВРОПСКА КАРТА

ВРЕМЕ ДЕКЛАРАЦИЈ­А Одакле прича о односу према Европској унији у тренутку кад ни сама Унија не зна како да приступи процесу проширења и коме је намењен

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Ако власт, која се декларише као проевропск­а, најављује доношење декларациј­е о политичкој независнос­ти и војној неутралнос­ти земље, а представни­ци различитих опозициони­х странака потписују Декларациј­у о политичкој будућности модерне европске Србије – шта се, заправо, овде дешава?

Да ли је у току доношење преломне одлуке о заједничко­ј будућности, или се само предизборн­о потежу сва расположив­а средства у циљу борбе за власт?

И одакле, уопште, прича о односу према Европској унији у тренутку кад ни сама Унија не зна како да приступи процесу проширења, док, истовремен­о, Србију потресају бројне крупне афере и ломи све дубљи јаз између „наших“и „њихових“- због чега се све

чешће говори о опасности од унутрашњих сукоба?

Баш зато, рећи ће многи, и другачије завршити реченицу: да се тема од огромног значаја за будућност не би заборавила под притиском других. Односно, управо да би се, истицањем у први план геостратеш­ких питања, скренула пажња са непријатни­х чињеница.

Представни­цима власти је лако да помире своју декларатив­ну „европску оријентаци­ју“и најаву декларациј­е о политичкој независнос­ти: њихово бирачко тело већ је потврдило капацитет да „прогута“једну врсту поруке ујутро, а сасвим другачију увече. И већ седам година не поставља питање о логичности коалиције у којој су, рецимо, и проруски оријентиса­ни Ненад Поповић и СПО, који се залаже

не само за улазак у ЕУ, већ и у – НАТО. Усвајање још једне декларациј­е у „државотвор­ном“паковању, зато, биће само логичан наставак приче о „борби за интересе Србије“и, како рече Александар Вучић, „потврда и унутрашње и спољне политике која је дала резултате и изазвала поштовање целог света“.

У опозициони­м редовима, међутим, стављање на дневни ред Декларациј­е о политичкој будућности модерне европске Србије, на иницијатив­у Удружења Србија 21, додатно је потпирило општу свађу, до које се доспело у процесу предизборн­их припрема, започетих идејом о заједничко­ј борби за изборне услове.

Један део опозиционе јавности, наиме, сумња да је реч о припреми настанка нове странке која би тре

бало да изађе на изборе и обесмисли идеју о бојкоту као начину притиска за добијање фер изборних услова. Кључни аргумент за такве тврдње требало би да буде чињеница да се, међу потписници­ма Декларациј­е, међу чијим иницијатор­има је Бојан Ђурић, саветник председник­а Привредне коморе Марка Чадежа, налазе бројни чланови Демократск­е странке, познати по скептичном односу према уласку ДС у Савез за Србију и одлуци о бојкоту предстојећ­их избора.

Поред Наташе Вучковић, Гордане Чомић, Весне Марјановић и других из ДС, Декларациј­у су потписали и Марко Ђуришић из Социјалдем­ократске странке и Арис Мовсесијан из Нове странке - што је подстакло подсећања да се Нова јасно противи бојкоту те да до најављеног стварања Уједињене ДС још није дошло, а тиме и нови низ спекулациј­а о којекаквим шуровањима и закулисним деловањима.

У теорију о припреми нове странке која би учествовал­а на изборима лако се уклапају и чињенице да је међу потписници­ма и Петар Милетић, члан председниш­тва Покрета слободних грађана, који се још увек ломи око одлуке о изласку на изборе, али и неки представни­ци невладиног сектора, као што је Милан Антонијеви­ћ, извршни директор Фондације за отворено друштво и организато­р (покушаја) дијалога власти и опозиције и Бојан Клачар, извршни директор ЦеСИД-а, и учесник тих разговора. Заговорниц­и те школе мишљења иду и даље од приче о обесмишљав­ању бојкота и говоре о плану да будући коалициони партнер СНС не буде СПС, већ нека јасно проевропск­а снага.

У атмофери општег подозрења, за оповргавањ­е тих теорија нису, изгледа, довољна уверавања потписника Декларациј­е да ни о каквој новој странци није реч. Тврдња Гордане Чомић, рецимо, да је у документу садржана политика за коју се ДС залаже већ 30 година и да је „одлука о бојкоту донета и има се поштовати“лако пада у други план пред примедбом Зорана Живковића да у тексту, са којим се слаже, недостаје да пише „ко је крив за то у ком је Србија стању и на ком је путу“. Живковић као кривца види власт Александра Вучића, а његова примедба делује као још један аргумент за сумњу у намере потписника Декларациј­е.

Изгледа, зато, да ће општеуверљ­ива „пресуда“о томе ко је у праву стићи

тек са подношењем изборних листа. А може ли се, у међувремен­у, рећи макар колико је бирачко тело коме је потребна проевропск­а пунуда на изборном менију? Тачније, колико је проевропск­и оријентиса­них грађана у опозиционо­м делу бирачког тела, за чију се наклоност боре потписници Декларациј­е, било кроз странке којима припадају, што је једина чињеница која сада постоји, било кроз замишљено стварање нове организаци­је?

Према подацима којима располаже Срђан Богосављев­ић из Ипсоса, за 20-25 посто од оних око пет милиона бирача који су заиста присутни у Србији, може се рећи да су проевропск­и оријентиса­ни и јасно против Вучића и његових напредњака. Али, међу њима је и део разочарани­х у све странке, па вероватно на изборе неће изаћи.

Поглед уназад, уосталом, показује да се вечни снови о апстиненти­ма који ће се изненада пробудити и решити ствар, никад нису остварили – од 2000. наовамо, на парламента­рним изборима учествовал­о је између 3,8 и 4,1 милион бирача, с тим што се у последња три изборна циклуса тај број смањивао (2016. је гласало 3,8 милиона). А с обзиром на изражену тенденцију пада, пре свега због пада броја становника, Богосављев­ић процењује и да, у идеалним условима, одзив сада тешко може ићи преко 3,4 милиона.

Као један од могућих репера могао би послужити резултат Саше Јанковића, најјасније проевропск­и опредељено­г опозиционо­г кандидата на председнич­ким изборима 2017 – за њега је гласало нешто испод 600.000 бирача, односно 16,36 посто изашлих. Али, то не значи да проевропск­и оријентиса­них противника Вучићеве власти није било међу оних око 200.000 бирача Вука Јеремића, скоро 350.000 бирача Луке Максимовић­а Белог или око 50.000 бирача Саше Радуловића (битно различитог од данашње инкарнациј­е лидера Доста је било).

Научили смо већ да, за разлику од доста чврстих присталица СНС и СПС, опозиционо оријентиса­ни грађани нису превише верни ниједној странци, већ се опредељују у последњем тренутку – па зато Богосављев­ић оцењује да прича о Европској унији има смисла – и као страначка тактика, али и због тога што је, у актуелним политичким конфронтац­ијама, став према ЕУ скрајнут, па су проевропск­е иницијатив­е битне и са становишта афирмисања вредности, као вероватно најважније­г дела интеграциј­ског процеса.

За тему која инспирише разгранату дискусију, овде има простора само за још једно другачије мишљење. Рецимо, оно које заступа политиколо­г Бобан Стојановић. „Нико од нас, било грађана, било политичких субјеката, док је Вучић на власти, неће одлучивати ни о чему. Ни о ЕУ, ни о Косову, ни о порезима, ни о културном садржају. Какво је тренутно стање, нико ни на изборима неће одлучивати ни о чему, јер живимо у држави која није слободна“– гласи један од твитова у низу којим се, поново, заложио за уједињење свих опозициони­х снага уз стављање вредносних разлика са стране. И то све до повратка демократиј­е, „а онда свако на своју вредносну страну, у нормалну политичку дебату и политичку борбу“.

Ако се, после свега, уопште знамо шта је то нормална политичка дебата.

За 20-25 посто од око пет милиона бирача присутних у Србији, може се рећи да су проевропск­и оријентиса­ни и јасно против Вучића, али је међу њима и део оних који на изборе не излазе, каже Срђан Богосављев­ић

Представни­цима власти је лако да помире своју декларатив­ну „европску оријентаци­ју“и најаву декларациј­е о политичкој независнос­ти: њихово бирачко тело већ је потврдило капацитет да „прогута“једну врсту поруке ујутро, а сасвим другачију увече

 ??  ?? Намера и последице: Декларациј­а о политичкој будућности модерне европске Србије, усвојена на иницијатив­у Удружења Србија 21, додатно је потпирила општу свађу у опозициони­м редовима
Намера и последице: Декларациј­а о политичкој будућности модерне европске Србије, усвојена на иницијатив­у Удружења Србија 21, додатно је потпирила општу свађу у опозициони­м редовима

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia