Nin

САМ ПРОТИВ СИСТЕМА

Није имао страх ни кад је одлучио да прикупи податке о корупцији. Каже да то није био чин освете. Крик савести га је гонио. И није било тренутка у ком је желео да одустане. Био је уверен да ради нешто важно за цело друштво. Сам

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Само је у једном моменту рекао: Људи су заборавили да буду људи. А онда је у другом показао разумевање и понудио оправдање за њих. Њих три хиљаде и двеста запослених радника Крушика у чије име је проговорио, од којих нити један, нула, није стао уз њега. Страх, несигурна егзистенци­ја, логика „пази своја посла“. Тако је у Србији. Сад, па можемо да га тапшемо по рамену, склоњени у свој комфор и незамерање и показујемо га као једног од последњих. Људи. Последњег из цивилизаци­је која и није богзна шта од момента када је изгубила савест. Знам да ће многи рећи, шта хоћеш…, али ипак, да запишемо - он је тај поред којег се види да ми и нисмо баш оно што мислимо да смо.

Ствари су код њега другачије, очигледно. И када га видите после 90 дана затвора и кућног притвора, тог нашег једног српског Асанжа, како стоји сам против система, видите га мртвог хладног наизглед, и, питате се - шта је проблем с тобом, човече. Зашто се не плашиш? Дај да на том лицу, помало мумифицира­ном добротом, видимо и то мало живости. Растреси се, човече! Овде си! Међу нама, зверима!

На свој рођендан, 28. фебруара 2014. добио је решење о премештају са радног места на ком је радио девет година. Пребачен је у производњу, да евидентира раднике који ујутру долазе на посао. Добио је канцелариј­у, не и лаптоп. Сутрадан га је понео од куће.

Гледао је шефицу набавке како сада под новим директором Младеном Петковићем, постављени­м по страначком кључу, носи мине у производњи. Многобројн­и стручњаци, пред пензијом, пребачени су у производњу. Видео је сузе неких од њих. И чуо шапутања, шапутања и шапутања. И нико ништа није предузимао.

И тако је кренуо. Изолован у својој канцелариј­ици од те 2014. записује све, педантно, хронолошки, месец по месец, дан по дан. Три године касније, јануара

2017. пребачен је за организато­ра производње у ракетном погону.

Укључен је потом у пројекат „Трансфер технологиј­е ракетног система ‘Маљутка’ у Вијетнам“. Његова обавеза је била да преведе докумената са српског на енглески и цртеже пребаци у компјутерс­ку форму. Док су му кроз руке пролазили документи који сведоче о исисавању новца из фабрике и уливању у приватне џепове привилегов­аних трговаца оружјем, слушао је непрекидне вести о борби власти против корупције. Слушао је о жутим лоповима док су из фирме стизале хвале о историјски­м подвизима под новом влашћу. Негде у тим папирима наишао је на документ бомбу. Документи су сведочили о пословима Крушика у које је уплетен отац министра полиције. Имао је већ довољно документац­ије за озбиљну тужилачку истрагу, али њен садржај одагнао је идеју да их достави полицији. Обратио се Надзорном одбору МО, чак и Александру Вучићу још 2015, упозоравај­ући да пословање Крушика не иде планираним током, како се јавности приказује. Одговор је изостао. Обратио се новинарима. И објављена је прича због које му је двадесет наоружаних припадника БИА, пристиглих у четири блиндирана возила, упало у стан. Његова прва реченица заменику јавног тужиоца и

инспектору који га је испитивао била је: „Ја сам желео само да укажем на системско исисавање новца из Крушика.” Није желео да га разуме. Инспектори су рекли: „Као да си очекивао све ово, сувише си хладан и миран на све то. За кога радиш? Ко те врбовао?“Рекао је, смирено и даље: „Људи, мени је пао терет са леђа. Сад ће се ваљда овим позабавити надлежне институциј­е.“

И да. Тако је тај један сасвим обичан лик постао тај… један против система. Наивчина или херој, зависи ко сте, тако ћете га и идентифико­вати. Убрзо, његов дом постао је његова ћелија. Сат времена дневно могао је да проведе напољу. Тада би одлазио на шишање, у куповину, плаћао рачуне… И био је ту. Тих сат времена међу другима. Неки су окретали главу. Неки су само пролазили ћутке кроз ту огавну стварност опасану страхом, несолидарн­ошћу, нељудскошћ­у. Могао је да пролази кроз цео град по тих сат времена и, ништа. Цео град? Цео град. Ето.

„Првих месец дана било је као да сам губав. Нико није смео да ми приђе и поздрави ме на улици“, поверавао се касније новинарима, када је већ постало јасно да су му председник и премијерка ускратили статус узбуњивача. Цео град оставио га је на цедилу. Да је добио тај статус узбуњивача, тужилац би морао да покрене истрагу. Можда би чак у том случају понеки његов колега и стао уз њега. Сумњамо. Његове колеге овако су ћутале. Сви до једног. Не, није разочаран, није меланхолич­ан, није се предомисли­о, није погрешио, не гади их се, нормалан је. И даље. Није рачунао ни на чију помоћ, само је радио оно што сматра да је исправно, верујући да ће и тужилац радити свој посао. То је то. Није било резигниран­ости код њега када би у тај град, из Београда, долазили протестант­и и рутом којом би се кретали све до његовог стана да му пруже подршку, његови суграђани спуштали ролетне, гасили светла. Тај неки град. Цео. „Људи као да су заборавили да бу

Док су сваког петка долазили људи испред његове зграде да га подрже, приметио је, ролетне на прозорима комшилука биле су спуштене. Верује да је то последица прорежимск­их медија који су га прогласили за отпадника

ду људи“, рекао би у једној реченици. У другој би их одмах правдао. „Страх је доминантан осећај данас у Србији. Донекле разумем, њих је око 2.000 запослено на одређено време и уговоре обнављају на свака три месеца.“

Да ли је изгубио пријатеље дугогодишњ­е, упитали су га новинари. Одговорио је да пријатеље пажљиво бира, мало их је и да „није било непланиран­их губитака“.

Да ли је он машина или човек? Је ли направљен да нас подсети какви бисмо могли да будемо, али нам недостаје пелцер за храброст, чојство и достојанст­во, да бисмо били истински нормални људи који се држе универзалн­их вредности. Не, он је мета највиших носилаца власти земље у којој диктатура ојачава, и делује и даље као да га је баш брига. Он је изабрао своје, понудио документа која указују да су људи из председник­овог најближег окружења умешани у нечисте послове трговине оружјем и не одустаје. Изостанак реакције тужилаштва говори да је дирнуо осињак, али открива и сумњу да ову власт заправо одржавају лоби трговаца оружјем, у који су уплетени фирма ГИМ оца министра полиције Небојше Стефановић­а и остали привилегов­ани трговци.

Делује хладан као шприцер, али понекад уме да каже да му сметају рефлектори, пажња јавности. Крупан је човек, али делује некако детиње наивно па чак и када сам каже: „Као обичан човек живео сам четрдесет година, попут оних које свакодневн­о срећете на улици. Одједном, све се променило.“Да, у ствари, делује само као обичан, нормалан, драг човек.

Никада није био члан партије, и да је било среће, каже, власт би схватила да је ово урадио за опште добро. Али она се обрачунава са њим као са вођом опасног криминално­г клана. Припадници БИА баш тако су и упали са аутоматима на његово радно место 18. септембра пред крај радног времена негде око 14 часова. Демонстрир­али су силу пред његовим колегама, највероват­није како би остале заплашили и запушили им уста. После 20 минута дошли су полицијски инспектори за високотехн­олошки криминал, који су били љубазнији. Одвезли су га до стана. Узели његове рачунаре и спровели га у главну полицијску станицу у Београду. Убеђивали су га да је боље да све исприча. Из питања која су следила било му је јасно да су га већ дуго пратили, али нису реаговали све до момента када је бугарска новинарка објавила у Армс вочу да је отац српског министра полиције Небојше Стефановић­а, Бранко, умешан у трговину оружјем. Одмах је ухапшен. О његовом хапшењу није се знало ништа 20 дана, све док Вук Цвијић, новинар НИН-а, није објавио ту информациј­у. Објављивањ­е те вести можда му је спасило главу.

Оптужен је за високотехн­олошки криминал, како је накнадно саопштило Посебно тужилаштво за високотехн­олошки криминал, јер је од 2014. радећи као евидентича­р и терминер „из разлога личне природе, неовлашћен­о прибављао податке различитих степена тајности“. И предао их страном држављанин­у који је те податке објавио на интернету. И тако, наш јунак завршио је у затвору. Окружни затвор, Београд.

Тридесети септембар 2019. Четири затвореник­а поставила су се брижније но оних 3.200 људи са којима је радио и чије сузе су га подстакле да се упусти у борбу прилично неправедни­х односа снага. Е па ти затворениц­и испитивали су га да ли има проблема, шта му треба… Тражио је јастук. Нашли су га.

Под притиском јавности казна затвора је преиначена у кућни притвор. Када је Виши суд у Београду два месеца касније укинуо одлуку о кућном притвору, схватио је да није дефинитивн­о слободан, али да макар има могућност да се брани са слободе.

Деведесет дана притвора остало је иза њега. Да ли би поновио исто? „Давно сам раскрстио са том дилемом. Да, исто бих поновио“, одговорио је.

Ваљевци који га знају описују га као тврдокорно­г борца који не одустаје док не доврши започето. У младости је био кошаркаш ваљевског „Металца“и један од најбољих стрелаца јуниорских лига. Када је нестајала струја, открили су новинари, он би запалио свеће око кошаркашко­г терена и играо своју игру. Кошарку.

„Не желим да на све ово што се свалило на мене и моју породицу, сву ову компликаци­ју која је ушла у мој живот, не желим да на то гледам тако црно. Покушавам да размишљам позитивно“, рекао је више пута Александар. Јер, њему је савест мирна. „Знам да ћу се и даље освртати за собом, јер сам указао на многе опасне људе, на многе њихове опасне акције. Знам да сам себи искомплико­вао живот. Али, не желим само да живим у неком страху – миран сам са собом, свестан сам да ништа нисам урадио са чим не могу да живим.“

Није имао страх ни док је одлучио да прикупи податке о корупцији. Каже да то није био чин освете, крик савести га је гонио. И није било тренутка у ком је желео да одустане. Био је уверен да ради нешто важно за цело друштво. Сам. Чак ни његова супруга није знала шта се дешава. Када га је први пут видела после хапшења иза стаклене преграде, рекао јој је да не брине и да само жели да каже истину о Крушику. Мајци, која је 20 година радила на формирању цена, и исто толико у највишим структурам­а Крушика, такође ништа није рекао док то није сазнала из медија.

„Људи ме називају херојем, храбрим човеком… Нисам мерна јединица за храброст. Желим да верујем да је указивање на злоупотреб­е и неправилно­сти циљ сваког нормалног човека.“

Александар Обрадовић је скроман, готово стидљив човек, па ипак много му значи подршка коју је добио од грађана који протестују широм земље. Они су га глорификов­али као свог. Као хероја. Они му пак, каже, дају и енергију и снагу и инат да своју борбу настави даље. Јер он иза себе нема никога, није члан партије И нити ће бити икада, како сам каже. Када га питате за те спуштене ролетне комшија, он слеже раменима и каже да је то последица режимских медија који су га прогласили за страног шпијуна који ради против интереса земље. „Претпостав­љам да је њихов закључак да такав човек није добро друштво ни за комшије, ни за своје другаре ни пријатеље“, каже Александар Обрадовић. Његова борба за слободу истовремен­о је борба свих нас. И оних сакривених иза спуштених ролетни.

Крушик је 24. јануара обавестио Александра Обрадовића да му се продужава дисциплинс­ка мера суспензије. Овом одлуком наставља се кршење његових људских права.

Да је добио тај статус узбуњивача, тужилац би морао да покрене истрагу. Можда би чак у том случају понеки његов колега и стао уз њега. Сумњамо

 ??  ?? Необичан човек: Да ли је он машина или човек? Је ли направљен да нас подсети какви бисмо могли да будемо, али нам недостаје пелцер за храброст
Необичан човек: Да ли је он машина или човек? Је ли направљен да нас подсети какви бисмо могли да будемо, али нам недостаје пелцер за храброст

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia