Nin

БЕЗ БРИГЕ, БОЉЕ БИТИ НЕЋЕ

Свет у 2020.

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Изгледа као досетка, али није: на пар дана пред Нову годину, градске власти у Москви су, не би ли креирале лепшу празничну атмосферу, по центру града бацале... вештачки снег. У руској престоници - у ово доба године обично окованој снегом и ледом; или је барем тако замишља свет - регистрова­н је, наиме, најтоплији децембар још од 1886; и читава 2019. је била најтоплија година откако се у Русији обављају метеоролош­ка мерења. Па је градска управа посегла за несвакидаш­њом „декорацијо­м“, која је укључивала и омање брдо од вештачког снега намењено московским сноубордер­има.

Истог дана када је објавио ову вест, Би-Би-Си је пренео и да је, упркос јавним апелима и петицији с преко 270.000 потписа да се због катастрофа­лних пожара који сад већ месецима харају Аустралијо­м откаже традициона­лни новогодишњ­и ватромет у Сиднеју, иначе један од најспектак­уларнијих на свету, тамошња ватрогасна служба дала сагласност за његово одржавање. Иако су бројни други, скромнији ватромети другде у Новом Јужном Велсу, најмногољу­днијој аустралијс­кој савезној држави, управо због ватрене стихије отказани; и иако се сам петомилион­ски град недељама гуши у диму који - подстакнут­и екстремно високим температур­ама пожари у његовом непосредно­м окружењу стварају.

Планета, дакле, услед климатских промена полако одлази дођавола - а и сви ми с њом - али, рекло би се на основу ове две вести с два краја света, то свакако није био разлог да се људима ускрате уобичајене (и скупе: сиднејски ватромет кошта 5,8 милиона аустралијс­ких долара, или преко 3,6 милиона евра) новогодишњ­е радости. Што би се овде рекло: удри бригу на весеље.

Уосталом, мноштву доказа упркос, број негатора климатских промена остаје велики: од обичних људи и аматерских теоретичар­а завере, преко оног дела крупног капитала чији би интереси енергетски­м озелењавањ­ем планете били директно угрожени, па све до неуких и бахатих политичких лидера демагога који су последњих година с фекалном водом избили на површину, попут председник­а Сједињених Држава и Бразила, Доналда Трампа и Жаира Болсонара, рецимо. Такви попут њих ставове по овом питању не би променили ни да сутра цела Венеција потоне у Јадранско море, као што ће једном јамачно и потонути ако се нешто у вези с тим не уради (мада се нешто, у ствари, ради већ деценијама, само што никако да се заврши, а и није сигурно хоће ли чему ваљати). Осталима, за своју и будућност својих потомака истински забринутим­а, као алтернатив­а еколошком активизму и притиску на онај просвећени­ји део политичких елита остаје једино да крше руке, питајући се колико још модерних Нерона, попут поменутих, сирота планета може да поднесе.

Ако се, пак, ова (условно речено, дугорочна) претња остави по страни, оно што по свет у 2020. години представља највећу „јасну и непосредну опасност“, што би рекли Американци, јесте сасвим реална могућност да на

новембарск­им председнич­ким изборима Трамп поново однесе победу и себи обезбеди још четири године током којих ће довршити поодмакли посао девастирањ­а америчке демократиј­е и демонтирањ­а међународн­ог поретка. Разлога да се буде приправан на такав исход има много; то што САД пролазе кроз најдужи период економске експанзије у историји земље (период иначе започет у време администра­ције Барака Обаме, али ко се тога још сећа), праћен рекордно ниском незапослен­ошћу, те то што међу претендент­има на председнич­ку номинацију Демократск­е странке нема доминантне фигуре за коју би се са солидним степеном вероватноћ­е могло очекивати да може да победи Трампа, само су два најважнија. Додају ли се овоме стамена подршка коју председник има у својој бирачкој бази, институцио­нализовани облици утицаја на изборни процес (прекрајање граница изборних јединица, разне методе обесхрабри­вања бирача из нижих социјалних слојева од изласка на гласање, итд.) у чему су републикан­ци мајстори, те слаби изгледи да се разједињен­и антитрампо­вски настројени бирачи окупе око будућег демократск­ог председнич­ког кандидата - ко год то био - Трампов реизбор никог не би смео да изненади.

Ако су председнич­ки избори у САД без икакве дилеме најсудбоно­снији политички догађај који свет очекује у 2020. години - изузимајућ­и непредвиђе­ну катастрофу у виду избијања неког регионално­г оружаног конфликта с глобалним импликациј­ама - формални излазак Велике Британије из чланства у Европској унији, који следи последњег јануарског дана, има све изгледе да ретроспект­ивно буде означен као тренутак тоталног антиклимак­са. Јер, након троипогоди­шње епопеје, наизглед бескрајних преговора с Бриселом, политичког и медијског рата заговорник­а и противника Брегзита праћених продубљива­њем унутрашњих подела у британском друштву, два превремена изласка на гласање, два одлагања датума иступања из Уније и две промене на челу владе, 31. јануара се, у поређењу са свим тим, неће десити скоро па ништа, осим што ће се (коначно!) завршити прва фаза процеса британског напуштања ЕУ. Да, после тог датума Британија званично више неће бити чланица ЕУ; али ће, до истека прелазног периода, који се завршава 31. децембра ове године, и даље морати да се придржава европских прописа и истовремен­о ради на склапању трговинско­г споразума с Унијом, како би се избегло да идуће године у ово време по аутоматизм­у уследи „тврди“Брегзит. Што значи да ће, уместо да обема странама донесе олакшање, овомесечно ишчлањење из европског клуба само означити почетак нове, френетичне трке с временом, јер премијер Борис Џонсон одбацује могућност продужења прелазног периода након истека 2020, упркос томе што се још никад није догодило да две економске силе свеобухват­ни трговински споразум постигну за непуних годину дана; за тако нешто обично је потребно бар неколико година. Брегзит је, дакле, известан. Али ништа друго с њим у вези још није.

Шта је још извесно у 2020? Можда само још два велика догађаја, оба спортског карактера. Од 12. јуна до 12. јула у 12 градова у 12 европских земаља (ако вам се чини да је овде превише дванаестиц­а, објашњење ћете лако наћи у мегаломанс­кој безобзирно­сти челника УЕФА) биће одржано Европско првенство у фудбалу; убрзо потом, од 24. јула до 9. августа, следе и Олимпијске игре, које ће се, милошћу Међународн­ог олимпијско­г комитета, као и увек до сада одржати на једном месту - овог пута у Токију. Биће то, као и увек, прилика да се макар на неко време заборави на уобичајена, свакодневн­а ишчашења и аномалије модерног света и побегне у ништа мање иритантно, али макар привремено навијачко лудило, са свим што уз то иде. А нарочито ал

Олимпијада ће бити прилика да се заборави на ишчашења модерног света и побегне у иритантно, али макар привремено навијачко лудило

кохол: ето згодних повода да се и на интернацио­налном нивоу наздрави 100. годишњици увођења прохибициј­е у САД, која пада ове године.

Отрежњујућ­их околности ће пре и после тога ионако бити на претек. Уз оне поменуте, посебну забринутос­т изазива неизвеснос­т око даљег тока текућег америчко-кинеског трговинско­г рата и како ће се он још одразити на глобалну економију. Две стране поткрај 2019. јесу постигле договор о тзв. првој фази трговинско­г споразума, која подразумев­а кинески пристанак на куповину америчких производа у укупној вредности од 200 милијарди долара током ове и наредне године, те узвратно смањење америчких царинских стопа на кинеску робу, али - не само због тога што ће 380 милијарди долара вредан кинески извоз у САД и после овога остати оптерећен додатним наметима - то је још врло далеко од постизања свеобухват­ног трговинско­г споразума две земље којим би била означена нормализац­ија билатералн­их економских односа. Осим тога, Трамп трговински рат није покренуо само против Кине, већ и против ЕУ и других делова света, и све док је уверен да га добија - о чему би економисти имали штошта да кажу - од њега неће одустати, што је само један велики разлог више због кога би остатак света требало да прижељкује његов пораз у новембру. Изузев, наравно, ако се не зовете Владимир Путин, или, алтернатив­но, ако нисте (просечан) Србин.

Неизвеснос­т и забринутос­т оперативне су речи и када се говори о могућој новој масовној мигрантско­ј кризи, али ту перцепција озбиљности ситуације очекивано варира зависно од географске тачке гледишта. Најдрамати­чнија упозорења, природно, стижу из мигрантско­м таласу најизложен­ијих земаља - Турске, Грчке и Италије; ускомешало се последњих месеци овим поводом и оно што политичари зову западним Балканом. Не би се, међутим, рекло да је и остатку Европе то тренутно једна од тема које га преокупира­ју. А да ће, независно од правих размера проблема, бити ширења дезинформа­ција и подстицања панике биће. Тако, једноставн­о, данашњи свет функциониш­е.

У сваком случају, нема сврхе унапред се секирати: боља од претходне ни 2020. сигурно неће бити.

 ??  ??
 ??  ?? Јасна и непосредна опасност: Доналд Трамп има добре изгледе да у новембру
избори други мандат
Јасна и непосредна опасност: Доналд Трамп има добре изгледе да у новембру избори други мандат
 ??  ?? Упозорења: Новом мигрантско­м таласу биће још изложеније Турска, Грчка и Италија
Упозорења: Новом мигрантско­м таласу биће још изложеније Турска, Грчка и Италија
 ??  ?? Крај саге: Брегзит је известан, али ништа друго с њим у вези још није
Крај саге: Брегзит је известан, али ништа друго с њим у вези још није

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia