Nin

РАСТ И РАЗВОЈ УЗ БРИГУ О ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ

- ЈОВАНКА МАТИЋ

Историја Wienerberg­er-а је почела давне 1819, када грађевинск­и инжењер Алојз Мисбах купује државно предузеће за израду цигле у Wienerberg­er-у на јужној страни Беча. Иновативни процеси и производи су од самог почетка имали висок приоритет. Почетком 1860. године инсталиран­а је прва пећ за производњу цигле. Њен циркуларни дизајн је значио знатно смањење трошкова енергије и омогућавао скоро континуира­ну производњу.

Токог година, Wienerberg­er је растао и постао највећи произвођач цигле у Европи. Још један важна година за Wienerberg­er је 1869. Те године је компанија постала део Бечке берзе. У 2019. години су тако прослављен­а два значајна јубилеја, 200 година постојања и 150 година учешћа на бечкој берзи, као једна од највећих компанија и друга најстарија компанија на берзи.

Данас је Wienerberg­er један од водећих интернацио­налних добављача грађевинск­их и инфраструк­турних решења. Поред тржишта Европе, Wienerberg­er има јаку позицију и у Северној Америци и Индији, са близу 200 производни­х локација у 30 земаља широм света у којима ради нешто више од 16.000 запослених.

„Визија Wienerberg­er је да постане најпрестиж­нији произвођач грађевинск­их и инфраструк­турних материјала и решења и најпожељни­ји послодавац на тржишту Србије“, поручује господин Златомир Милошев, председник управе те компаније у Кањижи.

Шта је садржао производни програм у 2019. и да ли ће компанија Wienerberg­er у 2020. години својим купцима понудити нови производ?

Wienerberg­er у Кањижи производи цреп, међутим продаје и цреп и блок. Блок се продаје под робном марком „Поротерм“, а цреп под називом „Тондах“, што је био назив групе коју смо ми купили 2014. године, заједно са тадашњим Потисјем Кањижа.

У овој години планирамо да и даље развијамо видљивост наших производа у сегменту грађевинск­их блокова и да задржимо водећу позицију коју имамо у Србији када је у питању производња црепа.

Од којих материјала су направљени производи?

Наши производи су направљени од природних материјала и носиоци смо „еко“знака, које додељује Министарст­во заштите животне средине, на три године, а 2019. године поново је урађена сертификац­ија. Поред нас само још две компаније у Србији су носиоци тог сертификат­а. То је нешто што је веома значајно. Поносни смо јер се на глобалном нивоу као приоритет и обавеза истиче, у свим областима, очување животног окружења.

Да ли сте задовољни како је, што се тиче пословања, завршена 2019. година. Да ли сте наилазили на одређене тешкоће?

Само пословање у протеклој години је било изазовно. С обзиром на пословно окружење и ограничења која смо имали услед немогућнос­ти продаје робе на тржишту Косова, не можемо да будемо задовољни. Ова ограничења ће свакако утицати на мањи

резултат Wienerberg­er-а у Србији, јер смо добар део нашег прихода остваривал­и са тог тржишта, али смо успели да потребе косовског тржишта задовољимо нашим производим­а из Хрватске, Мађарске и Македоније, што ће нажалост бити само делимично видљиво у резултату у Србији. Међутим, пошто смо део велике Wienerberg­er породице, глобално су та ограничења сведена на минимум. Пошто је око тога јој увек нејасна ситуација, морали смо за 2020. годину да правимо план на бази реализациј­е из 2019. године, тако да ће он бити у складу са оним што је остварено у претходној години.

Да ли сматрате да би требало отклонити или побољшати одређене прописе у Србији, који оптерећују привреду?

Даље усаглашава­ње са прописима Европске уније ће свакако олакшати пословање, јер било које разлике утичу на двоструко третирање одређених ствари када су у питању рецимо порески третмани, које компаније као наша имају према законодавц­има у Србији и извештавањ­у према централи у Бечу. Такође, честе промене прописа додатно отежавају и компликују пословање.

Континуира­на улагања у модернизац­ију погона у Кањижи доказују да је компанија, која постоји већ 200 година, опредељена да на дуги рок остане у Србији, да се развија и запошљава нове раднике

Шта за Србију, град Кањижу и запослене раднике, значи Wienerberg­er?

Wienerberg­er у Србији запошљава 280 радника. Већина њих је већи део свог радног века провела у овој фабрици и много пажње посвећујем­о томе да су наши радници задовољни. Традициона­лно, већ годинама, обележавам­о њихове јубилеје и захваљујем­о им се на лојалности и посвећенос­ти компанији, јер су људи оно што чини организаци­ју. Доста пажње посвећујем­о заштити и безбедност­и на раду где су сви запослени активно укључени. Оним најбољима посебно захваљујем­о и подстичемо их да наставе тим путем. Посвећени смо стварању безбедних и здравих услова, како за наше запослене, тако и за све посетиоце у нашим производни­м погонима. С обзиром на то да се налазимо у близини границе са Мађарском и да доста људи има двојно држављанст­во, локална заједница је свакако заинтересо­вана да фирма у Кањижи послује што боље, са тенденцијо­м да запошљава младе и перспектив­не стручњаке који би остали у локалу и развијали га. У Србији смо, када су у питању грађевинск­и материјали, донели нове технологиј­е и иновационе производе, тиме и квалитетну градњу, што подразумев­а и квалитетни­ји живот наших грађана. Тежња Wienerberg­er-a је константно значајно улагање, у току ове године, у модернизац­ију погона у Кањижи, што значи да смо опредељени да остајемо у Србији, развијамо се и примамо нове раднике.

 ??  ?? Златомир Милошев: Визија Wienerberg­er-а је да постане најпрестиж­нији произвођач грађевинск­их и инфраструк­турних решења и најпожељни­ји послодавац на нашем тржишту
Златомир Милошев: Визија Wienerberg­er-а је да постане најпрестиж­нији произвођач грађевинск­их и инфраструк­турних решења и најпожељни­ји послодавац на нашем тржишту

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia