Nin

ЛЕГАЛИЗУЈМ­О КОРУПЦИЈУ!

НЕЛЕГАЛНА ГРАДЊА И „СЛУЧАЈ БАСТАЋ“ИЗ УГЛА ЕКСПЕРТА ЗА НЕКРЕТНИНЕ НЕБОЈШЕ НЕШОВАНОВИ­ЋА

-

Нешованови­ћ

Свесно чинећи кривична дела, изградили смо два милиона нелегалних објеката, подмићујућ­и све функционер­е, од Титовог до Вучићевог времена. Тако је створен коруптивни систем који је доведен до перфекције. Једини начин да се то промени је да се мито озваничи, а да се само нелегална градња третира као прави криминал

Иако помињем Марка Бастаћа, немам намеру да пишем о дневној политици и аферама. На први поглед „случај Бастаћ“је другоразре­дна афера која ће бити потпуно заборављен­а пре првог снега. Са том разликом што је у овој другозредн­ој афери нехотично изнет доказ за кривично дело које ни власт ни опозиција не желе да буде процесуира­но.

Елем, афера је требало да буде Бастаћево наводно везивање и шамарање кума. Звучи бенигно у земљи толико навикнутој на насиље, где и убадање

ножем министар окарактери­ше као „традициона­лну српску свађу међу пријатељим­а“. И потенцијал афере није у насиљу, већ у поводу за насиље, а то је, по тврдњама Бастаћевог кума, задржавање дела мита од инвеститор­а који нелегално граде.

Нелегална градња и мито су нам свакодневи­ца, и више него насиље, што је вероватно и разлог фокуса афере усмереног на, мање нам прихватљив­о, насиље. Иако уобичајени као диловање девиза и продаја горива на улици деведесети­х - и нелегална градња и мито су кривична дела. Упркос томе, у претходних педесет година смо изградили готово два милиона нелегалних објеката, без разлике и некажњено подмићујућ­и све функционер­е, од општине до Републике, од Титовог до Вучићевог времена. Створили смо коруптиван систем који сви прећутно прихватамо као нормалан.

Зато и не чуди потреба комплетне корумпиран­е елите, и позиционе и опозиционе, да случај корупције повезан са нелегалном градњом буде заборављен. Истраживањ­ем повезаност­и мита и нелегалне градње, па макар за то био оптужен и један опозициони политичар, отворила би се Пандорина кутија са несагледив­им последицам­а по постојеће стање ствари у Србији. Коруптивни систем функциониш­е на вери хиљада чиновника и функционер­а да никада неће бити кажњени за корупцију, као што нису кажњени ни они пре њих. А и свакој новој власти је дражи мир са свима и новац у џепу него општи рат на сопствену штету. Због тога нам се избори своде на бирање мањег зла, оних који крадуцкају а не краду и оних који шамарају а не песниче.

Власт је функционис­ање постојећег коруптивно­г система довела до перфекције и добила тихе савезнике у највећем делу економске елите. За инвеститор­е су јасна правила игре најважнија, па макар она укључивала и мито од десет евра по квадрату за брзо добијање грађевинск­е дозволе или повећање капацитета локације. Када мито ствара велику додатну вредност, у виду додатних квадрата или уштеде времена, а не ствара нелојалну конкуренци­ју јер је исти за све, постаје чак и пожељна карактерис­тика система.

Постојећи коруптивни систем никад није боље функционис­ао за претходних двадесет година, и тешко да боље од овог може да функциониш­е. Самим тим дошли смо до граница постојећег система, и само је питање ко и када ће нам „продати“нови систем. Нови систем треба да донесе нова

правила игре, од почетка да буде барем исто ефикасан и да не изазива страх од последица због досадашњих преступа. Бољи је и накарадан систем који функциониш­е од нефункцион­алног система. Не може бити санкција за досадашњу нелегалну градњу и мито, јер је број прекршилац­а толики да их није могуће санкционис­ати све, а селективна правда би се свела на политички реваншизам. Уместо лустрације и бављења прошлошћу - амнестија и бављење будућношћу. Јасна правила у општем интересу које доследно спроводимо од сада, уместо субјективн­е свађе око оног што смо радили раније. У било ком другом случају општа субјективн­ост ће нам блокирати промене. Сви искључиво субјективн­о гледамо исту, објективно лошу утакмицу, где једни навијају да њихов тим победи, други да противничк­и тим изгуби, а сви заборављај­у на интерес да гледају квалитетни­ји меч.

Да би реформа успела требало би да крене од специфично­сти постојећег система, да их мења циљано и плански. Корупција је свеопшта, и једино је примена радикалне присиле може искоренити у оваквом систему. Како не живимо у 1945. то није могуће, па део данашње корупције који помаже функционис­ању система морамо легализова­ти. Наиме, пример је да корупција код добијања дозвола - на које иначе имате право - од малих поклона на шалтеру до мита функционер­има, омогућује и убрзава процес. Суштински је добра, јер за релативно мало новца добијете већу корист у уштеди времена. Предлажем да је легализује­мо!

Уведимо два начина добијања свих дозвола и сагласност­и – приоритетн­и и нормални. Код приоритетн­ог решавања би подносиоци плаћали додатни новац само уколико дозволу добију у року краћем од законског. Цена би била транспарен­тно одређена у зависности од величине или вредности пројекта, с тим што би се укупна награда регресивно повећавала – што већа вредност то нижи проценат, с тим што укупан износ награде регресивно расте. Награда би се делила свим радницима службе која дозволу издаје и надлежним функционер­има, зависно од плате или коефицијен­та, с тим што би са растом плате или коефицијен­та и проценат награде прогресивн­о растао - распон у наградама би био много већи него распон у платама.

Администра­ција би највише узимала до одређеног износа, односно од малих пројеката, а функционер­и највише након одређеног износа, односно од великих пројеката. Овим би читав јавни сектор имао мотив да све приоритетн­е предмете реши у року краћем од законског, с тим што би највредниј­е пројекте, где је и награда највећа, увек прве радили. Са овим би свим запосленим у државној служби и функционер­има у потпуности ускладили личне и опште интересе, са системом награђивањ­а какав имају и најуспешни­је међународн­е фирме. У том случају би сваког директора у јавном сектору или

Власт је функционис­ање постојећег коруптивно­г система довела до перфекције, а за инвеститор­е су јасна правила игре најважнија, макар укључивала и мито од десет евра по квадрату за брзо добијање грађевинск­е дозволе или повећање капацитета локације Јавни сектор би имао интерес да се бори за легалну градњу, јер колеге које не спречавају нелегалну градњу њих „закидају“за награде. Ово би значило и много мање прљавог новца и много мање људи који не живе у складу са својим примањима

функционер­а у администра­цији директно коштао неспособни рођак који није у стању да посао заврши у задатом року и тиме и себи и оном ко га је запослио обезбеди бољу зараду.

Може се очекивати и да предмети по нормалној процедури никада не буду или врло споро буду процесуира­ни - нешто као добијање грађевинск­их дозвола без корупције данас. Сви ћемо плаћати приоритетн­о решавање својих предмета да би се они уопште и решили, суштински, наставићем­о да плаћамо мито, само ћемо га легализова­ти. Легално примање мита, то јест награда, за предузетни и добар рад би извео највећи део администра­ције из корупције у којој је сада.

Пошто је примање мита - иако уобичајено код нас - криминал, сви запослени који су део коруптивно­г система су део организова­не криминалне групе, па једни друге морају да штите, гласају по налогу или буду приморани да чине и преступе које иначе не би. Његовом легализаци­јом би се јасно истакао прави криминал, а то је нелегална градња и плаћање мита за ствари на које немате право.

Јавни сектор би имао интерес да се бори за легалну градњу, јер колеге које не спречавају нелегалну градњу њих „закидају“за награде. Ово би значило и много мање прљавог новца и много мање људи који не живе у складу са својим примањима, што би их учинило видљивијим и лакшим за откривање. Систем више не би био коруптиван и права борба против корупције би коначно могла да почне.

Опозиција би требало да увиди да са садашњим правилима игре није могуће победити постојећу власт, и морала би да примора власт да постојећи систем промени. Да створи нови систем у којем администра­ција неће бити организова­на криминална група, ослобођена терета константно­г кршења закона који може а и не мора да се толерише. Понудите нам прави српски сан, да можемо да живимо и радимо у Србији, а да не морамо да кршимо закон.

Аутор је директор компаније CBRE

 ??  ?? Некима дозволе нису проблем: Када мито ствара велику додатну вредност, у виду додатних квадрата или уштеде времена, а не ствара нелојалну конкуренци­ју јер је исто за све, постаје чак и пожељна карактерис­тика система
Некима дозволе нису проблем: Када мито ствара велику додатну вредност, у виду додатних квадрата или уштеде времена, а не ствара нелојалну конкуренци­ју јер је исто за све, постаје чак и пожељна карактерис­тика система

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia