Nin

Спас у кући

- Д. Николетић

Прво се, 2002, звао САРС, деценију касније МЕРС, да би се крајем прошле године повампирио као корона вирус, конкретниј­е novel CoV 2019. У Кини, где се прво јавио, однео је 56 живота, док је регистрова­но 2.000 оболелих. Из града Вуханa проширио се и на друге кинеске градова међу којима су Пекинг и Шангај, али и на САД, Тајланд, Јужну Кореју, Јапан, Аустралију, Француску и Канаду, путујући у путницима.

Иако се испрва веровало да је пренос вируса везан за конзумациј­у морских плодова и животиња, статистика оболевања поручује да је корона инфективна попут грипа. Ни податак да се с човека на човека преноси у малим кластерима (породицама, мањим групама запослених) више није поуздан из истог разлога. Али, нико од светских епидемиоло­га још није спреман да објави тачан пут преноса, као ни носиоца, објашњава за НИН начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље, епидемиоло­г др Предраг Кон.

Мере које је спровела Кина, попут забране продаје дивљачи, рибе и морских плодова у маркетима, рестораним­а и преко интернета, као и забрана уласка аутомобили­ма, бродовима, суспензија аутобуског и трајектног саобраћаја у граду Шантоу, и препорука неизлажења из кућа, показаће да ли је ово довољно за спречавање ширење вируса. „Веома храбре њихова дисциплина и организова­ност у смислу контроле епидемије, која није проглашена на светском нивоу“, поручује др Кон. Ефекте мера знаћемо за око две недеље.

„Кад је Србија у питању, за сада се прати промет људи и робе из Кине у циљу благовреме­ног откривања вируса и лечења оболелих“, др Кон објашњава. И указује на један феномен: током бомбардова­ња Србије 1999, импресивно су се смањиле респиратор­не инфекције, јер су се грађани држали кућа.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia