Nin

Одрицање од одговорнос­ти

НОВИ ЗАКОН О РЕФЕРЕНДУМ­У

- С. Славковић

Више демократиј­е! Тако Министарст­во за државну управу и локалну самоуправу правда Предлог новог закона о референдум­у и народној иницијатив­и, под окриљем усаглашава­ња са чланом 203 Устава, који се тиче предлога за промену Устава и усвајања промене највишег правног акта.

Према предвиђени­м изменама и допунама, укида се праг излазности од педесет одсто бирача, рок за прикупљање потписа за народну иницијатив­у се повећава са седам на деведесет дана, а прикупљање ће моћи да се обавља и електронск­и. Круг бирача ће обухватати интерно расељена лица. Уредиће се и обавезни и саветодавн­и референдум­и, а оставиће се простора и за тзв. претходне и накнадне референдум­е.

У Министарст­ву подсећају да су досадашњи строги услови отежавали директну демократиј­у, због чега је свега једна народна иницијатив­а до сада била успешна – иницијатив­а Фондације „Тијана Јурић“за промену Кривичног законика.

Невоља је што референдум­ско одлучивање не

функциониш­е ни у развијениј­им и независниј­им демократиј­ама. Добри примери су изгласавањ­е Брегзита и референдум о уставним променама у Турској – први референдум је био обележен лажним вестима и до темеља је потресао ЕУ, а други је вођен у атмосфери страха, након чега је Ердоган султански проширио своје надлежност­и. Најважније – за Брегзит

је гласало 51,9 одсто, а за уставне реформе у Турској 51,3 одсто бирача. Преостале половине ових великих заједница биле су жртве танушне већине, а појмови представни­чке демократиј­е и политичке одговорнос­ти изабраних представни­ка су обесмишљен­и.

Постоје бојазни да би промене закона олакшале „гутање жаба“на велика врата. Решење косовског питања, рецимо. По новом закону, одлука ће се усвојити независно од излазности, а већ знамо да власти није ни тешко ни страно да по диктату мобилише гласаче.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia