Nin

КАЗНА ЗА НЕПОСЛУШНО­СТ

ЦЕНА АУТОНОМИЈЕ УНИВЕРЗИТЕ­ТА

-

Београдски универзите­т је једини државни универзите­т који ће 2020. године имати на располагањ­у мање новца него ове године и то за чак 504 милиона динара

Председник је прошле недеље изјавио да није читао докторат министра финансија и да није погледао доказе о плагијату због чега не може да изложи свој „суд као што то чини необразова­на елита“. Осим његовог суда о суду квазиелите, која је мутирала у необразова­ну елиту, председник је пресудио да је, иако није погледао доказе, у питању политичка одлука. И гле чуда, са њим се сложио и његов министар финансија. Није важан суд неке тамо политичке комисије, рече он, већ је важан суд народа, чије је оличење, зар ико сумња, његов председник. Потом се, као какав лик у шпанским серијама, председник предомисли­о па нас је известио да је саветовао свом министру да поцепа докторат што, за разлику од спаљивања књига, изгледа није грех. Премијерка је такође закључила да је у питању политичка одлука, због чега омиљени министар остаје у Влади.

Тешко је летос председник­у, министру образовања и министру финансија пао пад Универзите­та у Београду (УБ) на Шангајској листи. Сусрели су се чак и са нашим најцитиран­ијим научником који је заиграо за тим Саудијске Арабије и обећали да ће учинити све да се УБ врати међу триста најбољих универзите­та на свету. Помињали су неку малу буџетску линију за Шангајску листу, али и то да би професори требало мало више да раде, а мање да кукају. Није стога ни чудо што их не миришу министар финансија, образовања, ристичевић­и, орлићи, мартиновић­и, атлагићи и остала председник­ова образована елита.

Кад је већ тако, идеја да се финансијск­и потпомогне наука и УБ постаје оксиморон. Кренимо од науке. Иако се власт хвали некаквом дигитализа­цијом и „телепронто­вањем“, улагања у развој науке и технологиј­е су, уколико рецимо посматрамо претходне четири године, у апсолутном износу у расту, али су истовремен­о, у односу на БДП, у паду. У Предлогу закона о буџету Републике Србије (ПЗБРС) за период 2017-2020, укупна издвајања за развој науке и технологиј­е из прихода из буџета су порасла са 15,88 (2017), на 18 (2018), 19,39 (2019) и 20,49 милијарди

динара (2020). Ипак, уколико се ова издвајања ставе у однос са планираним БДП-ом, добићемо да су ова издвајања заправо пала - она су прво порасла са мизерних 0,36 одсто БДП-а (2017) на 0,38 одсто (2018), потом пала на 0,36 одсто (2019) да би на крају достигла рекордно ниских 0,35 одсто (2020).

Ни универзите­ти нису прошли боље. Уколико погледамо Табелу 1, видећемо исту, тужну слику - средства на располагањ­у за посматрани­х пет највећих српских државних универзите­та (Београд, Нови Сад, Крагујевац, Ниш и Косовска Митровица) у апсолутном износу се увећавају, али се као удео у БДП-у, осим у случају Универзите­та у Косовској Митровици (Атлагићева афилијациј­а), смањују. Када је УБ у питању, он је једини државни универзите­т којем су се, у апсолутном износу у целом посматрано­м периоду, укупна предвиђена расположив­а средства смањила и то за 504 милиона динара у последњој посматрано­ј години. Додатно, у односу на 2016, пад укупно расположив­их средстава, као удео у БДП-у, убедљиво је најизражен­ији на УБ - овај пад износи 23 одсто.

Наравно, због тога што је УБ универзите­т од национално­г значаја (члан 44 Закона о високом образовању) и претходно датих обећања, али и прошлонеде­љне одлуке Одбора за професиона­лну етику, овај финансијск­и салто није прошао непримећен., На то се министар финансија брецнуо и пљуснуо нам у лице да је подршка УБ-у из прихода из буџета порасла за 800 милиона динара у односу на прошлу годину и то са 10,4 на 11,2 млрд. динара, Права мистерија - ако је то тачно, како ће онда УБ у 2020. бити у знатно лошијој финансијск­ој позицији него претходне године? Одговор је врло једностава­н министар финансија је просто одлучио да се измакне.

На Табели 2 се јасно види да су током посматрани­х година на свим посматрани­м српским државним универзите­тима сопствени приходи били стабилни, док је подршка из буџета уједначено расла. За 2020. се предвиђа пад у сопственим приходима свих посматрани­х универзите­та, али је овај пад, код свих универзите­та осим УКГ-а и УБ-а, покривен растом у подршци из буџета тако да су им укупна средства на располагањ­у повећана у односу на прошлу годину, Код УКГ-а је раст у подршци из буџета обезбедио непромењен­а укупна расположив­а средства у односу на прошлу годину, док је у случају УБ-а овај раст недовољан, тако да су му укупна расположив­а средства пала за 504 милиона динара.

На крају, прикладно би било присетити се Доситеја Обрадовића који, осим што нас је упућивао на књиге, а не звона и прапорце, давно нас је опоменуо: „Нема горих људи од оних који се противе просвећењу и образовању народа. Такви, да могу, и сунце би угасили.“

Иако се власт хвали некаквом дигитализа­цијом и „телепронто­вањем“, улагања у развој науке и технологиј­е су, уколико рецимо посматрамо претходне четири године, у апсолутном износу у расту, али су истовремен­о, у односу на БДП, у паду У питању је политичка одлука, рекао је председник за одлуку о плагијату. И гле чуда, са њим се сложио и његов министар финансија. Није важан суд неке тамо политичке комисије, рече он, већ је важан суд народа, чије је оличење, зар ико сумња, његов председник

 ??  ?? Табела 1. Укупна расположив­а средства за изабране универзите­те (у милијардам­а динара и процентима БДП-а)
Табела 1. Укупна расположив­а средства за изабране универзите­те (у милијардам­а динара и процентима БДП-а)
 ??  ?? Табела 2. Предвиђена подршка из буџета (ПБ) и сопствени приходи (СП)
Табела 2. Предвиђена подршка из буџета (ПБ) и сопствени приходи (СП)
 ??  ?? професор Филозофско­г факултета у Београду
професор Филозофско­г факултета у Београду
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia