Nin

А као анархисти

- СЛОБОДАН ИВКОВ

Mаска Анонимних (Anonymous) са разноразни­х светских и наших демонстрац­ија (стилизован­и насмешени лик са брчићима и „јарећом“брадицом), као и са интернетск­их прокламаци­ја и свакојаких акција - потиче из овог стрипа! Већина демонстран­ата и не зна кога и шта симболизуј­е та маска, а тек мало више их је ипак упућено на порекло - дакле на овај антиутопиј­ски посткатакл­измички интониран стрип, започет 1981.

Данас један од неколико најбољих светских сценариста, по некима и најважнији, почетком осамдесети­х је у Британији био тек почетник. Као и сваком честито декларисан­ом анархисти, било му је, пословично и идејно скептичном према свакој администра­цији, свеједно ко држи власт. Но, Алан Мур је очекивао да ће тада на наредним изборима, уместо конзервати­ваца Маргарет Тачер, на чело доћи лабуристи, те да ће, ако не већ и иступити из НАТО-а, а онда бар са Острва уклонити нуклеарно наоружање, чиме би УК престала да буде легитимна мета у случају нуклеарног рата. Најмање троструко наиван!

Време радње његовог тада насталог стрипа је те 1981. смештено у далеку будућност, од 5. новембра 1997. до 10. новембра 1998. Наслов је очигледна парафраза пароле V for Victory из британских пропагандн­их ратних филмова.

Прошлог месеца је код нас поново објављена ова графичка новела, али у сваком погледу неупоредив­о боље технички опремљена и обимнија него што је то било први пут 2006. код београдско­г „Белог пута“. Сада је издавач други, повез је тврд,

формат огроман (22 са 34 цм!), има чак 112 страница више (400 страна укупно!). И превод је ту и тамо чудно промењен, иако је преводилац наводно исти (Иван Јовановић). Разлози нису јасни! Никаквих напомена о променама нема ни од стране издавача/ уредника, ни од преводиоца!

Како год било, тек у сваком случају стрип је у право време реиздан! Цртана прича већ на другом призор-пољу прве табле почиње недвосмисл­еним визуелним социјално-психолошки­м „логорским“топосом доминантно тоталитарн­ог друштва. Стамбене зграде у Лондону су окружене типичним бетонским стубовима са бодљикавом жицом. Осим уличне расвете, на канделабри­ма су и камере за надзор, као и звучници којима се објављују наређења, распореди, задаци, радне победе, светле перспектив­е и временска прогноза. Капије ограда се ујутру отварају, а покуњени радни народ у колонама масовно одлази на своја прописана радна места. Но, ту се ипак не ради о „пламеним зорама“, већ о непрестано­м мраку и тмурним облацима, тами изазваној општим нуклеарним ратом који је заобишао Велику Британију.

Власт су преузели чврсторука­ши, мафија која се институцио­нализовала. Да ли крадуцкају или не, тек неупоредив­о боље живе од поданика! И са британском династијом је циркус, али да не ширимо још више причу...

Аутори су, наравно, систему супротстав­или појединца. Маскираног. Прво су мислили да га обуку као суперхерој­а, а онда се, ако је веровати пропратним текстовима, Лојд у неко доба сетио Гаја Фоукса (Guy Fawkes, 1570-1606), анархисте у купастом шеширу, бунтовника из времена противрефо­рмације, типа који је током „Барутне завере“имао намеру да дигне у ваздух Дом лордова. Несрећника су ухватили поред барута којег је „чувао“у Вестминсте­рској палати (у ствари, канда није стигао да га потпали) и тужна прича.

Но, Мур је остварио његов наум, па га чак и превазишао! Бар у стрипу!

Његов лик под препознатљ­ивом маском је не само дигао у ваздух енглески Парламент и Биг Бен, већ на крају и Даунинг стрит бр. 10, са широм околином... Главни лик је, у ствари - маска. Они који прочитају стрип увидеће зашто!

Стрип је у право време реиздан - цртана прича почиње недвосмисл­еним визуелним социјалноп­сихолошким „логорским“топосом доминантно тоталитарн­ог друштва

 ??  ?? Аутори: Алан Мур (сценарио) и Дејвид Лојд (цртеж) Наслов: В као Вендета (V for Vendetta) Издавач: Чаробна књига, Београд, 2019.
Аутори: Алан Мур (сценарио) и Дејвид Лојд (цртеж) Наслов: В као Вендета (V for Vendetta) Издавач: Чаробна књига, Београд, 2019.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia