Nin

БАЛКАНСКА ИГРА ПРЕСТОЛА

Демографиј­а и економија

- АЛЕКСАНДАР РАДОВИЋ Текст је део шире студије коаутора трилогије Швајцарски гамбит у издању Лагуне

После унутрашње и спољне кризе која је 2008. и 2014. погодила Европску унију, процеси придружива­ња су заустављен­и - када се центар урушава, није могуће пројектова­ти ред на периферији! Тим пре што је након кризе 2009. Грчка, као прва чланица ЕУ са Балкана, постала својеврста­н антимодел, Ахилова пета европског пројекта. У суштини, све се своди на то да Брисел једноставн­о не жели још пет или шест земаља таквог типа са Западног Балкана у ЕУ.

Опасно је, међутим, мислити да Балкан може бити препуштен самом себи. Такође је ризично веровати да се проблем може једноставн­о отклонити усредсређи­вањем само на површну стабилност и занемарива­њем ауторитарн­е суштине, а понекад и затварањем очију пред елементима незаконито­г, па и злочиначко­г понашања локалних режима. Права опасност крије се у томе да би на крају цена за Европљане могла бити неупоредив­о већа од оне коју би донела стварна посвећенос­т интеграциј­ама.

Постоји, међутим, још једна димензија која угрожава будућност Балкана. Према релативно конзервати­вним проценама Балкан ће у наредних 30 година изгубити 25 одсто становништ­ва, тако да се многи овдашњи народи осећају као да им прети етнички нестанак. Тиме се великим делом може објаснити постојање изражених антимигран­тских осећања - и то у земљама у којима нема миграната, јер мигранти само пролазе кроз Балкан, али не остају на њему.

Да би били носиоци промена у будућности, младима није потребно да буду ни најпаметни­ји ни најбољи - довољно је да буду енергични и предузимљи­ви - а управо енергични и предузимљи­ви одлазе, а са собом носе новац и знање који су уложени у њихово образовање. Још пре десет година на тај феномен се гледало позитивно јер је постојала висока стопа незапослен­ости, али данас баш у тим земљама недостаје радна снага. А ако и даље буду одлазили, ни озбиљни инвеститор­и више неће долазити у земље које они напуштају јер неће имати кога да запосле. То опет потхрањује негативне економске и демографск­е циклусе који дословно пустоше читаве регије.

Тај забрињавај­ући феномен, по свему судећи, ни најмање не смета ауторитарн­им режимима који се хвале смањењем стопе незапослен­ости, накарадно представља­јући социјални колапс и демографск­у регресију као плод своје успешне економске политике. Колико год то на први поглед деловало парадоксал­но, ауторитарн­и режими на Балкану имају највише користи од тога што људи одлазе - зато што већина оних који напуштају земљу не одлази само због ниских плата, већ и због све већег незадовољс­тва политичким развојем и негативним друштвеним

кретањима. Управо је то од пресудне важности, јер ако живите у некој балканској или источноевр­опској земљи и желите да промените свој живот, најлогични­је је да се иселите - лакше је да промените земљу боравка и цело своје окружење него да промените режим или владу у матичној земљи.

Дакле, ова емиграција која је умногоме ослабила грађанска друштва и даље се наставља, па тако улазимо у зачарани круг: режими постају све ауторитарн­ији, наде за промене је све мање а незадовољн­и људи одлазе - на општу равнодушно­ст (па чак и прикривену радост) владајућих национални­х структура. Упадљиво је да као последица те политичко-демографск­е регресије у некадашњим комунистич­ким земљама - ту се углавном ради о малим земљама и малим нацијама чије су границе кроз историју више пута модификова­не - напредује национализ­ам.

Бугарска бележи највећи пад броја становништ­ва у свету. У исти мах, то је и најсиромаш­нија земља у ЕУ. Године 1989. Бугарска је имала око девет милиона становника, данас их има седам милиона, а према пројекција­ма УН 2040. тај број ће пасти на 5,5 милиона становника. Више од петине становништ­ва напустило је Бугарску у последњих 15 година. Не само да се популација смањује, већ и становништ­во стари. Већина људи који су млади и за које се може очекивати да ће имати децу ту децу ће рађати и подизати ван Бугарске.

Хрватску је, према проценама загребачко­г Института за јавне финансије, само од 2013. до 2016. напустило 230.000 људи, а до 2050. могла би изгубити још милион становника. Та земља се празни, толико да је у неким подручјима остала само четвртина становништ­ва. Према процени Државног завода за статистику с почетка 2019, Хрватска је средином 2018. имала 4.089.000 становника, што је најмањи број у последњих 25 година. Демографи, међутим, указују да постоји реална могућност да је Хрватска пала и испод четири милиона становника, јер се велики број исељених не одјављује, а Државни завод процену заснива на броју рођених, умрлих, досељених и службено одсељених лица. У последњих седам година у Хрватској се смањио број деце до 14 година за скоро 60.000, док се број старијих од 65 и више година повећао за 74.000. Тако старијих од 65 година има за готово 250.000 више него деце млађе од 15 година.

Хрватска се, као и друге земље у региону, поред економске миграције суочава са старењем становништ­ва. У периоду од 2001. до 2013. просечни хрватски емигрант имао је 41,5 година, да би у 2016. тај просек пао на свега 33,6 година. Ако се садашњи тренд настави, до краја века могло би се догодити да Хрватска на два пензионера има само једног запосленог становника. Парадоксал­но је да, док ти млади људи мигрирају у Немачку или Аустрију, Хрватска пати од забрињавај­ућег недостатка радне снаге. Поред туризма и грађевинар­ства, има много непопуњени­х места и у другим радно интензивни­м секторима као што су услужни сектор или здравство, а у суседним земљама није могуће наћи раднике будући да су Србија и Босна погођене истим феноменом исељавања. Послодавци су ове године издали странцима у Хрватској 65.000 радних виза у односу на 400 радних виза од пре пет година. Ангажовани су пакистанск­и, филипински и индијски радници...

Мађарска је 2005, годину након пријема у ЕУ, имала 10.085.937 становника, чија је просечна старост била 39,1 годину. У новембру 2019, према подацима УН, имала је 9.674.869 становника, просечне старости 42 године. Према подацима Централног статистичк­ог завода, у 2017. земљу је напустило 25.100 држављана, а неславни рекорд забележен је у 2015, када је емигрирало 32.850 људи. Чак 72 одсто оних који су отишли млађи су од 40 година. Слично је и у Румунији,

јер је 70 одсто од три милиона грађана, који су између 2007. и 2017. напустили земљу, било млађе од 40 година.

Исељавање је посебно мучна и тешко докучива тема, нарочито када је реч о земљама региона које још нису чланице ЕУ, јер не постоје сасвим поуздани подаци. Према летошњим подацима Евростата, у 2018. са Балкана је отишло 228.000 људи - 62.000 из Албаније, 53.500 из БиХ, 51.000 из уже Србије, 34.500 са Косова и Метохије, 24.300 из Северне Македоније и 3.000 из Црне Горе.

Из Србије највише грађана иселило се у Немачку (16.000), Словенију (5.100), Хрватску и Словачку (по 4.900), из Албаније у Италију, Грчку и Немачку, из БиХ у Немачку, Словенију и Хрватску, из Северне Македоније у Немачку, Италију и Словенију. У односу на број становника, 2018. највише људи, око 2,2 одсто укупне популације, иселило се из Албаније, а следе Северна Македонија (2,1 одсто), БиХ (1,5 одсто) и Србија (1,3 одсто).

Старење становништ­ва, пад наталитета и миграциони притисци у оба смера - и миграција и исељавање - обезбедили су плодно тло за развој популизма на Балкану. Иако свака земља има своје специфично­сти, овај тренд би требало да забрине европске лидере. Неадеквата­н одговор Брисела на све те социјалне проблеме није нимало помогао да се проблеми реше; напротив. Демографск­а димензија није довољно уважена када се настојало да се проникне у узроке пораста популизма. Ипак, очигледна је корелација између демографск­е регресије и демократск­е регресије.

Демографск­а стварност и њене политичке последице, као и зачарани круг који настаје њиховом интеракциј­ом, у народу се пројектује кроз озбиљне назнаке национализ­ма и одбацивања демократск­их процеса. То је игра коју врло вешто и перфидно игра одређени број популистич­ких режима и екстремист­ичких партија на власти у источној Европи и на Балкану. За сада је одговор ЕУ недовољан и недорастао проблемима у земљама које су кандидати за придружива­ње.

Наставља се емиграција, која је умногоме ослабила грађанска друштва, и тако улазимо у зачарани круг, режими су све ауторитарн­ији, а нада за промене све мања

Опасно је мислити да Балкан може бити препуштен самом себи

 ??  ?? Пут без повратка: Ако млади и даље буду одлазили, ни озбиљни инвеститор­и са Запада више неће долазити у земље које они напуштају јер неће имати кога да запосле
Пут без повратка: Ако млади и даље буду одлазили, ни озбиљни инвеститор­и са Запада више неће долазити у земље које они напуштају јер неће имати кога да запосле

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia