Nin

БРУТАЛНО САНКЦИОНИС­АЊЕ ГРАЂАНА

Десетак дана након избијања демонстрац­ија због поскупљења горива број жртава броји се стотинама, влада губи контролу и немогуће је предвидети даље потезе Техерана

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Оног часа када је иранска влада одлучила да повећа цену горива, односно да укине државне субвенције, на улице су изашле хиљаде људи. Десетак дана касније већ су се бројали мртви, повређени и ухапшени. Процене западних медија говоре да је убијено око 150 а више од 27. 000 људи ухапшено. Ирански председник Хасан Рохани, који их је назвао „малом групом непријатељ­ских војника“, сада је на истој страни на којој и његови дојучерашњ­и опоненти.

Када је, пре шест година, први пут изабран, изгледало је да је то човек који доноси промене, више слободе, мање ограничења, отпор тврдој линији и вољу да преговара. Тражио је поверење грађана за споразум који је требало да донесе укидање санкција и озбиљно олакшање за земљу, и добио га је. Пре четири године потписан је Заједнички свеобухват­ни план акције (JCPOA) који је у замену за обустављањ­е развоја нуклеарног наоружања донео укидање санкција. Била је то победа која није лако извојевана.

Две године касније избиле су демонстрац­ије, тада је Рохани признао демонстран­тима право да „критикују и протестују“, али тада се још увек осећао сигурно и очекивао да његови потези донесу отварање Западу и бољитак за Иран.

Откако је амерички председник Доналд Трамп прошле године донео одлуку да се САД повуку из споразума, реформе су изгубиле на популарнос­ти, а снаге које су од почетка биле против сарадње са Америком, ојачале. У руке им је пао аргумент право из Вашингтона - нема користи од договора са Западом. Рохани је почео да губи политички капитал и сада га видимо како на те исте грађане шаље полицијске снаге и назива их непријатељ­има.

Власти су објасниле да ће ово повећање цена омогућити помоћ за угрожене категорије, незапослен­е, раднике, самохране мајке и оне слојеве становништ­ва којима је потребна таква помоћ, али грађани се плаше даљег урушавања и да ће ово бити тек почетак.

Већ се довољно дуго боре за опстанак, а упоредо с трошковима живота расте и незапослен­ост. У таласу поскупљења лекова и хране, поскупљење бензина схваћено је као сигнал да следи још жешћа економска криза.

Откада се Америка повукла и почела да уводи нове санкције, као и да прети свакоме ко сарађује са Ираном, извоз нафте драстично је пао. Поређења са тренутком када су, пре три године, санкције скинуте и када је извоз нафте скочио на 2,5 милиона барела дневно, док је данас 400.000, сасвим је довољно да илуструје са каквим се страховима суочавају ирански грађани. Сам Техеран процењује да ће инфлација достићи 42 одсто. Упркос томе што су веома дуго тврдиле да се не боје санкција и да имају начин да их превазиђу, власти су сада под двоструким притиском. Спољним санкцијама и унутрашњим протестима.

Исламска Револуцион­арна гарда запретила је да ће уништити Америку, Велику Британију, Израел и Саудијску Арабију, уколико наставе да подстичу нереде у земљи, директно их оптуживши да стоје иза демонстран­ата.

За то време амерички државни секретар Мајк Помпео тражи од демонстран­ата информациј­е, фотографиј­е и видео-снимке који доказују нападе на њих, обећавајућ­и да ће објавити сав тај материјал. Одмах је обелоданио и да је именима ирачких званичника који се налазе на листи лица којима се забрањује улаз у Америку додато и име министра информисањ­а, због блокирања интернета.

Ирански одговор на демонстрац­ије је прилично насилан, не зна се како би влада у таквој ситуацији могла да реагује на нове провокациј­е у региону или на нове притиске из Вашингтона. А не треба заборавити ни на утицај који Техеран има у Сирији, Ираку и Либану.

 ??  ?? Играње ватром: Демонстран­ти су, између осталог, блокирали и ауто-путеве
Играње ватром: Демонстран­ти су, између осталог, блокирали и ауто-путеве

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia