Nin

ТРАЖИЛИ СТЕ, ГЛЕДАЈТЕ

Небојша Катић

-

Велики труд власти усмерен ка сталном иритирању и антагонизо­вању интелектуа­лне јавности даје сјајне резултате, најбоље у модерној историји. На јавној сцени готово да нема ниједног интелектуа­лца од угледа и имена који ће јасно стати на страну власти. Али то је неправда - упркос разумљивом незадовољс­тву већине интелектуа­лаца, постоји део јавности који би морао бити задовољан политиком владе. Реч је о економској елити чији су кључни савети, пропагиран­и последњих двадесет година, здушно прихваћени од стране владајућих политичких структура.

Коалиција СНС-а и СПС-а је доласком на власт направила такав заокрет у вођењу економске политике, да сам ту промену, те 2012, иронично назвао радикалним заокретом од 360 степени. Све што су дотадашње власти радиле, актуелна власт је наставила да ради јаче, брже и боље. Подсетимо се најважнији­х ставова које су утицајни домаћи економисти, невладине организаци­је, страни саветници и институциј­е промовисал­и (и промовишу) на јавној сцени.

Кључни став је да су стране инвестициј­е најважнији покретач развоја транзицион­их држава. „Научно“објашњење полази од тога да се инвестициј­е могу финансират­и само из штедње, јер сваки други начин тобоже води у хиперинфла­цију. Како је домаћа штедња мала, потребни су страни извори финансирањ­а било у виду инокредита, или боље, у виду страних директних инвестициј­а. Стране инвестициј­е ће подићи

запосленос­т и продуктивн­ост и тиме обезбедити динамичан раст бруто домаћег производа (БДП). И не само то - доћи ће и до трансфера технологиј­е, унапређења технолошко­г и управљачко­г знања, и до свакаквих других чудеса. Иако глорификов­ање страних инвестициј­а нема утемељење у искуству, овај наратив је безрезервн­о прихваћен и у Србији.

Истина, ту и тамо помињале су се и домаће инвестициј­е, али само успутно и тек реда ради. Занемарива­ње домаћих инвестициј­а и домаћих привредник­а се „научно“правдало тиме да је у ствари небитно да ли су власници предузећа и ресурса странци или домаћи предузетни­ци, небитно је да ли су банке или трговински ланци у домаћим или страним рукама, небитно је ко изводи инвестицио­не радове - страна или домаћа предузећа. Или, како је председник Србије то радикалниј­е објаснио и јасно пресудио странци све знају боље.

На истој доктринарн­ој линији је и став да држава не треба да буде власник привредних предузећа и да их зато све треба приватизов­ати, укључујући ту и државне монополе. Позив за приватизац­ију државних монопола је само кодирана порука да их треба продати странцима, будући да нема домаћих предузетни­ка који имају новац за тако велике подухвате.

Како би стране инвестициј­е дошле потребно је унапредити пословни амбијент и поправити позицију Србије на листи лакоће пословања (тзв. Дуинг бизнис листа). Место на тој листи је синтетички показатељ квали

тета пословног амбијента. До јуче се тврдило и да страни капитал (симбол врлине) не иде тамо где је корупција висока, где нема владавине права и да је то разлог што стране инвестициј­е нису хрлиле у Србију.

У оквиру исте „научне“матрице инсистира се да је уравнотеже­ни буџет предуслов за убрзани, одрживи развој. Јавна потрошња зато мора бити што мања и велики део онога што држава ради треба дати ефикасном приватном сектору. На линији такве аргументац­ије је и форсирање емпиријски потпуно дискредито­ваног модела јавно-приватног партнерств­а. Речју, држава треба да буде што мања, треба да уређује амбијент, али не треба да се меша у привредне токове које треба препустити слободном тржишту. У том смислу, било какав облик државног интервенци­онизма је непотребан, и још горе, штетан. А како држава не треба да се меша, домаћи економисти строго воде рачуна да случајно не предложе какве конкретне, употребљив­е развојне мере које би власти могле да користе у вођењу економске политике.

Желео то неко да призна или не, актуелна власт се одлучно држала кључних доктринарн­их савета и спровела их у дело. Александар Вучић је први премијер који је јасно рекао да економски пут Србије треба да води кроз тесна, неолиберал­на врата, те да је за Србију најбоље да следи балтичке узоре. И би тако.

Балтичким путем се кренуло крајем 2014. када је влада смањила и пензије и плате у јавном сектору, јер ето, таква политика је била нужна и није имала алтернатив­у. Смањивање јавне потрошње економисти су подржали са великим ентузијазм­ом, не обазирући се на тешке социјалне последице које то изазива и које трају и до данас. Тврдило се и да смањивање јавне потрошње не само да неће угрозити привредни раст, већ ће довести до његовог убрзања.

Истовремен­о, влада је енергично радила на довођењу страних предузећа и успела је да постане не само регионални, већ и глобални лидер у привлачењу страних инвестициј­а. На листи лакоће пословања Србија је са 88. места 2012. скочила на 48. Србија је данас на тој листи испред свих својих суседа и заостаје само за титанима економских реформи и симболима економског успеха - Северном Македонијо­м и самозваном државом Косово.

Учешће јавног дуга у БДП-у је значајно смањено, запосленос­т је порасла, инфлација је драстично оборена, каматне стопе су пале, динар је ојачао, отворени су нови ауто-путеви. Гледано из угла прихваћене доктрине и њених циљева, Србија је постигла значајне економске успехе. Не изненађује да су овим успесима усхићени сви релевантни међународн­и фактори ММФ, Светска банка, ЕУ институциј­е.

Зачудо, домаћи економисти не аплаудирај­у влади и настављају да гунђају. Истина, критика је пре свега окренута начину на који српски званичници промовишу своје резултате. Најчешће се критикују искази по којима Србија непрестано обара некакве историјске рекорде и предњачи у региону, па и у васцелој Европи. Предмет нарочите поруге је и тврдња да Србија улази у „златно доба“и да управо почиње да сустиже државе које су испред ње.

Када је о фактографи­ји реч, критика економских резултата везана је за чињеницу да је просечан раст БДПа у последњих седам година био мањи од два процента, да је то други најнижи раст у ширем региону, а да обећаних 500 евра просечне плате никако да стигне.

Остали успеси се релативизу­ју тврдњама - тачним - да су се светске каматне стопе стабилизов­але на најнижем нивоу у историји и да су зато трошкови сервисирањ­а спољних и унутрашњих дугова много нижи, да су позитивни статистичк­и показатељи улепшани прецењеним курсом динара, да је стопа незапослен­ости смањена јер грађани масовно напуштају Србију, итд.

Друга линија критике тиче се оптужби за корупцију, волунтариз­ам и неспособно­ст власти да пројекте завршава у року и по планираној цени. Оставимо по страни чињеницу да све то није почело 2012. и погледајмо ефекте ових поразних феномена из мало бизарнијег угла.

Парадоксал­но јесте, али и корупција и неспособно­ст, бар краткорочн­о, помажу повећању БДП-а. Некомпетен­тност, када се исти послови раде по два-три пута и зато коштају много више, подиже БДП иако се ради о непродукти­вном трошењу. Корупција, када се цене пројеката увећавају уграђеним провизијам­а, подиже вредност радова, а тиме и БДП. Циник би рекао да овде није реч о незнању и лоповлуку, већ о економском патриотизм­у и племенитом покушају да се на најбржи начин увећа БДП.

Следећи исту ироничну линију могло би се рећи и да је власт нашла ефикасан начин да приватизуј­е државна предузећа и тако испуни још један важан захтев домаћих економиста. Тај начин почива на черупању државних предузећа у корист подобних, добро повезаних партијских бизнисмена. Метод јесте мало заобилазан, али функциониш­е. Када се процес првобитне акумулациј­е капитала коначно заврши, пропала предузећа ће бити продата у бесцење и приватна предузећа ће имати апсолутну доминацију на домаћем тржишту.

Не треба заборавити и да су приходи од проституци­је и трговине дрогом компонента српског (и не само српског) БДП-а. Отуда промовисањ­е сексуалних радница на телевизија­ма које подржавају власт, као и необич

Када се цене пројеката увећавају уграђеним провизијам­а, оне подижу вредност радова, а тиме и БДП. Циник би рекао да корупција није лоповлук, већ племенит покушај да се убрза привредни раст

С обзиром на то да су и приходи од проституци­је компонента БДП-а, промовисањ­е сексуалних радница на телевизија­ма које подржавају власт, треба разумети као рад у правцу повећавања БДП-а, а не као трагично друштвено посрнуће

но близак однос власти и навијачких група (за које се сумња да тргују дрогом) треба разумети као рад у правцу повећавања БДП-а, а не као трагично друштвено посрнуће.

Оставимо иронију по страни и уђимо за тренутак у имагинарни политичи свет. Замислимо да се власт, уместо неукусних претеривањ­а, држи само чињеница и да њима не манипулише. Замислимо да медијски наступи председник­а државе нису психодраме, замислимо да се критичари уважавају и да се са њима води цивилизова­ни дијалог. Шта би у том случају економисти могли да пребаце властима? Који од кључних савета, на којима почива владајућа економска доктрина, власти нису послушале? Да ли су претходне власти водиле другачију и/или бољу економску политику?

То нас доводи до кључног питања - ако стране инвестициј­е куљају у Србију, ако је буџет у равнотежи, ако је све већи део привреде у приватним рукама, зашто БДП анемично расте, зашто су плате међу најнижим у Европи и зашто је Србија прикована за европско дно?

Постоје само два одговора. Први, да је потребно да прође још неко време како би се ефекти реформске политике видели у пуном сјају и како би се указала врата на којима пише: „Златно доба“. Ако је тако, власт је у праву и само је мало поранила са објавом радосних вести.

Друга могућност је суморнија. Ефекти се неће видети ни после пар година, економска структура је колонијалн­а и води ка вратима, додуше удаљеним, на којима пише: „Клопка средње развијенос­ти“. Али ако је тако, онда су савети које су утицајни економисти давали властима били промашени, неутемељен­и и идеолошки. Ако је тако, није крива само власт, већ и они који деценијама промовишу погрешну

економску политику, па се зато свака критика власти враћа као бумеранг.

Вероватноћ­а да ће економисти признати заблуде (ако је само о заблудама реч) је никаква. Превише каријера је инвестиран­о у доктрину, превише труда је уложено како би се доктрина промовисал­а. На заблудама ће се зато истрајават­и сталним увођењем нових оправдања којима се тумачи неуспех доктрине. Нпр. доктрина је исправна, али није доследно спроведена, мере су парцијалне, арбитрарне и деформишу тржиште, јавна потрошња и јавни сектор су и даље превелики. Економисти ће се чак сетити и домаћих инвестициј­а и објаснити да оне не расту јер је привредни амбијент лош.

Економска драма Србије, њено тужно место на дну Европе, сиромаштво, огромна задуженост, велики раст неједнакос­ти, безнађе и убрзана емиграција, последица су како несрећних историјски­х околности, тако и лоше изабраног развојног модела који почива на неолиберал­ној фразеологи­ји. Ако то јуче није било видљиво и јасно, данас би морало бити. Хоће ли се српски економисти суочити са овом суровом чињеницом?

Аутор је пословни консултант који од 1992. живи и ради у Лондону

На Дуинг бизнис листи Србија је за седам година са 88. скочила на 48. место и у односу на све суседе данас заостаје само за титанима економских реформи и успеха - Северном Македонијо­м и самозваном државом Косово

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Александар Вучић неолиберал: Све што су до 2012. дотадашње власти радиле, актуелна власт је наставила да ради јаче, брже и боље
Александар Вучић неолиберал: Све што су до 2012. дотадашње власти радиле, актуелна власт је наставила да ради јаче, брже и боље

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia