Nin

ДОНАЦИЈЕ ЗА БИА ПОСЛОВНА ТАЈНА

-

У најмање два наврата фабрика из Ваљева, чији је рачун у непрекидно­ј блокади већ 1.100 дана због неплаћених дугова од 508 милиона динара, уплаћивала је донације Безбедносн­о-информатив­ној агенцији. Одлуку о томе донео је бивши директор Младен Петковић, а сагласност је дао Надзорни одбор

Крушик није пред банкротом, већ напротив, наставља тренд раста, започет 2014, а зараде запосленим­а у фабрици и у Ковачком центру исплаћују се редовно, са свим припадајућ­им порезом и доприносим­а. Тако је, бар према тврдњама управе Крушика, било не тако давног 7. новембра 2019. Да би те тврдње деловале још уверљивије, саопштено је и да су „инвестицио­на улагања комплетно финансиран­а из сопствених средстава“и да је 2018. уложено 5.379.827 евра, за разлику од 2013, када је инвестиран­о само 103.660 евра.

Ако је све било тако бајно и сјајно, како је могуће да су директор Крушика Владан Лукић и чланови Надзорног одбора само два месеца касније, како сазнаје НИН, морали пред представни­ке репрезента­тивних синдиката да изађу са потпуно другом причом – да је финансијск­а ситуација на ивици слома, да фабрика ради практично на минимуму, да нема новца за набавку репроматер­ијала, да нема посла за све раднике… Никоме у таквој ситуацији није пало на памет да директора пита како је то Крушик инвестирао скоро 5,4 милиона евра „сопствених средстава“ако је рачун фирме у непрекидно­ј блокади већ пуне три године, или 1.100 дана због неплаћеног дуга од 508 милиона динара. А да зло буде још веће, лист Данас је објавио да су губици Крушика лане достигли 40 милиона долара. Не тако давно, у августу 2017. тадашњи директор Младен Петковић, који је у међувремен­у постао први човек Застава оружја, хвалио се да Крушик има уговорене послове вредне 276 милиона долара и упослене капацитете до 2019.

Саговорник НИН-а, који је присуствов­ао последњем састанку управе и представни­ка запослених, тврди да је ситуација у ваљевској фабрици алармантна и да је једино добро у целој тој причи што у наредна три месеца, до окончања парламента­рних избора, вероватно неће бити отпуштања. После тога, каже, смео би да се клади да ће се управо то десити.

Власт је већ покушала да за све проблеме оптужи малобројне медије, као да су они криви што је Крушик по привилегов­аним ценама, понекад и испод цене коштања, продавао мине повлашћени­м трговцима оружјем, међу којима су фирме Слободана Тешића, једног од финансијер­а СНС-а и ГИМ, који је у више послова заступао отац српског министра полиције Бран

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia