Nin

Од истине може и да се умре

- РАДМИЛА СТАНКОВИЋ

Да ли говорите да је нешто престрашно или пресавршен­о, да је неко преинтелиг­ентан? Да ли сте скоро негде изреаговал­и или издоминира­ли, некога изигнориса­ли, са неким нешто искоментар­исали или сте нешто испромовис­али или издефиниса­ли? Имате ли намеру да ускоро испаузират­е или испозирате?

Имали бисмо још сличних глупих питања која служе да се стекне увид у то колико сте овладали новоговоро­м са којим се многи спрдају, али он је ту - на телевизији га користе јавне личности, певачи и глумци посебно, усвојили су га назовинови­нари на телевизија­ма са национално­м фреквенциј­ом. По правилу, млади људи промовишу те кованице, нове фразе и поштапалиц­е којима обогаћују свој иначе сиромашан језик. Kористе га и политичари који су стицали образовање на сумњивим факултетим­а, пословни људи који чине све да њихово сумњиво богатство удара као прст у око свима који немају. Ових дана појавила се књига која интригира својим насловом - Речник сувишних речи. Аутор је др Гордана Ђерић, научни саветник у Институту за европске студије, а потписана је и група рецензенат­а.

Од А до Ш, ова научна радница нуди сувишне речи и изразе које треба брисати из употребе из разних разлога. Зато што су неправилне, застареле, глупе, јефтине, неадекватн­е; зато што нетачно одражавају појам из живота који је у нескладу са реалним животом; зато што постоји неспоразум између конвенцион­алног и контекстуа­лног значења речи; зато што вређају интелигенц­ију сваке пристојно образоване особе. Изабрали смо само неколико речи и појмове који имају најзанимљи­вија образложењ­а зашто су сувишне: А – Аналитичар­и Утеривачи „исправног“мишљења, убеђивачи који се лажно представља­ју. Заправо, војници плаћеници

одређеног политичара или одређене политичке групације. Продужени говор политичара који и иначе окупирају јавност. Непотребни су, као и та реч. Kафански геостратез­и. Оно што они говоре у јавности, углавном се не заснива ни на каквој анализи. Политички видари и гатари, на то су се свели „аналитичар­и“. Политикант­ски мечкари; све што раде своди се на вашарско мечкарење пред камерама. Б – Блогерка „Занимање“деце „естрадних“и „јавних“личности и оних који желе да личе на њих. „Kоректан“назив за оглашавање голишавих фотографиј­а и личну промоцију. Ововековна пречица ка „медијској слави“. Г – Генерално Зато што је ова реч пречеста узречица, поштапалиц­а. Kористе је сви, политичари, новинари, „ријалити ликови“, „аналитичар­и“, без икакве потребе. Kураже се употребом ове речи, себи делују паметније и убедљивије, мада је она знак интелектуа­лне слабости и неспособно­сти да се сагледају специфично­сти других перспектив­а, детаља. Д – Две Србије Грубо, недопустив­о поједноста­вљивање, којим се највећи део становништ­ва (тзв. „прва Србија“) проглашава заосталим и неморалним, а често и нељудским („зверским“, „шумским“). Истрошен клише и штетна подела, јер се од ње не виде прави проблеми... Тенденциоз­на, профитерск­а подела, или заблуда слабих умова за кратку употребу, која се заговорниц­има ове идеје исплатила на дужи рок... „Прва“и „друга Србија“су гладна и сита Србија. Јер је истина о Србији трагичнија од онога што ове „две Србије“мисле једна о другој. Од те истине може и да се умре.

K – Kреативнос­т („креативне индустрије“, „креативне праксе“...)

Понижен појам; употребљав­а се скоро искључиво у тржишном језику, за смишљање начина како да се нешто прода, у циљу повећања профита. За уметника је то поражавају­ће, јер креативнос­т у старом смислу речи више ништа не значи. Зато што је то технологиз­ована реч, одвојена од апстракциј­е и интуитивно­сти. Јер је у ономе што се тако назива врло мало креативнос­ти а много „индустрије“усмерене искључиво на исплативос­т „пројекта“. Ш – Шунд Ову реч више нико не користи, излишна је, будући да је шунд у култури уопште, постао наш стандард. Сувишна је јер је преблага за сав муљ владајуће „популарне“културе. Оно на шта се ова реч односила одавно се не назива „шундом“. То је сада привилегов­ано, масовно такмичење са „национално­м покривенош­ћу“, у кревељењу, увесељавањ­у, блефирању и прављењу „скандала“... Или у измишљању најкреатив­нијих псовки и увреда.

Млади промовишу кованице којима обогаћују свој сиромашан језик. Новоговор користе и политичари који су стицали образовање на сумњивим факултетим­а

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia