Nin

Воз у непознато

- М. В.

Поред превода, поетских и прозних текстова домаћих аутора, краљевачка Повеља, уз редовно издање, објављује два сепарата. Тридесет седми додатак Види чуда доноси сећања Васе Павковића на детињство. У краткој прози Нема тајни, Павковић описује време када је из дана у дан читао дуге и предуге херојске саге Карла Маја о Винетуу и Олд Шетрхенду: „Једног дана сам изашао из стана и отишао до травњака који се пружао од нашег зиданог живинарник­а, па према једном од старих дрвених магацина. Осетио сам неодољиву жељу да легнем на густу, богату траву и гледајући у бистро, плаво небо шапућем: Ја, ја, ја сам ја, ја...“

Едиција Препоручен­о, која такође иде с Повељом као пикантно, засебно издање садржи збирку кратких прича Снови Нагиба Махфуза, чији је приређивач и преводилац са арапског језика Мирослав Б. Митровић. У садржајном поговору, Митровић напомиње да је Махфуз Снове и Снове током опоравка писао између 2000. и 2003. године. „У питању су најчешће сажети прозни текстови кроз које Махфуз излаже своја ноћна размишљања, најчешће до танчина разрађена. Снивања су разноврсна, у многим су укључени догађаји и личности из пишчевог живота, али има и оних измаштаних.“Додаје да је реч о првом Махфузовом делу написаном пошто га је верски фанатик 1994. напао ножем и да је објављиван­о у наставцима у часопису Каиро.

У овом броју преносимо причу са двадесете странице...

Воз изненађења: Током пролећног распуста уживали смо у игри и забави. Стајали смо, скупина ученика у кратким панталонам­а, у станичном холу. У руци је сваки држао шарену корпу од трске са припремљен­ом ужином. На нама је било да бирамо између два путовања и два воза. Један воз је ишао до излетишта Канатер ал-Хаирије, а други у непознатом правцу и звао се Воз изненађења.

- Канатер је красан и тамо је провод известан рече један од нас. Други ће: - Авантура у непознато је веће задовољств­о.

Нисмо успели да усагласимо мишљења.

Већина је отишла на воз за Канатер док је тек неколицина кренула у непознато.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia