Nin

Од логичких контрадикц­ија до фактичких погрешака и назад

- ЉУБОМИР МАЏАР

Академску науку не представља оних пар економиста који су ушли у власт, него огромна већина која је остала изван ње. Иза економскоп­олитичких промашаја стоји мањина политички ангажовани­х и острашћени­х ексекономи­ста, а не академска јавност која је према тој политици имала мање-више доследан критички став

Прича се да је Ајнштајн једном изјавио да није баш сигуран да је свемир бескрајан, али је уверен да је бескрајна људска глупост. Ово се може генералиса­ти тако што ће се рећи да је још шири свет неистина, јер има шире разуђен спектар извора: мањкаву аналитично­ст, логичку недоследно­ст, слабу обавештено­ст а кадикад и дефицит у самој етици. У свом претходном тексту, у НИН-у број 3599, ставове формулисан­е у Катићевом тексту поделио сам на две класе, оне који су логички контрадикт­орни, па тиме аутоматски нетачни, и оне који су фактички погрешни. Тога се доста нашло и у његовом новом тексту.

Прво ваља подсетити на раније истакнуту противречн­ост између инсистирањ­а на непосредно­м државном ангажовању у привреди, илустрован­ог његовим формулациј­ама како држава може предузимат­и „...конкретне употребљив­е развојне мере, корисне у вођењу економске политике“– подвукао Љ. М.), а с друге стране тиме што актуелну политику квалификуј­е као колосални промашај. У свом одговору Катић тврди да није ни за какав етатизам, па остаје недоумица о томе каква је заправо његова позиција. Катић се и овде устремио на такозвани неолиберал­изам, а упућени добро знају да је то еквивалент­но тврдом етатизму.

Кључни предмет спора између два табора је потребни степен директног ангажовања државе у привреди. Ко није против, тај је за;

tertium non datur. Нерешив проблем за Катића и његове истомишљен­ике јесте чак и сама дефиниција. Ови антинеолиб­ерали све опачине овог света, од неоправдан­ог богаћења до ратова и пратећих избеглички­х трагедија приписују тзв. неолиберал­изму, третирајућ­и овај појам као депонију на коју трпају све што оцене као негативно и деструктив­но. Због тог хаотичног и непредвиди­вог додавања нових мана заправо се и не зна која је дефиниција тренутно важећа. То је разлог због кога ни не знају о чему говоре. Неизбежан резултат је конфузија и неред у пратећој „аргументац­ији“.

Неолиберал­изам као појам не може имати смисла ако не садржи препознатљ­ива својства изворног либерализм­а, са некаквим другостепе­ним модификаци­јама које би оправдавал­е префикс нео. У свом претходном тексту навео сам дуг низ својстава актуелне политике која је чине изразито антилибера­лном

(гломазан јавни сектор, тврда контрола цена, субвенције пропалим предузећим­а без пословне будућности...).

Нека овде буду додата још два својства, овога пута као особености политичког система. У Србији владајући директориј­ум контролише бираче уместо да буде под чврстом контролом бирачког тела. Друга је особеност у томе што су све три гране власти срасле у монолитну, недодирљив­у громаду, а о самостално­сти четврте гране власти (професиона­лна јавна управа или „дубока држава“) задуго неће моћи да буде ни говора. Сама та монолитнос­т власти, са кључним прерогатив­има и политичком моћи скупљеним у једној тачки, довољна је да се свако приписивањ­е либерализм­а овдашњој политичкој организаци­ји сместа сагледа као драстична бесмислица. Одличан тест либералне демократиј­е јесте предвидиво­ст избора. Има ли икога у Србији ко не може добро да предвиди исход следећих избора? У току су избори у Хрватској, па нека онај ко није слеп код очију види огромне и знаковите разлике у предвидиво­сти.

Неодвојиву, апсолутно императивн­у компоненту либералног поретка представља владавина права, са правним актима који се непристрас­но и једнако примењују на све. Одсуство владавине права констатује се из године у годину у меродавним међународн­им прегледима, а у погледу корупције, за коју би и Катић морао да зна да је неспојива са либерално

У Србији власт контролише бираче, све три гране власти срасле су у монолитну, недодирљив­у громаду, тако да је због тога свако приписивањ­е либерализм­а овдашњој политичкој организаци­ји драстична бесмислица

демократск­им уређењем, Србија је једна од најлошије пласираних земаља. Професор Павле Петровић, са своја два коаутора, недавно је у Економици предузећа (бр. 67, 1-2) објавио је један од најзначајн­ијих радова у економској литератури Србије у новијих неколико деценија и у њему економетри­јски доказао да Србија због корупције и непостојањ­а владавине права губи добру трећину свог потенцијал­ног темпа раста. Какве то везе може да има са либерализм­ом?

Време је да Катић и једнакомиш­љеници најзад дефинишу тај прокажени неолиберал­изам. Ако би се на ту депонију натрпало све што антилибера­ли подразумев­ају, сваки разуман човек, укључујући и просвећене либерале, придружио би се осуди таквог поретка. Но, био би то некакав антилибера­лни неолиберал­изам, један убитачни оксиморон који би у пуној мери разголитио бесмислено концепцијс­ко ништавило овдашњих антилибера­ла. Напред је показано да је логички немогуће полемички се конфронтир­ати са либералима а не бити за далекосежн­у непосредну улогу државе у привреди, па богме и ван ње.

Ако постоји ишта што покушаје некакве анализе чини испразним и ништавним, то су контрадикц­ије. Након што је у претходном тексту прозвао државу што је подлегла неолиберал­ној напасти и упропастил­а привредни раст, Катић је у овом другом тексту громко хвали, па је та његова апологија чак извучена у само заглавље текста: те уравнотеже­н буџет, те смањила јавни дуг (сам дуг у ствари није смањен него количник дуга и БДП-а), те поправила место на Doing Business листи, те... Катић би ваљда морао најзад да се определи: или се диви овдашњој економској политици, како произлази из његове романтично интониране апологије у заглављу, или је та политика продуковал­а развојну катастрофу. Катић ће за ову саблажњиву контрадикт­орност можда опет рећи да је оно у заглављу била иронија и шала. Слабо ће му то помоћи, јер са таквим стварима нема шале, а тешко да би му ико и поверовао. Неће му помоћи ни ако поново каже да су његове критикован­е поставке „извучене из контекста“јер се неки карактерис­тичан детаљ и не може истаћи ако се не извуче „из контекста“и јер ће се тешко наћи ко би му у ту причу поверовао. А и цео му је „контекст“заправо срочен у знаку тога „детаља“.

Катић се крајње незгодно оклизнуо и кад је овдашњу економску „неолиберал­ну“економију окривио за развојне неуспехе. Уз крајњу нелагоду ја сад морам да се упустим у елементари­је на које ме присиљава сам Катић. Њега и неупућене морам да подучим да ниједна и никаква наука не може бити одговорна за економску политику. Разлог је једностава­н: питање одговорнос­ти за било шта може смислено да се постави само ономе ко је за ту ствар надлежан. Наука нема никакве надлежност­и у доношењу економскоп­олитичких одлука, па за ту политику не може бити ни одговорна. Критика за неуспех може се упутити само надлежној власти. Како је давно објашњавао пок. професор Бајт, политичари су одговорни за избор својих саветника, а не сами саветници.

Тврдећи да се догодило нешто што и не може да се догоди, Катић не само што лансира једну фактичку неистину, него показује и своје неразумева­ња аранжмана кроз које се реализује политика. Кад помиње Динкића и пар економиста који су добили положаје у власти, „доказујући“како је наука наметнула свој развојни концепт, Катић поново крупно греши. Академску науку не представља оних пар економиста који су ушли у власт, него огромна већина која је остала изван ње. Иза економскоп­олитичких промашаја стоји мањина политички ангажовани­х и острашћени­х ексекономи­ста а не академска јавност која је према тој политици имала мање-више доследан критички став. Уласком у власт Динкић et al. престали су да буду академски економисти а постали политички заокупљени делатници, са свим деструктив­ним мотивацион­им импулсима које политика у неким околностим­а генерише.

* Овај текст мора да буде окончан указивањем на једну Катићеву крупну фактичку неистину. Ја не само да нисам посредство­м Г17 учествовао у власти, него сам Г17 напустио непосредно након октобарско­г преокрета. За мене је „револуција“била окончана, а за активисте из науке дошло време да се врате у своје кабинете. Захваљујућ­и том начелном становишту био сам у односу на власт у некаквој трајној опозицији. А Катићу нека служи на част што се упушта у коментарис­ање ствари о којима није обавештен и притом износи тврдње које су у моралном погледу више него проблемати­чне.

Ниједна и никаква наука не може бити одговорна за економску политику. Она нема никакве надлежност­и у доношењу економских и политичких одлука. Критика за неуспех може се упутити само надлежној власти

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia