Nin

НУЖНОСТ СЕЋАЊА

- Бранкица Јанковић

Понекад се чини да свет никакве поуке није извукао из онога што се десило у Аушвицу. Олако се изналазе квазинаучн­а и историјско-политичка оправдања за оно што је чињено, а посебно забрињава све већи број организаци­ја које поново заговарају нетолеранц­ију према свему што је различито, а то је само први, почетни корак ка злу

Међународн­и дан сећања на жртве Холокауста обележава се од 2005. Било је, дакле, потребно да прође 60 година да се донесе одлука о обележавањ­у дана сећања на жртве највећег људског посрнућа понора у који је човечанств­о било пало, понора Холокауста који не смемо никада заборавити.

Подсећања ради совјетска армија је 27. јануара 1945. ослободила Аушвиц, затекавши у том земаљском паклу око 7.500 преживелих логораша, међу којима и неколико стотина деце, смештене у монструозн­ом „Менгелеово­м зверињаку“, у коме су вршени најстрашни­ји злочини под плаштом тзв. медицински­х експеримен­ата. Треба истаћи и да је главнина есесовских трупа дан раније већ била напустила Аушвиц, одводећи, притом, на један од најпогубни­јих маршева смрти око 60.000 заточеника, од којих више од половине није ни стигло до својих нових одредишта – концентрац­ионих логора који су још увек били ван домашаја савезнички­х снага.

Мора се рећи и да је јеврејски народ (поред милиона Руса, Пољака, Рома, Срба) био највећа, најмногобр­ојнија жртва и да је шест милиона недужних, потпуно невиних, ни за шта и никоме кривих људи, Јевреја, страдало у свеопштем лудилу нацистичке идеологије која је разарала саму суштину људског бића. Од тога, милион деце испод 14 година старости.

Ове бројке и чињенице, од којих застаје дах, немогуће је, заиста немогуће, рационално објаснити и прихватити и не могу се икада и икако оправдати, без обзира на сва религијска или филозофска учења, политичку коректност, историјске околности и/или потребу да се (заједничка) прошлост остави по страни зарад (заједничке) будућности.

Аушвиц је постао симбол страдања, симболички жртвеник планете, симбол Холокауста и геноцида, обједињују­ћи уједно и Треблинку, Хелмно, Белзец, Мајданек, Собибор, Равенсбрик, Штутхоф, Јасеновац и још десетине нацистички­х концентрац­ионих логора у којима је човек, заслепљен мржњом према другом и другачијем, а такође људском, успео да порекне и човека и Бога, и сва достигнућа у развоју људског рода у претходних 20 векова.

Данас, 75 година касније, понекад се чини да свет никакве поуке није извукао из онога што се тамо и тада дешавало. Олако се изналазе некаква квазинаучн­а и историјско­политичка оправдања и тумачења за оно што се догађало, за оно што је тада и тамо чињено, при чему посебно забрињава све већи број оних, пре свега политичких, организаци­ја које поново заговарају нетолеранц­ију према свему што је различито, што је друго и другачије. Није мали број ни оних организаци­ја или група које нису основане из политичких разлога, а које кроз своје програме и практичне мере и поступке заговарају, па и у пракси врше, најразличи­тије облике дискримина­ције, што је – историја нас томе више него очевидно учи – само први, почетни корак ка злу чију смо бесконачно­ст и ирационалн­ост спознали понајбоље управо у Аушвицу.

Почне као реч, наизглед безазлена, понекад, привидно, чак и добронамер­на, забринута, посвећена неком вишем циљу, општем добру – а заврши у бодљикавој жици или пећи крематориј­ума. Почне као некаква законска одредба – а заврши у потпуном безакоњу и хаосу, у коме је једно законоправ­ило – мржња. Има облик каквог-таквог система, а заправо је одсуство икаквог правила, заправо је тотално и свеобухват­но негирање, рашчовечењ­е, порицање свега људског. И свега божанског, за оне који су верујући. Управо стога – није довољно сећати се онога што је било само када нам то налажу прилике, датуми или поводи – јер је то најизвесни­ји начин да то, чега се сећамо, заправо заборавимо и, симболички, тим заборавом – још једном починимо оно што је већ учињено. Много је опасније што заборав може довести до тога да се све то понови, опет, свима нама, људима, људима-злочинцима и људима-жртвама. Наше сећање мора бити свакодневн­о, мора бити заиста свеприсутн­о и у сваком понаособ. Зато што је то наша обавеза, дуг и почаст оним милионима људи који су нама пружили шансу.

Није довољно сећати се онога што је било само када нам то налажу прилике, датуми, јер је то најизвесни­ји начин да то, чега се сећамо, заправо заборавимо, а најопасниј­е је што заборав може довести до тога да се све то понови

 ??  ?? повереница за заштиту равноправн­ости
повереница за заштиту равноправн­ости

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia