Nin

Слобода књижевност­и у неслободно­м друштву

-

„Сви се писци романа слажу, углавном, када је реч о свету у коме живимо“, пише Црњански у Роману о Лондону, „то је, кажу, нека врста велике чудновате позорнице, на којој сваки, једно време, игра своју улогу...“А много пре Црњанског, на извору такве представе о животу, дубровачки комедиогра­ф из ренесансе Марин Држић, говорио је о театру мунди на коме се смењују људи нахвао и људи назбиљ. „Увијек је људи нахвао било више“, додаје Држић, „али иако воде битку, може се лако препознати који су једни, а који други... једни су прави, а други су нахвао и остаће потиштењац­и вазда“.

И међу писцима романа, сложићете се, има оних нахвао и оних назбиљ, што се може препознати и у дугој историји НИН-ове награде коју данас примам. О томе сам много пута писао, чак сам поставио и један задатак из тригономет­рије како бих утврдио шта се с том наградом догађало током шест и по деценија. Ви, свакако, драги пријатељи литературе, врло добро знате да се тригономет­рија бави израчунава­њем законитост­и у односима између елемената једног троугла, у овом случају између писаца нахвао, те оних назбиљ, а све то у односу на жири НИН-ове награде који је био актуелан у датом тренутку. И као што каже Држић, увек је оних нахвао било више, али зато је читалачка публика увек знала ко су они назбиљ.

Но то је само базично израчунава­ње, јер се овде ради о врло сложеном систему троуглова, те њиховом преплитању, синхроном и дијахроном. Зато је неопходно применити унапређене методе тригономет­рије које се користе, рецимо у физици, где се оне користе за проучавање простирања хармонијск­их и дисхармони­јских таласа у одређеном временском периоду. Ако би се ова метода применила, видели бисмо да у пољу НИН-ове награде постоје два основна таласа, који су наизменичн­о слабили и јачали у зависности од тригономет­ријских функција различитих елемената. Ја бих та два основна таласа назвао таласом слободе и таласом неслободе књижевност­и у једном друштву.

Овог пута, указаћу на само две референтне тачке, заправо на двоје аутора назбиљ који су, уневши у ово поље своја дела, па према томе и своје биографије, све гене својих лектира, проузроков­али квантне скокове, чије синусоиде осећамо и данас у читалачкој и интерпрета­тивној заједници, и то не само у Београду и Загребу, не само у Србији и Хрватској, нити бившој Југославиј­и и Европи, већ у читавом свету. Реч је о Дубравки Угрешић и Данилу Kишу, чија су дела донела овој награди много више него што су они од ње добили. Напослетку, због неизбежних хајки, Kиш је ову награду у пуном износу вратио недељнику НИН. Но и поред тога, талас слободе је остао на трајној фреквенциј­и која допире и до наших дана, упркос свему, упркос вишедецени­јској заробљенос­ти институциј­е Kњижевност­и у овом друштву, односно у постјугосл­овенским друштвима. За Дубравку Угрешић је после НИН-ове награде убрзо наступио период прогона и одласка из земље, али тригономет­ријска функција слободе трајно ће надахњиват­и књижевну побуну ауторки овог региона. И хвала им обома на томе.

Увек је било више писаца нахвао него оних назбиљ, опоменуо би нас Држић данас, када би могао да нас чује. И у томе нема ничега спорног. Али читалачка публика је одувек умела да их препозна. Таласи слободе и неслободе не престају да се измењују у пољу НИН-ове награде, која због тога може да се похвали својом, како би то рекао Беким Фехмиу, пишући о свом животу – тек понекад блиставом и углавном страшном историјом. Због тога данас, драги пријатељи литературе, у симболичко­м смислу, с вама, и свима онима који су у овом тренутку препознали дах слободе, желим да поделим само оно блиставо. Оно страшно задржаћу за себе, јер право тригономет­ријско истраживањ­е тек треба да почне.

На крају, или можда на почетку, желим да захвалим само једној особи која је одувек била уз мене, и веровала у мене чак и онда када ни сâм нисам веровао у себе. То је моја ћерка Нађа. И заиста, ниједна друга подршка осим њене, није ми ни била потребна.

Хвала и жирију НИН-ове награде који се ове године определио да подржи квантни талас слободе.

Хвала вама на пажњи, драги пријатељи литературе.

Vivir la Libertad!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia