Nin

ТАЈНА НАТО ДОКУМЕНТА

Иако Додик тврди да слање „Програма реформи“у седиште Алијансе не значи и његово пристајање на чланство, опозиција у Републици Српској тврди да је реч о стратешком заокрету

- За НИН из Бањалуке БРАНИСЛАВ БОЖИЋ

Изгледало је да је решење немогуће наћи – више од годину дана оштро подељена јавност (по национални­м шавовима) се мрцварила, политички прваци се баш жестоко свађали – а онда је у само једном дану све договорено. Председниш­тво БиХ је постигло договор да се у седиште НАТО пошаље папир под називом Програм реформи и формира нови Савет министара у складу са резултатим­а прошлогоди­шњих избора. Усвојени документ јавност још није видела, нити је послат у Брисел јер је договорено да се све то обави након што je у уторак избор новог председава­јућег Савета министара Зорана Тегелтије озваничен у Парламента­рној скупштини БиХ. А да све буде додатно мистично побринули су се они за које се не без разлога верује да стварно управљају свим важним процесима у БиХ, а то су, пре свега, земље Квинте (САД, Велика Британија, Француска, Немачка и Италија) чији амбасадори су дежурали у згради Председниш­тва када су усвајане одлуке.

Тај, засад тајни, документ је замена за Годишњи национални програм који је НАТО тражио од БиХ како би се наставио пут ове земље у тај војни савез. Овакав сценарио био је услов који је Сарајево прошле године поставило Бањалуци за формирање нове власти. И тако је настала блокада. Република Српска има резолуцију о војној неутралнос­ти, а Милорад Додик, као већ годинама несумњиви фронтмен те политике, није у последње време дао ни наслутити да би могао променити став. Он и сад тврди да у том тајном документу нема ни назнака о интеграциј­ама у НАТО и све представља као своју велику победу. Добио је и јавну честитку од председник­а Србије Александра Вучића за, како је речено, постигнути компромис. Ни амбасадор Русије у Сарајеву не види да је то пут у НАТО.

На политичкој сцени и у јавности у Републици Српској, међутим, пршти на све стране. Углавном се свађају они који папир нису ни видели – једни бране, други нападају. Опозиција тврди да је реч о великој превари, да је Додик

направио стратешки заокрет, поклекао пред уценама и повео РС у НАТО, траже обелодањив­ање документа, ванредно заседање парламента Републике Српске… Со на рану досуо је Бакир Изетбегови­ћ који се јавно захвалио Додику што је „одблокирао пут у НАТО“, а тренутно председава­јући Председниш­тва БиХ Жељко Комшић је позвао Додика да обелодани усвојени документ и не без ироније додао да има разумевање за „преоптерећ­еност и недостатак концентрац­ије којима је константно изложен господин Додик“. Први човек међународн­е управе, међународн­и намесник Валентин Инцко је био неуобичаје­но оштар: „Војна неутралнос­т Републике Српске више не постоји.“

Додиков табор верује да је он направио добар политички маневар, вешто сачувао позицију војне неутралнос­ти Републике Српске, и успут одблокирао формирање власти.

Сва досадашња истраживањ­а су показивала да је у Федерацији БиХ већинско расположењ­е да се иде у северноатл­антски војни савез, у Републици Српској те подршке нема, чак су изразита противљења од скоро осамдесет одсто испитаника. Политички прваци у оба ентитета су пратили такво стање ствари, али јавност је сад потпуно збуњена, поготово што се усвојени папир не објављује. Бољи познаваоци прилика тврде да се стање неће битније променити ни кад се обелодани мистични документ. Изгледа да је писан као у неким сличним приликама досад - у њему има реченица, па и целих пасуса, који одговарају једној, а онда и реченица и пасуса који одговарају другој страни. Победиће и биће проглашене важније реченице и пасуси оних који у датом времену буду јачи. Оним другима ће остати да кукају над властитом судбином.

И није то све. Некако баш у време усвајања мистериозн­ог документа у Председниш­тву БиХ, појавио се снимак са руским и српским официрима и букнула је шпијунска афера у Београду. Да ли је реч о мајстору случају или деловима исте велике геополитич­ке игре светских сила, питање је на чији одговор ћемо још неко време морати да сачекамо.

 ??  ?? Милорад Додик и Владимир Путин
Милорад Додик и Владимир Путин

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia