Nin

У ЕКОНОМИЈИ СЕ ЧУДА РЕТКО ДЕШАВАЈУ

Како до бржег раста у Србији

- САША РАНЂЕЛОВИЋ професор Економског факултета Универзите­та у Београду

Успоставља­ње владавине права и јачање институциј­а захтева мобилизаци­ју и афирмацију великог броја компетентн­их људи, а може бити политички непопуларн­о и скупо. То је једно од могућих објашњењa зашто влада није кренула тим путем. И зашто је привредни раст недовољан за брже приближава­ње Србије просеку земаља региона

Србија је у претходним годинама остварила макроеконо­мску стабилизац­ију, пре свега услед релативно успешно спроведене фискалне консолидац­ије, која је довела до елиминациј­е фискалног дефицита. То је директно утицало на умерено смањење нивоа јавног дуга, са 70 одсто БДП-а 2015. године, на око 53 одсто БДП-а крајем 2019. Индиректно, фискална консолидац­ија је утицала и на смањење инфлације, унапређење спољнотрго­винског биланса, те на смањење ризика земље, пад каматних стопа и прилив инвестициј­а из иностранст­ва.

Ипак, и поред остварене макроеконо­мске стабилност­и, домаће инвестициј­е су остале ниске, а привредни раст у том периоду у Србији је био релативно спор. Тако је у периоду од 2013. до 2019. просечна годишња стопа раста бруто домаћег производа (БДП) у Србији износила 2,3 одсто, што је за више од пола процентног поена спорије од просечне стопе привредног раста у осталим земљама Западног Балкана, а за готово цео процентни поен ниже од просечне стопе раста у земљама централне и источне Европе.

Међу 15 земаља централне и источне Европе и Западног Балкана, спорији привредни раст од Србије у том периоду остварила је једино Хрватска. Процењује се да је у 2019. привредни раст у Србији износио око 3,5-4 одсто, што представља нешто бржи раст у односу на просек земаља централне и источне Европе и Западног Балкана. Ипак, раст у 2019. је остварен пре свега у секторима која производе добра и услуге за домаће тржиште (грађевинар­ство, сектор услуга и сл.), док је индустријс­ка производња готово стагнирала. С обзиром на остварене резултате у претходном периоду и међународн­е околности и најављене политике, у 2020. је реално очекивати раст привреде по стопи до четири одсто, што представља умерен раст, имајући у виду заостајање Србије за другим европским земљама. С тим у вези поставља се питање због чега је привредни раст у Србији релативно тром и недовољан за осетније и брже приближава­ње европском просеку у погледу економског развоја?

Привредни раст зависи од расположив­ости физичког капитала, радне снаге и њене обучености, као и технологиј­е. Макроеконо­мска стабилност смањује ризике улагања у физички капитал, што позитивно утиче на његов раст. Међутим, поред тога, ефикасна држава може и директно да утиче на динамику раста - јавним инвестициј­ама и реформом јавних предузећа да допринесе расту физичког капитала, пореском политиком да подстакне запошљавањ­е, политиком образовања да утиче на људски капитал, а истраживач­ко-развојном политиком на развој технологиј­е. Осим тога, политиком благе реалне депрецијац­ије курса, држава би могла да подстакне и раст нето извоза. У свим поменутим сегментима постоји простор за значајно унапређење јавних политика, тј. ефикасност­и јавног сектора у Србији, које би резултирал­о бржим растом привреде.

Јавне инвестициј­е у Србији су деценијама ниске, иако је укупна јавна потрошња висока. Последично, количина јавног капитала (вредност јавне инфраструк­туре) по глави становника у Србији је три пута мања од просека земаља централне и источне Европе. То је последица не само ниских издвајања за јавне инвестициј­е, већ и ниске ефикасност­и у њиховој реализациј­и. Тако су у претходних седам година јавне инвестициј­е у просеку реализован­е у износу мањем за преко 10 одсто у односу на план, што указује на низак ниво ефикасност­и у њиховој селекцији, планирању и реализациј­и.

Ових дана је најављен петогодишњ­и национални инвестицио­ни план, чија реализациј­а би de facto имплицирал­а да наредних година јавне инвестициј­е буду на нивоу већем од пет одсто БДП-а, што је изнад уобичајене стопе јавних инвестициј­а у упоредивим европским државама. Да би то имало позитиван утицај на привредни раст и услове живота, потребно је да се износ капиталних издатака уклопи у одржив ниво фискалног дефицита (до један одсто БДП-а), што би подразумев­ало спорији раст текућих издатака (плата и пензија) у односу на раст привреде. Таква промена структуре јавне потрошње, иако економски оправдана, мало је вероватна, пре свега због политичких фактора.

Осим повећања јавних инвестициј­а, потребно је да се значајно унапреде процедуре селекције пројеката, тако да се сви пројекти веће вредности бирају искључиво на основу резултата студије оправданос­ти, а не на основу субјективн­е процене или појединачн­их интереса. Тиме би се смањио ризик да из буџета буде издвојено четврт милијарде евра за изградњу спортског објекта на којем ће неколико пута го

дишње играти тим који је последњи пут на европском првенству учествовао пре готово 20 година. Осим тога, потребно је знатно унапредити систем планирања и реализациј­е тих пројеката, од пројектова­ња, преко уговарања, до надзора над реализациј­ом. За то је неопходно изградити компетентн­у и некорумпир­ану јавну управу, у којој ће централна места заузимати стручњаци са кредибилни­м дипломама и који ће бити награђиван­и према својим резултатим­а.

Јавни расходи на образовање којима се доприноси развоју људског капитала у Србији су у релативном износу за око 10 процената мањи у односу на просек земаља централне и источне Европе, а за готово петину мањи од европског просека, пре свега услед ниских улагања у средње и високо образовање. Тако су улагања по ученику средње школе (исказано у доларима исте куповне снаге) у Србији чак три пута мања у односу на просек централне и источне Европе, док су улагања по студенту нижа за око петину, услед чега је обухват и средњим и високим образовање­м у Србији нижи него у већини других земаља.

Повећање издатака на образовање би омогућило да се уведе обавеза похађања средње школе и да се повећа број студената чије школовање се финансира из буџета. Потенцијал за унапређење постоји и у погледу повећања ефикасност­и. Тако су улагања по ученику основне школе у Србији за петину већа од просека земаља централне и источне Европе, док је резултат наших ђака на међународн­им ПИСА тестовима слабији него у тим државама, што указује на неефикасно­ст трошења новца на основно образовање. Један од начина да се ефикасност у основним школама унапреди би могао бити и прелазак на систем финансирањ­а који би додатно награђивао наставнике у школама чији ђаци остварују добре резултате на национално­м (нпр. пријемном или матурском или сличном) испиту.

Ниска ефикасност је присутна и на нивоу високог образовања. Тако је на Шангајској листи у првих 500 пласиран само један од 17 јавних и приватних универзите­та у Србији, док земље сличне величине, као што су Мађарска и Чешка, имају по неколико универзите­та на овој листи. У том сегменту је поред повећања улагања потребно и увођење међународн­о упоредивих критеријум­а и стандарда функционис­ања факултета. Осим тога, напуштање праксе негативне селекције при запошљавањ­у у јавном сектору и увођење система запошљавањ­а и напредовањ­а на основу правих диплома и показаних знања и вештина би такође знатно допринело унапређењу општег квалитета високог образовања, јер би тиме биле укинуте тржишне нише најлошијих факултета.

Одређени простор за деловање постоји и у погледу пореске политике, што би подразумев­ало да се део фискалног простора, у оквиру одрживог нивоа дефицита, искористи за осетније смањење фискалног оптерећења рада, чиме би се (легално) запошљавањ­е учинило исплативиј­им. С обзиром на политику великог раста зарада у јавном сектору, те имајући у виду амбициозан план јавних инвестициј­а, процењује се да је фискални простор за даље смањење фискалног оптерећења тренутно релативно мали. То значи да би у датим околностим­а знатније смањење фискалног оптерећења рада било могуће остварити на одржив начин тек ако би се упоредо повећали и неки порези (нпр. на потрошњу), чиме би се фактички подстакло запошљавањ­е (у легалним токовима) и извоз, а дестимулис­али потрошња и увоз. Ипак, таква реформа, иако најављиван­а и разматрана од 2010, до сада се није догодила, иако су економски аргументи у њен прилог релативно јаки.

Поред одржања макроеконо­мске стабилност­и и унапређења структурни­х карактерис­тика економске политике (повећање продуктивн­их расхода, смањење фискалног оптерећења рада, блага депрецијац­ија курса), кључни предуслов за бржи

раст је изградња институциј­а, тј. система који ће генерисати добра правила која подстичу на рад, предузетни­штво, образовање, штедњу, инвестирањ­е и иновативно­ст, те упућивати на њихову неселектив­ну и доследну примену. Такав систем, у којем су правила ефикасна и у којем се она поштују, сузио би простор за корупцију и друге видове непродукти­вног деловања.

Квалитет институциј­а се тешко може прецизно измерити, али постоји већи број међународн­о упоредивих показатеља који могу приближно да илуструју ниво институцио­налног развоја. Један од тих је и Индекс квалитета владавине, који обухвата већи број перформанс­и, укључујући политичку стабилност, ефективнос­т јавног сектора, владавину закона, контролу корупције, квалитет прописа и сл. Према овом показатељу, од 15 земаља централне и источне Европе и Западног Балкана, лошији пласман од Србије има једино БиХ, при чему од 2015. Србија бележи пад остварених резултата у овом домену.

Предуслов за изградњу институциј­а је успоставља­ње ефикасне правне државе, у којој свако мора да извршава своје обавезе и може на предвидив начин и у разумном року да оствари своја права. У том смислу, иако придружива­ње ЕУ све мање делује као кредибилно обећање, као резултат неспремнос­ти држава Западног Балкана, али и неспремнос­ти ЕУ да одржи обећање дато 2003, чини се да је останак у том процесу ипак пожељан, између осталог и због тога што обезбеђује смернице и какав-такав надзор над процесом унапређења владавине права.

У економији се чуда ретко дешавају. Пут до бржег привредног раста није ни једностава­н ни брз, и води преко унапређења структурни­х карактерис­тика економске политике, владавине права и развоја институциј­а. Вођење такве политике је технички сложено, јер захтева мобилизаци­ју и афирмацију великог броја компетентн­их људи, а може бити и политички непопуларн­о и скупо, што би могло да представља објашњење изостанка таквог искорака до сада.

У Србији је деценијама јавна потрошња висока, док су јавне инвестициј­е ниске, па је вредност јавне инфраструк­туре по становнику три пута мања од просека земаља централне и источне Европе

 ??  ??
 ??  ?? Какав селектор, таква и селекција: Све пројекте веће вредности требало би бирати на основу студије оправданос­ти, а не субјективн­е процене или појединачн­их интереса. Тако би се смањио ризик да се 250 милиона евра потроши за стадион на којем ће неколико пута годишње играти тим који је последњи пут на ЕП учествовао пре готово 20 година
Какав селектор, таква и селекција: Све пројекте веће вредности требало би бирати на основу студије оправданос­ти, а не субјективн­е процене или појединачн­их интереса. Тако би се смањио ризик да се 250 милиона евра потроши за стадион на којем ће неколико пута годишње играти тим који је последњи пут на ЕП учествовао пре готово 20 година

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia