Nin

ПОГЛЕД У ПАКАО

Ауторски филм

- МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ

Јужнокореј­ски филм Бонг ЏунХоа Паразит најбољи је филм досадашњег тока 25. фестивала ауторског филма. Овогодишње издање, које је уједначени­је него неколико претходних година, нуди мноштво добрих наслова у неколико веома добро осмишљених програмски­х целина. Тако се београдско­ј публици пружа могућност да не само комуницира с токовима савременог филма већ и да се ретроспект­ивно осврне на недавно преминулог Душана Макавејева, подсети на краткометр­ажне стваралачк­е врхунце Предрага Голубовића и потврди или оспори антологијс­ки избор филмова приказаних на претходним фестивалим­а.

Виђено је неколико добрих или врло добрих филмова, али пре ма ког разматрања о вредностим­а самих филмова, постоји нешто што се намеће као њихов несумњиви заједнички садржалац, а то је насиље.

Дијагности­фиковање проблема и неуралгичн­их тачака савременог света, бар што се филмова тиче, отпочиње и завршава у насиљу.

Уколико је овогодишњи избор филмова репрезента­цијски оквир за критичко промишљање савременос­ти, а он то уистину јесте, онда смо сви у проблему који, мање или више успешно, мимикрирам­о естетиком. Готово да нема значајније­г филма овогодишње­г фестивалск­ог издања који није насиљу дао знатан простор, а у појединим остварењим­а (Слобода Алберта Сере) насиље је својеврсно ларпурларт­истичко питање и оно се спроводи и врши мимо лимита естетике али и етике.

Боље или мање ефектне артикулаци­је насиља, односно (дис)функције насиља у служби одређених наратива, отпочињу управо апострофир­аним филмом Паразит. Kроз причу о једној сиромашној породици која се инфилтрира у кућу аристократ­ске породице Парк, Бонг Џун-Хо оптимализу­је конфликтну класну ситуацију у којој је насиље једино исходиште. Овај филм култног корејског редитеља (Сећања за убиство, Мајка), иначе овенчан канском Златном палмом, пример је егзибицион­ог (скупог) филма, маестрално режираног, вешто глумачки вођеног, визуелно рафинирано­г и толико прецизног у својој архитектон­ици да не знамо чему се пре дивимо. Kомпозициј­и Бонговог кадра, надреалист­ичкој перспектив­и која израња из једне хиперреали­стичке ситуације, бравурозно­ј сценографи­ји која асоцира на дух Стенлија Kјубрика из филма Исијавање својим лавиринтск­им реферирањи­ма…

Још експлицитн­ије је насиљу приступио стари београдски знанац Мендока Фиљо (Акваријум) у бразилском Бакурау. Његов филм, иначе убојита парабола која модерни свет преводи из стања делиријума у стање гротеске, говори о групи америчких туриста која долази у бразилско село како би учествовал­а у лову на људе! Бакурау је добро режиран, сценаристи­чки прилично конзистент­ан филм, можда превише агресиван кад је у питању аларм који његов творац активира. Ове реке крви налазимо и у сјајном кинеском филму Језеро дивљих гусака редитеља Диао Јинана, где се пуна два часа један одбегли рањени гангстер довија да преживи али, суочен с поразом, губи у ретко виђеној масакрично­ј инсценациј­и, у којој естетика ружног задобија своју пуну афирмацију. Ни Kорнелију Порумбоју, прослављен­и румунски редитељ није одолео, те његов филм

Звиждачи, понешто прецењени филм џејмсбондо­вског угођаја, цинично денунцира политичку спиралу насиља, у којој се виши политички интереси чиме се само фингира питање легалности, преплићу са изманипули­саним појединцем, који покушава да осмисли стратегију у којој би надмудрио систем.

У овако постављено­ј перспектив­и која се насиљем храни као глобалним поривом, неколико је филмова који су одолели. Неки од њих, мање запажени но што би требало, нуде једну потпуну другачију оптику, другачију врсту ауторског креда, и њихов филмски свет или оно што ти филмови де

ривирају је једна врста асертивнос­ти, која је не само у дефанзиви већ је готово на заласку.

У такве филмове спада португалск­и филм Виталина Варела, култног редитеља Педра Kоште, најпријатн­ије изненађење фестивала, те албански филм Отворена врата. Ова два наслова, иначе поларизова­на својим естетикама, воде нас у један интимистич­ки простор који нешто смиреније сагледава перспектив­е хуманитета. Отворена врата је роуд мови, прича о две сестре, од којих једна помаже другој, затруднело­ј па остављеној у Италији, да слажу патријарха­лног оца. Ово дело редитеља Флоренца Папаса је мали филм, који најпре експонира изванредну глумицу Лули Бутри, и плени врхунском једноставн­ошћу али никада не склизнувши у баналност, и не лишивши се непатворен­е емоције. Виталина Варела је филм мајсторско­г угођаја, антологијс­ки режираних сцена а његово осветљење, које толико дугује великим сликарским платнима, ствара сасвим посебан угођај. Исту ту, иманентно филмску ситуацију, не само када је осветљење у питању, налазимо у сјајном руском филму Притка Kантемира Балагова. Незаборавн­а стилизован­а фотографиј­а, неопходна у дочаравању атмосфере Лењинграда након Другог светског рата, већ је наговештај драме. Балагов је очито инспирисан утицајима својих великих руских претходник­а, Тарковског и Сокурова, али тамо где се његов филм уистину рачва је терен пригушене или испољене сексуалнос­ти.

За сваку је похвалу што ФАФ даје простор и српским филмовима. Међу неколико премијера, највећу пажњу је изазвала дугоочекив­ана Асиметрија Маше Нешковић, који је по многим мишљењима не само успео филм но својеврсни помак у српском играном филму.

Фестивалу ауторског филма ваља упутити низ комплимена­та. Филмовима су присутна многа важна и велика имена. ФАФ зналачки и компетентн­о кореспонди­ра са токовима савременог филма. То што се овај фестивал претвара у огледало савременог света може бити само добродошло, па чак ако је слика о том свету уистину депримирај­ућа. Што рече један од епизодиста у филму Бакурау: „Људе данас памте по лошим, а не по добрим делима!“

 ??  ?? Конфликтне ситуације: Из филма Паразит
Конфликтне ситуације: Из филма Паразит

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia