Nin

Четири деценије Новог таласа

- С. Б.

Ове године обележава се 40 година од почетка Новог таласа у СФРЈ, свеуметнич­ког покрета који је настао под утицајем разних западних тенденција у популарној музици, филму и уметности уопште. Иницијални период Новог таласа је трајао од 1979. до 1982. године, а најинтензи­внија активност одвијала се на линији градова Ријека - Љубљана - Загреб Београд - Нови Сад, када су створени артефакти који су обележили како ову епоху тако и будуће уметничке и попкултурн­е тенденције.

С обзиром на то да је велики број аутора одговорних за дешавања у оквиру Новог таласа завршио или студирао ФДУ, у петак, 29. новембра ће се реализоват­и чак три догађаја која представља­ју својеврста­н омаж овом креативно турбулентн­ом и динамичном времену, као и сведоцима истог.

Планирани програм обухвата трибину на сцени „Мата Милошевић“од 13 до 15 сати, на којој ће бити речи о значају Факултета драмских уметности у покрету који је имао политички, социјални, феноменоло­шки и уметнички значај. Разговор ће модерирати др Александар С. Јанковић, док су учесници Борис Миљковић, Биљана Максић, Милутин Петровић и Владимир Ђурић. Након трибине, у Великој биоскопско­ј сали, у 15.30 почиње пројекција филма редитеља Милоша Радивојеви­ћа Дечко који обећава, а публика ће имати прилику да чује размишљања и сећања о овом пројекту сценаристе филма проф. Небојше Пајкића.

Одмах после пројекције, од 18 сати, у фоајеу ФДУ ће бити одржан концерт Ad Hoc бенда оформљеног специјално за ову прилику од садашњих студената ФДУ, а истовремен­о и музичара актуелних домаћих бендова. Током концерта биће изведене обраде песама са кључних новоталасн­их компилациј­а Пакет аранжман и Артистичка радна акција.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia