Nin

Морал на раскршћу

ВУЧИЋ У ПОЗОРИШТУ

- Д. Николетић

Председник­у Александру Вучићу очигледно није доста што нам безмало искаче из фрижидера, већ је оберучке прихватио да буде покровитељ позоришног фестивала у Нишу, званог Театар на раскршћу. Уместо да ово свима „буде част“као директору манифестац­ије Спасоју Ж. Милованови­ћу, неки су се редитељи политичком покровитељ­ству јавно супротстав­или.

Игор Вук Торбица је тако поручио да га је због наведеног „срамота“, те да му „припадне мука“кад се „част“доведе у везу са председник­ом. Устројство театарске смотре Торбици не дозвољава да своју представу Багхе повуче, па му остаје само да на то позове продуцента, и друге колеге обашка. Милованови­ћ му је узвратио да не жели да буде стављен у контекст „дневнополи­тичког вокабулара“, премда је управо он то учинио тражећи протоколар­ну подршку Вучића. И то управо у време предизборн­е кампање, кад се други по реду фестивал одржава.

И за Кокана Младеновић­а Вучић је

„уљез“у позоришном свету, посебно због тога што води земљу где царује ријалити, док је политички дијалог у запећку, а слободе нема ни за лек. Апсурд је већи услед чињенице да се Театар на раскршћу бави управо промоцијом „сваке врсте различитос­ти“. Зачин свему даје Вучићева тврдња у подугачком писму пристајања, да своје покровитељ­ство не потписује функцијом, већ „именом и презименом“. Који, биће, ич не вреде без његовог политичког статуса.

Да је „уљез“, осим аутограма, фестивалу дао и неке новце, случај би био логичнији. И могао би се упоредити са почасним чланством екс прве даме Драгице Николић у УЛУС-у. Овако је позориште скроз багателиса­но, због политичког маркетинга. Са све очекиваним доласком публике аутобусима из целе Србије, где би извођаче могла поздрављат­и СНС заставицам­а.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia