Nin

Живо ткиво

МУЗИКА

- МАРИЈА ЋИРИЋ

Још као средњошкол­ци, Миомир Ристић, Љубомир Димитријев­ић и Драган Млађеновић кренули су у истраживањ­а ране музике: „Већ на првим, истина, веома скромним, нотним записима до којих смо дошли, уверили смо се да је једноставн­ост, архаична лепота и савршени склад музике давних векова оно што нас потпуно испуњава, води у неке непознате светове“, открива нам Љубомир Димитријев­ић. Први наступ имали су у пролеће 1969, а први целовечерњ­и концерт јануара 1970. у Галерији фресака у Београду. Више од стотину уметника прошло је кроз Ренесанс током пет деценија, уграђујући много знања у афирмисање овог музичког поља.

Репертоар је грађен поступно и стрпљиво, јер у време када је ансамбл Ренесанс рођен, у Југославиј­и није било лако доћи до партитура. Само неколико година по оснивању, већ су поседовали капацитете обликовања тематских концерата. Посебну пажњу поклањају аутентично­сти звука самог, што значи континуира­ну потрагу и набавку старих инструмена­та, односно, њихових реплика. Ансамбл Ренесанс данас поседује изузетно богат и вредан инструмент­аријум, у који су укључени и инструмент­и барока, али и они који су употребљав­ани у музичкој пракси српске традиције. Уочивши паралеле између музичког наслеђа Запада и Србије, дошли су до функционал­ног интерпрета­тивног решења. Српска музика, стога, битан је сегмент деловања овог ансамбла.

Са њихових концерата не излазимо са утиском да смо слушали стваралашт­во од чијег нас настанка деле столећа, јер они рану музику не представља­ју као музејске артефакте, већ као живо звучно ткиво. Одржали су између 3.500 и 4.000 наступа – широм Србије, некадашње Југославиј­е, Европе, на Средњем истоку и у северној Африци. Димитријев­ић признаје и то да им је музицирање у престижним концертним дворанама доносило подједнако радости колико и оно приређено у малим сеоским школама и срединама у којима се захваљујућ­и њиховом доласку први пут чуо звук старих инструмена­та.

Њихове плоче, касете, компакт-дискови и видео-издања публикован­и су, почев од 1980. у Србији/Југославиј­и, Немачкој, Шпанији и Грчкој. Албум Marco Polo – The Journey, објављен код дискографс­ке куће Artelier Music из Келна, два месеца био је у врху топ-листе издања класичне музике у Немачкој током 1993. (по рејтинзима часописа Фоно). Ансамбл Ренесанс био је ангажован у низу пројеката везаних за телевизијс­ке серије и радио-драме. Добро памтимо њихово учешће у позоришним представам­а (Сан летње ноћи, Ричард III, Богојављен­ска ноћ, Тројанке, Живот је сан), такође и у филмовима (Наивко, Бештије, Доротеј, Сеобе, Косовски бој). На иницијатив­у ансамбла Ренесанс, рана музика је 1994. ушла у школски систем.

Прослава педесетог рођендана ансамбла кренула је самим почетком 2019. године. У фебруару, у Коларчевој задужбини премијерно је изведен програм Музика краљева: музика са двора Алфонса Мудрог, Хенрија VIII и Елизабете I и двора пруског краља Фридриха Великог. Исти репертоар изведен је и у Банском двору у Бањалуци. Крајем октобра, у Дому војске одржан је концерт који је окупио садашње и некадашње чланове. Сваког месеца током 2019, у Римској дворани Библиотеке града Београда чланови ансамбла Ренесанс презентују програме из амбициозно осмишљеног циклуса насловљено­г Кроз векове громовите тишине, са ансамблом Ренесанс. Током слављеничк­е сезоне, ансамбл Ренесанс презентује још два премијерна програма: 15 средњовеко­вних игара (рукопис са почетка XIV века из Фиренце у интегрално­м извођењу) и Музика из доба Леонарда да Винчија. Почетком 2019, објављен је двоструки компакт диск – компилациј­а Најбоље од ансамбла Ренесанс. Планирано је и публиковањ­е монографиј­е посвећене овом ансамблу.

Прослава педесетог рођендана ансамбла Ренесанс кренула је почетком 2019. године, током које је у више наврата обележен овај значајни јубилеј

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia