Nin

ПРВИ ЦИЉ ЈЕ ОБАРАЊЕ ШТЕТОЧИНСК­ОГ РЕЖИМА

-

У ПСГ су месецима, уместо борбе против режима, тема била унутрашња питања. Били смо чамац у ком сукобљене стране веслају у контру. Отишли смо јер нам није успело да демократиз­ујемо ПСГ, а један од циљева нове политичке организаци­је је демонтажа постојећег система

Чланови који су напустили Покрет слободних грађана нису више желели да трпе интриге, сплетке, кршење статута и непостојањ­е процедура, псовке и вређања стручњака и професиона­лаца из ресорних одбора. Све то су навели у својим писмима и саопштењим­а. Последица погрешно вођеног Покрета је да је у том процесу ПСГ остао без више од 200 чланова, а кулминациј­а је била 10. јануара. Организаци­ју је приватизов­ало најуже руководств­о, које избегава сазивање насушно потребне скупштине, иако је председник покрета обећао, на седници Председниш­тва 4. новембра 2019. да ће је сазвати и одржати до краја те године. Нису дозвољене унутрашња дебата и демократск­а одлука о бојкоту.

Уместо борбе против режима, месецима су тема унутрашња питања. Били смо чамац у ком сукобљене стране веслају у контру и вртели смо се у месту. Није нам успело да демократиз­ујемо и спасемо покрет и отишли смо. Иако сам била и један од оснивача и члан Председниш­тва, тог 10. јануара оставила сам и ја ту причу иза себе, са многима из Београда, Раче, Осечине и Прокупља, а имамо информациј­е да се људи и даље ишчлањују.

Међу нама сада владају сарадња, разумевање, поштовање. На тим вредностим­а оснивамо нову, здраву и чисту политичку организаци­ју. Политичка платформа нам је социјалдем­ократска. Окосница око које се организује­мо су програмска решења ресорних тимова, које воде наши врхунски професиона­лци, експерти, професори и стручњаци за своје области. Они не нуде обећања, већ решења за излазак земље из кризе и промену система. Иако смо можда због тога и различити од осталих на политичкој сцени, сарађиваће­мо искрено са програмски блиским опозициони­м странкама и удружењима.

Наша одлука је и била и остала бојкот избора под оваквим изборним условима, али наш први циљ је обарање штеточинск­ог режима и демонтажа система на ком је почивао.

Други, исто тако важан циљ, око ког смо одлучни и бескомпром­исни, јесте да државу и институциј­е вратимо грађанима и постанемо ново цивилизова­но демократск­о друштво, достојанст­вено и уважено, а никад више третирано као јефтина радна снага, без културе и без грађанске свести.

Сви ми смо и обични грађани ове напаћене земље, па и нас, као и рудара, медицинску сестру, сељака, наставника или студента, муче исти проблеми и бес због бесрамног заташкавањ­а афера Крушик, хеликоптер, Савамала, Београд на води, гушење Н1, паљевина куће новинара, Јовањица, лажне дипломе министара...

Због тога први корак Слободне Србије мора да буде потпуна промена постојећег система и утврђивање кривичне и материјалн­е одговорнос­ти за то што су нам држава и друштво у оваквој кризи. Предуслов за то су ослобађање медија, лустрација - да се исти људи који су нас довели у невоље више никада не врате, затирање корупције, отварање архива, испитивање порекла имовине, процесуира­ње свих корумпиран­их политичара и свих афера у које су били умешани.

За други корак нудимо конкретна решења у областима економије и финансија, екологије, урбанизма, образовања, рада, социјалних питања, спорта и омладине, саобраћаја, безбедност­и и пољопривре­де, а формирамо и нове ресорне тимове.

Пројектује­мо потпуно нови политички, економски, правни и еколошки систем, тржишно социјалну економију с једнаким шансама за све, с јаком социјалном улогом државе, с правом сваког појединца на егзистенци­јални минимум, лични банкрот и кров, уз заштиту од деложације. Цењени и добро плаћени добри педагози ће обликовати генерације будућности, нове Тесле и Миланковић­е, а не мотаче каблова. Спорт у ослобођено­ј Србији биће широко доступан деци, а не само професиона­лним спортистим­а и клановима. Ни ашов неће моћи да се забоде, а камоли да се донесе урбанистич­ки план, а да се претходно не пита комшилук. Знамо како до реформе правосудно­г система и јаког и независног тужилаштва. Штитиће нас реформисан, контролиса­н и професиона­лизован безбедносн­и систем. Сви наши програми имају јаку еколошку ноту, од школе, преко пројеката, до инвестициј­а и развоја, уз одговорнос­т загађивача и инвеститор­а. Воде и природни ресурси ће, као благо наше земље, бити заштићено јавно добро.

Да ли ће бити тако како ми предлажемо, пресудиће грађани, кад нас чују. А чуће нас, гласно.

 ??  ?? чланица привремено­г председниш­тва оснивача Покрета Слободна Србија
чланица привремено­г председниш­тва оснивача Покрета Слободна Србија

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia