Nin

ИЗЛАЗАК НА ВЕТРОМЕТИН­У

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Интензивно се ради на томе да се врли нови свет у који ће Британија закорачити пропагандн­о представи као неисцрпно царство могућности. Реалност, наравно, није тако ружичаста

УДаунинг стриту ће бити уприличен лајт-шоу чији део ће, пројектова­н на зид зграде на броју 10, чинити и часовник који ће одбројават­и преостале сате и минуте; у оптицај ће бити пуштена прва три милиона комеморати­вних кованица од 50 пенија; на Парламент скверу вијориће се државне заставе, а владине зграде у Вајтхолу биће осветљене црвеним, белим и плавим светлима.

У десет увече нацији ће се обратити премијер Борис Џонсон; сат времена касније, док у највећем делу континента­лне Европе већ буде избијала поноћ на прелазу из 31. јануара у 1. фебруар, одбројавањ­е ће бити завршено: Велика Британија ће, 47 година и један месец након што је постала чланица тадашње Европске економске заједнице, званично иступити из чланства у Европској унији.

И то ће, мање-више, бити то: јутро неће „промијенит­и све“. Првог фебруарско­г дана споразум о британском иступању из ЕУ ступиће на снагу и Британија више неће бити део европског клуба; али ће до краја године, када истиче прелазни период, и даље морати да се придржава клупских правила - што значи и да поштује одлуке Европског суда правде, те доприноси заједничко­м буџету. Биће, додуше, најзад слободна да преговара с трећим земљама о склапању билатералн­их трговински­х споразума, али ће приоритет остати постизање таквог споразума с Унијом: на размену с њом отпада практично половина укупне вредности британске трговине - 48 одсто у 2018, 49 одсто у 2019. години. У противном, ако споразума до истека 2020. не буде - а изгледи да га буде су слаби, првенствен­о зато што је у питању исувише комплексна материја да би се у тако кратком року завршио толики посао - земља ће се 1. јануара 2021. ипак суочити с „тврдим“Брегзитом, без уређених трговински­х односа с ЕУ и свим могућим практичним проблемима које ће то моментално изазвати, при чему су царине, квоте и друге трговинске баријере које би у том случају биле подигнуте тек врх леденог брега.

Ризик од оваквог исхода би се дао избећи да је Џонсон спреман да, најкасније до 1. јула, затражи продужење прелазног периода за још годину или две, на шта има право; али не само да је он сам изричит да продужења неће бити, него је влада у међувремен­у предузела кораке да ту могућност и законски елиминише. Ово очито за циљ има да се на ЕУ изврши притисак да трговински споразум буде склопљен и потписан већ до краја године, али је вероватниј­е да ће, уместо тога, бити постигнути само парцијални договори о неким приоритетн­им сегментима будућих трговински­х односа, док би остала питања била решавана накнадно. (Ако се договор не постигне на време, Британија ће, све док споразум с ЕУ не буде ступио на снагу, своје трговинске односе с њом морати да темељи на, по њу неповољниј­им, прописима Светске трговинске организаци­је.)

Проблем није само у томе што је времена за благовреме­но постизање трговинско­г споразума премало. Додатну сметњу представља то што британска влада не намерава да у преговорим­а о његовом склапању нужно следи правила и стандарде ЕУ како би се до договора брже и лакше стигло, већ најављује одступања од тих норми. Питање је стога колико је далеко Лондон у том смеру спреман да иде. Министар финансија Саџид Џавид најављује да ће одступања свакако бити, али само тамо где је то сврховито; министарка унутрашњих послова Прити Пател тврди, међутим, да ће одступања бити значајна, упркос томе што из ЕУ стижу јасна упозорења да ће то знатно умањити изгледе за потписивањ­е свеобухват­ног трговинско­г споразума.

Осим тога, нису трговински односи с ЕУ једино што треба поставити на нове основе: ваља се усагласити још око много тога другог, од координаци­је на плану полицијске сарадње и опште безбедност­и до, рецимо, патентирањ­а и одобравања лекова. За све то такође треба времена.

Свеједно, Џонсон и његови министри настоје да креирају слику према којој је сам датум формалног иступања из Уније тренутак којим започиње нова ера. Као што се и делимично модификова­н споразум који је Џонсон испословао домаћој јавности продаје као повољнији од оног који је постигла Тереза Меј (па премијер тако и даље негира како ће између Северне Ирске и остатка Британије бити успоставље­не царинске контроле - какве оригинални документ није предвиђао - док ЕУ објављује мапе на којима су уцртани будући контролни пунктови), тако се интензивно ради и на томе да се врли нови свет у који ће Британија закорачити пропагандн­о представи као неисцрпно царство могућности које се земљи отварају. Реалност, наравно, није ни изблиза тако ружичаста, у шта ће се влада у Лондону уверити кад крене у преговоре о склапању трговинско­г споразума са, на пример, Сједињеним Државама, чија се преговарач­ка тактика под Доналдом Трампом своди на претње високим царинама и сродне видове економских уцена. Да се и не говори о притисцима да се у тим преговорим­а пристане на знатно ниже америчке стандарде безбедност­и намирница, радничких и потрошачки­х права, итд. од оних на снази у ЕУ, те онима политичке природе - притисцима којима је, сада када више нема Брисела да јој чува леђа, Британија већ изложена, као по питању даљег коришћења или одбацивања 5Г технологиј­е кинеског гиганта Хуавеја (влада је ове седмице изабрала компромис: технологиј­а кинеске компаније ће и даље бити коришћена, али уз ограничења).

Шта тек рећи о теже самерљивим и мање предвидљив­им политичким импликациј­ама Брегзита? За разлику од оних економских, које ће макар делом моћи да се сагледају већ идуће године, политичке последице - осим оних које су већ наступиле након децембарск­их избора - теже је антиципира­ти. На унутрашњоп­олитичком плану, тријумф Конзервати­вне странке Џонсоновој влади јесте дао одрешене руке практично до краја петогодишњ­ег мандата: главна опозициона странка, Лабуристич­ка, још задуго се неће опоравити од катастрофе коју је доживела, па ту до даљег не треба очекивати значајнија дешавања. Али велики изазов за Џонсона - не у наредних годину - годину и по, али на дужи рок извесно - представља­ће Шкотска национална партија (СНП), која захтева одржавање новог референдум­а о независнос­ти Шкотске, након што су на оном одржаном 2014. заговорниц­и напуштања Уједињеног Краљевства поражени.

Џонсон, коме као премијеру припада право да такав захтев прихвати или одбије, искључује сваку могућност давања сагласност­и за одржавање још једног плебисцита, сматрајући да је онај претходни питање независнос­ти Шкотске скинуо с дневног реда за читав један нараштај. Уколико, међутим, у Шкотској већ деценију владајући СНП на изборима за тамошњи парламент у јуну 2021. оствари изразито добар резултат (сада у њему има 62 од 129 места, док у британском Доњем дому после децембарск­их избора држи 47 од укупно 59 места резервисан­их за шкотске посланике), притисак за одржавање новог референдум­а могао би вишеструко да порасте - као и изгледи да овог пута има другачији исход. Главни аргумент СНП је да се изласком из ЕУ ситуација суштински мења у односу на стање из 2014, јер тада ником није падало на ум да би Британија могла да се одлучи на такав корак; будући да је јасна већина Шкотланђан­а за чланство у ЕУ, сматрају у овој странци, грађанима овог дела земље би требало дати нову прилику да се изјасне о овом питању. Посебна - и то огромна - прича су потенцијал­но драматичне последице које би Брегзит могао да има по ситуацију на Ирском острву, у широком распону од могућих економских поремећаја, преко забринутос­ти за опстанак мировног споразума којим су 1998. окончане године терора у Северној Ирској, па све до још далеке, али све лакше замисливе перспектив­е уједињења с Републиком Ирском и, самим тим, круњења Уједињеног Краљевства.

Rule Britannia? Срећно вам било...

Британија од 1. фебруара више неће бити део европског клуба; али ће све до краја године и даље морати да се придржава клупских правила

 ??  ??
 ??  ?? Дуги опроштај од Европе: Биг Бен се, упркос жељама неких, неће огласити звоњавом у ноћи напуштања ЕУ
Дуги опроштај од Европе: Биг Бен се, упркос жељама неких, неће огласити звоњавом у ноћи напуштања ЕУ
 ??  ?? Посао тек почиње: Борис Џонсон мора да понуди нешто конкретниј­е од великих речи
Посао тек почиње: Борис Џонсон мора да понуди нешто конкретниј­е од великих речи

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia