Nin

Безбедно, док се не докаже супротно

ПУЦЊАВА У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ

- С. Петровић

Велика Плана је безбедан град и због тога су врата средње Економско-угоститељс­ке школе „Вук Караџић“, на којима нема ни школског полицајца, отворена током читаве смене. Овако изгледа одговор директорке школе Александре Илић новинарки Н1 након што је на час филозофије ушао Горан Тодоровић (46) из околине Велике Плане, носећи аутоматску пушку и торбу са оружјем, при чему је испалио два хица у плафон.

Професор физичког Славољуб Стојадинов­ић рекао је за Н1 да је, одмах након што су га ученици позвали телефоном, дошао на час и ухватио нападача за кундак пушке. Пошто су ученици напустили учионицу, нападач је током рвања испалио два хица у плафон, након чега га је професор савладао и позвао полицију.

Верзија професора се у потпуности поклапа са саопштењим­а Министарст­ва просвете и МУП-а, осим што се у њима не помиње позив ученика, те је непознато да ли је професора позвао ученик из учионице у којој се налазио нападач или је то урадио неко ван ње. Што даље отвара питање, како је знао да се иза врата налази наоружани мушкарац?

Будући да је директорка рекла да школа није заказала, поставља се питање ко јесте? Министар просвете Младен Шарчевић, свестан мањка школских полицајаца, каже да због тога не може никога да окриви јер се, како је рекао, овакве ситуације не могу предвидети. Поред оних које се могу предвидети, када некој деци „на челу пише мучи ме“, како је својевреме­но случајеве вршњачког насиља дефинисао министар, ова ситуација је с правом забринула све родитеље и наставнике и натерала јавност да се запита како је могуће да школе не гарантују базичну ствар ученике који ће се, уместо са траумама и страхом, враћати кући наоружани знањем.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia