Nin

Пет деценија Ждрепчеве крви

ЗА СВЕ УКУСЕ И ЗА СВА ВРЕМЕНА

- ЈОВАНКА МАТИЋ

УСрбији, у последњих неколико деценија, кренула је експанзија отварања винарија. Та чињеница не подразумев­а да имамо квалитетна вина, самим тим што се сразмерно не повећавају површине засађене виновом лозом и што се на прву бербу чека пар година.

Једна од ретких винарија у Србији која има традицију дугу више од сто година је Винарија Чока. Основана је 1903. године. Основала ју је породица грофа Ледерера. Причу о Винарији Чока данас започињемо, за НИН, са генералним директором Душаном Шебеком.

„Винарија Чока поседује један од највећих и најлепших подрума у региону, капацитета два и по милиона литара. Грађен је између 1903. и 1908. године. Налази се четири метра испод нивоа Тисе, са сталном температур­ом од 12 до 14 степени. Дренажа за одвод вишка влаге и воде, тада направљена, користи се и данас. Оно чиме се посебно поносимо је вино ждрепчева крв. Ове године навршава се 50 година од када је ово вино на тржишту.

Да ли су купци и ван Србије прихватили укус и квалитет вина ждрепчева крв?

Одавно потрошачи, како из региона тако и у западној Европи, пију ово квалитетно вино. Извозимо га у Немачку, Швајцарску, Аустрију, као и у Аустралију, Америку, Канаду, Кину... Препознатљ­иви укус ждрепчеве

крви виртуозно ствара шест врста црвеног грожђа, рецептура је непромењен­а од 1969. године.

Поред ждрепчеве крви од познатих брендова у нашем производно­м портфолију је

Ди Луна сангрија коју смо лансирали на тржиште пре око 15 година. За ово вино може се рећи да је младалачко пиће, јер садржи комбинациј­у воћа и вина.

Прошле године увели смо нове брендове, са идејом да радимо на унапређењу и иновацијам­а производно­г портофлија.

Нова палета Ледерер вина има изузетан однос цене и квалитет, лансирали смо пет Ледерер вина: Chardonnay, Merlot, Souvignon blanc, Cabernet souvignon, Muskat otonel.

Поменуо бих још палету воћних вина од купине, малине, вишње и ароније. То су, условно речено, женска слатка вина са пет посто алкохола.

Да би добили квалитетно вино подразумев­а се да је и грожђе квалитетно. Успевате ли да са подручја општине Чока обезбедите довољну количине?

Са подручја Чоке обезбеђује­мо мањи део грожђа. Винарија Чока је 2008. године инвестирал­а у Винарију Охрид. Највећи део грожђа набављамо на подручју Северне Македоније. Капацитет Винарије Охрид је 10 милиона килограма грожђа.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia