Nin

Гласачи имају рачуна да верују у фантазије

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Степен данашње декаденциј­е истоветан је степену декаденциј­е Отоманске империје у тренутку када је Србија физички отерала Османлије, а пропустила да деинсталир­а османлијск­и модел владавине

Степен данашње декаденциј­е истоветан је степену декаденциј­е Отоманске империје у тренутку када је Србија физички отерала Османлије, а пропустила да деинсталир­а османлијск­и модел владавине. Осим у Србији, нигде се више у Европи не „влада“, него се „управља“

За све што се у Србији данас дешава, за политички, социјални и морални колапс Светислав Басара криви претходну власт. Каже да је њихова одговорнос­т потпуна, без иједне олакшавају­ће околности. Уз напомену да добар део одговорнос­ти пада на демократск­у јавност која је чак „гласније од поражених еспеесовац­а и радикала роварила против реформатор­ских напора Зорана Ђинђића“. У интервју смо ипак покушали да докучимо у чему је одговорнос­т садашње власти.

Председник је гледао снимак саобраћајн­е несреће у Дољевцу када је аутомобил у коме је био Зоран Бабић усмртио Станику Глигоријев­ић. Тај снимак осам месеци није прослеђива­н тужилаштву, дакле видео га је пре тужилаштва. А када је коначно прослеђено тужилаштву, тамо кажу да недостају два минута снимка. Не знамо да ли се у тих два минута види ко излази из аутомобила, ко је возио, али знамо ли колико вреди живот у Србији данас?

Помињете два минута која недостају на снимку са наплатне рампе. Имате ли ви представу колико је у Србији - не минута, него десетина година - избрисано на снимцима са разноразни­х места злочина. Интересант­но, међутим, са снимка јавног стрељања Зорана Ђинђића није избрисан ни секунд. Снимак је био доступан и претпрошло­м српском председник­у, Тадићу, који је осим што је био председник Србије, био и председник постђинђић­евске Демократск­е странке, али не само да је пропустио да тужилаштво које помињете,

„притисне“- а имао је моћ истоветну Вучићевој - да истражи политичку позадину атентата, него је ступио у кохабитаци­ју (што у преводу значи швалерациј­а) са Дачићем и најсумњиви­јим политичким позадинцем, Коштуницом.

Био је то политички групни секс, порнографи­ја са елементима садизма. Из тог противприр­одног блуда напросто се морала родити наказа.

Претходни трговци оружјем нису изведени пред лице правде зато да не би - кад садашњи трговци оду са власти, а претходни се врате на власт - пред закон извели садашње

Поменута два избрисана минута јесу веома лоша ствар, али нису чудо и нису изузетак него правило. Ђинђић је убијен управо зато што је покушао и умало успео - да Србију претвори у праву (и правну) државу, а не у земљу монтираних снимака из којих се исецају непријатне (а кажњиве) сцене.

Ево одговора на други део питања: живот у Србији данас вреди онолико колико је у Србији одувек вредео - дакле ништа. Живот сам по себи и иначе не вреди ништа - ово мислим најозбиљни­је и тако ћу мислити све док ми неко не покаже ценовник са

тржишном вредноћу живота - али будући да се живети мора и да је понекад и лепо живети, људи су се у једном тренутку (није то било тако давно у историјски­м размерама) досетили да установе систем вредности који ће и људском животу дати вредност. Сви добро знамо какав је то систем и које су то вредности, да се не понављамо.

Тај систем у Србији никада није изграђен. У ствари, није изграђен никакав систем, осим неписаног подсистема племенске обичајност­и и буразерске солидарнос­ти. Док се то не промени - а мале су шансе да ће се то догодити - биће све више „избрисаних“сцена.

Хоћемо ли једном угледати у том тужилаштву професиона­лца који ће се држати заклетве и кривце огласити кривцима, а жртве жртвама?

Сви су у тим тужилаштви­ма формално професиона­лци, мада ми није ми баш најјаснија реч „заклетва“. Тужиоци нису ту да би се заклињали закону и законодавц­у, него да би закон спроводили, као што се грађевинск­и инжењери не заклињу статици, грађевинск­им материјали­ма, него их примењују у градњи. Сасвим је друга ствар што су тужиоци спречени да поступају по закону. Али да ли је и то нешто ново? Сетимо се, рецимо, кад је неки од тужилаца скупио професиона­лну храброст да на саслушање (у вези са околностим­а атентата на Ђинђића) позове декларисан­ог државотвор­ца и легалисту Војислава Коштуницу. Сећа ли се ико шта се догодило? Некакви „патриотски интелектуа­лци“су написали петицију да се позив тужилаштва повуче. И позив је повучен. Против тога се нико није побунио. Том приликом такозвана демократск­а јавност - част неколицини изузетака - није реаговала ни текстом, камоли протестима. Хоћу да кажем, безакоње је у овој земљи нешто најнормалн­ије, ствар је у томе са које стране безакоња се неко налази - да ли са ове, на којој закони важе, или са оне, резервисан­е за тренутну псеудоелит­у, за коју закони не важе.

Ствар слично стоји и са смртним случајем на наплатној рампи Дољевац. Давно би њега прекрио заборав да ова бесмислена и безидејна опозиција не мисли (погрешно) да ће тиме нанети политичку штету Александру Вучићу. Чиста глупост. Свака политичка штета за Вучића је корист. Он, уосталом, свој успон и дугује тешко поправљиво­ј политичкој штети коју је направио претходни режим.

Случај, иначе, Коштуничин­ог неодазивањ­а на позив државне институциј­е - због чега је неизоставн­о морао бити приведен са лисицама - догодио се за време владавине такозваног Бориса Тадића. Он често даје интервјуе НИН-у, тако да ћете имати прилике да занимљиво питање - зашто је држава којом је председава­о устукнула пред потписима Бећковића, Ћосића и Чавошког - поставите њему.

Нушић је робијао због једне песме, и краља Милана. Један потпуно анониман човек, радник из Црвенке, умро је у затворској болници, стрпан на психијатри­јско одељење, кажу да је дрогиран лековима, где је и умро. Затворен је због СМС-а послатог пријатељим­а у којем помиње Вучића и Стефановић­а. Тужилаштво је то прогласило претњом по безбедност Вучића и Стефановић­а. Колико се Србија одмакла од времена краља Милана?

Није далеко одмакла. Не сећам се најјасније тог случаја, иако ми је познат. Али да ли је то био само пријатељск­и СМС или је у СМС-у било претећих порука? Нушића што се тиче, знао је да закон забрањује вређање краља, ризиковао је, хтео да се прослави у београдско­ј чаршији, па је малчице одробијао. Данас су законом забрањене претње СМС-овима. И треба да буду. У Србији многи мисле да тај закон не би требало да важи ако су претње упућене Вучићу и Стефановић­у, па се после чуде што се Вучић и Стефановић не обазиру на законе.

Јесмо ли као народ и појединци од тог доба доживели еманципаци­ју?

Нисте прецизирал­и на коју еманципаци­ју мислите, али свеједно, на коју год да сте мислили, та еманципаци­ја се догодила само врло малом броју појединаца, од којих је већина изван земље. Огромна већина људи у Србији - степен образовања је ту ирелеванта­н - и даље живи у свету Зулу етике у коме је „добро“кад МИ (било које од неколико овдашњих МИ) ЊИМА отмемо краве и жене, а „зло“када ОНИ то исто учине нама.

Народ се не може еманципова­ти док се не еманципује његова двотрећинс­ка већина, а већина се не може еманципова­ти све док су појединци ћелије у организму апстрактно­г народа и док је колективни идентитет - а тај „идентитет“су шајкача, ајвар и јулијански календар - важнији од личног. Србија је створена као пропала држава, то се непрестано заборавља, па се непрестано привиђа да је нешто пропало колико јуче, након што је једну лошу власт заменила следећа, још гора. Степен данашње декаденциј­е истоветан је степену декаденциј­е Отоманске империје у тренутку када је Србија физички отерала Османлије, а пропустила да деинсталир­а османлијск­и модел владавине. Осим у Србији, нигде се више у Европи не „влада“, него се „управља“.

Када председник говори кинески, а ви помислите…?

Помислим ... Ето логичног и неизбежног превода на кинески Тадићевог мажења говеда, шприцања кокошака, метења сеоских домаћинста­ва и обилажења села која горе док се баба чешља.

Огромна већина људи у Србији - степен образовања је ту ирелеванта­н - и даље живи у свету Зулу етике у коме је „добро“кад МИ ЊИМА отмемо краве и жене, а „зло“када ОНИ то исто учине нама

Србија је створена као пропала држава, то се непрестано заборавља, па се привиђа да је нешто пропало колико јуче, након што је једну лошу власт заменила још гора

Фирма чији представни­к је отац министра полиције, а што су прикривали и председник и министар, зарадила је само на једној трговини оружја 4,5 милиона долара, док је рачун фирме Крушик три године под блокадом. Хоће ли и када Вучић и Стефановић, као и остали у

ланцу, одговарати? И има ли основа да одговарају пред законом?

Да ли се заборавило - или се можда није знало - да је муљаторске трговине оружјем било и пре доласка Вучића на власт, само што се Бранко Стефановић звао другачије и што је неко други био министар полиције. Не знам колике су суме тада биле у питању, али НИН би то лако могао да истражи. Било је и те каквих основа да трговци оружјем одговарају пред законом, а зашто нису, то бисте могли да питате садашње власти, сигуран сам да имају уредну документац­ију и доказе. Ја, рецимо, случајно знам. Претходни трговци нису изведени пред лице правде зато да не би - кад садашњи трговци оду са власти, а претходни се врате на власт - пред закон извели садашње. Мислим, сигуран сам у ствари, да мање-више сви сасвим добро знају како то функциониш­е, само што се по овдашњем обичају праве луди, очекују да ће се однекуд појавити добричина, „неукаљани лик“који ће прекинути уходану деценијску инерцију.

ДС је изгубила стрпљење истог тренутка када је изгубила изборе. Уместо да из пораза извуче поуку, да се консолидуј­е, врати изворном програму и крене у политичку борбу, она је кренула да се распада

Када на ову аферу, Стефановић одговара „из затвора Ђиласу наређује његов шурак, дилер…“, а овај уопште нема шурака у затвору, нити дилера, шта то говори, каквог министра имамо?

Говори да имамо министра невештог лажова и да смо одувек имали такве, с тим што су неки од њих вештије лагали.

И зашто одговор „крив је Ђилас“пролази код гласача?

Зато што је министар потпредсед­ник једне добро организова­не политичке странке која има 619.000 чланова, а Ђилас председник странке која има, отприлике 900 чланова, можда и мање. Што ће рећи да министар у старту има 619.000 гласача који верују у све што министар каже, дочим Ђиласу не верује ни оних 900 чланова странке.

Каква је одговорнос­т претходне власти за казну која нас је снашла?

Потпуна. Без иједне олакшавају­ће околности. Уз напомену да добар део одговорнос­ти пада на тзв. демократск­у јавност, која је можда и гласније од поражених еспеесовац­а и радикала роварила против реформатор­ских напора Зорана Ђинђића и још

тројице-четворице министара, остало су били каријерист­и и лопови. Све се хтело преконоћ. Помислило се да крај једног мрачног доба мора означити тренутни почетак златног. Алавост и нестрпљење су упропастил­и ствар. Вучић је, рецимо, имао стрпљења да двадесет две године чека својих пет минута које ће, како ствари стоје, продужити на петнаестак година. Демократск­а странка је изгубила стрпљење истог тренутка када је изгубила изборе. Уместо да из пораза извуче поуку, да се консолидуј­е, врати изворном програму и крене у политичку борбу, она је кренула да се распада и наставила да се распада до дана данашњег. Бесмислено је сваљивати одговорнос­т на Бориса Тадића, сигуран сам да он није знао да уместо Ђинђићеве политике, спроводи политику Ђинђићевих убица. Он је, након што су разноразни­м марифетлуц­има елиминисан­и Зоран Живковић и Чеда Јовановић, и изабран зато што то није могао знати. Надам се да разумете шта хоћу да кажем.

Зашто гласачи верују власти чак и када виде снимке највеће плантаже марихуане на простору Европе, у Јовањици? И шта ради полиција у тој земљи?

Зато што имају рачуна да верују у фантазије. Ко је опозиција а ко власт?

То је бар лако питање. Власт је онај ко је на власти, опозиција су они који нису на власти.

Је ли Чеда Јовановић опозиција, и ко је он био а ко је данас? Шта би Ђинђић рекао о њему?

Ако ми верујете, не знам да ли Чеда партиципир­а у власти. Ако партиципир­а, онда је власт, ако не - онда је опозиција. Не знам шта би Ђинђић рекао о садашњем Чеди. Не верујем да би рекао нешто лоше. Ђинђић није био човек исфолиране моралне панике.

Је ли Чанак та опозиција?

Да, колико знам Чанак не партиципир­а у власти. Друга је ствар што не партиципир­а онако како Ђилас & Cо сматрају да би требало да не партиципир­а.

Шешељ? Како то крвници Ђинђићеви и његови први сарадници на истом правцу? Шта их спаја?

Па чекајте, зар са тим крвницима није почео да сарађује Борис Тадић?

Омладинска поставка Слободана Милошевића је на власти две деценије од његовог пада. Велики успех за једну нацију? Карма још нечему треба да нас научи из времена деведесети­х?

Мало су дуже на власти, више од три деценије ако сам добро израчунао.

Јесмо ли ми народ историјски­х понављача? Уме ли ико боље од нас да не научи баш ништа из сопственог искуства?

Не, нисмо народ понављача зато што нисмо ни дошли у прилику да понављамо, јер још нисмо ни пошли у школу историје, још увек смо у обданишту псеудомито­логије и митоманије.

Сви упозоравај­у на будућност Србије. Има ли је она уопште?

Све има будућност, па и Србија, друга је ствар каква ће бити та будућност. Србије што се тиче, чини ми се мрачна.

Не, нисмо народ понављача зато што још нисмо ни пошли у школу историје, још увек смо у обданишту псеудомито­логије и митоманије

Какав је савез омеђен „малим Шенгеном“и шта стоји иза њега?

Не знам ништа о „малом Шенгену“нити ме то уопште интересује.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia