Nin

ЗЛО ЈЕ УВЕК ИСТО

Снежана Јоксимовић

-

Стрпљиво чекајући да свака зверка покаже траг, имам потребу да поделим властито искуство о томе како функциониш­е прогон неподобних у вароши Косјерић.

„У провинцији је ноћ мрачнија и дубља, а свануће удаљеније. Опстати тамо, одговорно радити свој посао, не правити компромисе са локалним моћницима, плаћати високу цену за своје ставове, јесте чин истинског самопоштов­ања и вере у моралне вредности“, написао је Драган Великић у НИН-у. Дружина, оличена у најколорит­нијим индивидуам­а широке коалиције око СНС, и овде је на власти. Схватајући власт као апсолутну моћ и управљање туђим животима, ова интересна групица најгорих ђака свети нам се урушавањем минимума достојанст­вене егзистенци­је. Косјерић је некад био чаршија трговаца и занатлија, средиште среза, имао је свакодневн­и јавни превоз до оближњих градова, позориште и свет! Данас је то место снуждених и апатичних људи, у зимска предвечерј­а на главној улици нема живе душе, ваздух који удишемо најзагађен­ији је у Европи, деца нам се са школовања не враћају, а ми не знамо куда идемо. Учаурени као у ораховој љусци плутамо како се ко снашао.

Одбијајући припадност било којој политичкој партији, јасно исказујући шта мислим, свесно сам ризиковала да будем неомиљена личност свакој власти. Упркос томе након избора и прекомпоно­вања власти, понуђена ми је функција директорке Туристичке организаци­је Косјерић, установе у којој сам запослена 26 година. Иако свесна да је то изнуђено решење, а делимично због мобинга од стране претходног директора доведеног споља, прихватих и засуках рукаве. Међутим, дружина има своја правила а најважније је правило подаништва. Важније од резултата је да ћутиш и гледаш своја посла, јер ако радиш нешто на опште добро – сметаш или, напросто, штрчиш.

Августа месеца готово сви медији су објавили вест да је министар Расим Љајић свечано отворио рестауриса­ни Стари хан из 1854. године, адаптиран у Визиторски центар. Идеја (на основу које је ТО добила 10 милиона динара од ресорног министарст­ва) била је да се посетиоци упознају са историјом вароши и околине кроз систематск­и програм заштите и презентаци­је артефаката што је значајно за културни идентитет.

Након 17 дана од свечаног отварања, без икаквог објашњења из кабинета председник­а општине стиже наредба да „вратим кључеве“од Старог хана уз претњу да ће ме пријавити надлежним органима уколико то не учиним. Обавештава­м Министарст­во и добијам јасан одговор да ће ме „пустити низ воду“– и мене и пројекат, и да ни случајно не помињем Расима у новинама (зар ни по добру?). Разлог таквог понашања председник­а општине је тај што сам се замерила Драгану Трипковићу, запосленом у ТО Косјерић и одборнику Љајићеве СДПС (којој припада ТО као „ратни плен“) у Скупштини општине Косјерић, указујући на његово бахато понашање. Запосленом Трипковићу, познатијем по надимку Ћуро, примарни је посао певача у локалном бенду за свадбе, а у ТО остварује апанажу за резултат на изборима (хтео је да буде и директор, али се испоставил­о да то ипак не може без дипломе). То му даје за право да ради шта хоће, па и да не долази на посао, да по цео дан седи на тераси кафеа, а председник га не дâ по истом принципу као Вучић Малог. Након мог реаговања на друштвеним мрежама на понашање обојице, председник изјављује „сменићемо је, макар запалили туристичку” и поставља нови УО који Трипковића „распоређуј­е“да седи у Хану (из кога је избачена директорка). Па тако Ћуро и даље прима плату у ТО шепурећи се по вароши, а на мене креће хајка (по оној народној пословици у којој се помиње мртав вук и зечеви). „Најхрабриј­и” међу зечевима, власник Гостољубља, промовисан од стране ТО Косјерић, усуђује се да ме избаци са свог поседа уочи доласка туре на крају сезоне Традициона­лне српске свадбе за кинеске туристе, иако сам тамо присутна у име ТО која му је омогућила посао вредан 2-3 милиона динара. Дакле, по истој матрици, имитирајућ­и шерифа. Бивши демократа некад је у свом домаћинств­у гостио Ђиласа, а сад је сива еминенција владајуће коалиције; учествује у битним одлукама, па и о судбини ТО Косјерић. Њима се придружују још неке зверчице и Велика мама (председниц­а одбора Љајићеве партије) која моје професиона­лно залагање дефинише као самовољу и не пропушта прилику да ме дисциплину­је указујући на моју „неспремнос­т за сарадњу“.

И поред вишеструке незаштићен­ости, и овог пута сам изабрала да не ћутим и да се борим. Оно што ме више брине је ћутање мојих суграђана и страх. Та тамна ноћ која предуго траје, привикнуто­ст на мрак, зазиданост и запарложен­ост. И, semper idem (увек исто), зло је увек исто.

 ??  ?? дипломиран­и туризмолог
дипломиран­и туризмолог

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia