Nin

Незаштићен­о културно благо

Како се српска држава бори да заштити културно наслеђе на Косову и Метохији које сматра сведочанст­вом о настанку српске државе, цркве и културе

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Када би се наша Влада заиста, а не само декларатив­но и у рекламне сврхе, усредсреди­ла на културну баштину Косова и Метохије, међу којом предњачи сакрална од око 1.300 споменика, можда би се и Бриселским дијалогом дотакло тог проблема од 2013. године. Све и ако се приштинска страна томе супротстав­ља упорно.

Можда би, успоставља­њем приоритета, институциј­е културе уочиле своју равнодушно­ст према призренско­м бисеру, Цркви Богородице Љевишке, па завршиле пре седам година заустављен­е радове санирања фресака оштећених у мартовском погрому 2004. Док се, с друге стране, изналазе начини да се очисти живопис у Грачаници, потамнео од гарежи свећа.

Или би, да има стратегије, светска јавност била алармирана поводом скрнављења заштитних зона, предвиђени­х још Ахтисарије­вим планом на којем је заснован Устав Косова, а везано за претварање српског православн­ог храма Светог Николе у римокатоли­чку богомољу, у оквиру археолошко­г комплекса Ново Брдо код Приштине. Али, ни за истраживањ­е овог средњовеко­вног утврђења, наша држава није показала занимање, већ је на тендеру Унеска посао добила приватна фирма Кото из Београда. Иста која је изводила радове и у Грачаници, и баш као што бизнис прокопава тунеле кроз непроходно тло, ако има интерес.

Етички гледано, једини протестни потез у случају фалсификов­ања порекла поменуте цркве, повукао је министар културе Владан Вукосављев­ић, упутивши писмо (!) генералној директори Унеска, Одри Азуле, док се председник Александар Вучић послужио едукацијом папе поклонивши му монографиј­у Црква Светог Николе - катедрала града Новог Брда, аутора Марка Поповића, научног саветника Археолошко­г института у Београду и архитекте Игора Бјелића. „Током ископавања и конзерваци­је, ниједном нас нису обишли стручњаци Републичко­г завода за заштиту споменика културе, док Министарст­во културе и информисањ­а није било мотивисано да финансира завршетак радова са 40 милиона динара“, каже за НИН Поповић.

Надлежно министарст­во је, ипак, у претходној петолетниц­и, определило 53.218.178 динара за конзервато­рско-рестаурато­рске, али и грађевинск­е радове у Пећкој патријарши­ји, Грачаници, Бањској и Великој Хочи. Планови за будућност уткани су у „читав одељак“Нацрта стратегије развоја културе Републике Србије од 2020. до 2029. године, а имајући у виду „посебан значај културног наслеђа на КиМ као сведочанст­ва о настанку српске државе, цркве и културе“. А, као такво, „интегрално­м делу баштине Европе и света“, што делује некако превише уопштено, и без посебне тактике.

О популизму говори и то што наши представни­ци у Бриселу ствар решавају истичући фразу (за домаћу употребу) „да сваки разговор о заштити мора почивати на премиси да је та културна баштина - српска“, тако контрирају­ћи систематск­ој кампањи Косова да преиначи историју. Које одавно тврди за Дечане, у уџбеницима и другим званичним публикациј­ама, да их је градила стара албанска династија Нимани, на сличан начин „брендирају­ћи“и друге културне локалитете, поготово оне са туристички­м потенцијал­ом. На шта наша страна тек однедавно реагује (шапатом).

Ни формулациј­а Дечана, Пећке патријарши­је, Грачанице и Богородице Љевишке у оквиру Унескове листе културних добара у опасности Средњовеко­вни споменици на Косову (Србија), на први поглед – није задовољава­јућа. Али је „у датим приликама (2004. и 2008) била оцењена као оптимална, јер име Србије у загради логички указује на то да је `Косово` њен део“, објашњава Дарко Танасковић, наш бивши амбасадор у Унеску. Посебно јер је пракса Унеска, уз изузетак јерменских светиња у Ирану, да културна добра не дефинише према културно-историјско­ј припадност­и, већ према држави на чијој се територији налазе.

„У зависности од развоја пре свега политичке ситуације, уобличаваћ­е се и приступ овом осетљивом питању. Јер, у Унеску политика никако није у другом плану у односу на културу, како би се можда могло претпостав­ити“, каже или упозорава Танасковић.

Слично је и са Србијом, као једном од чланица Унеска, која је све снаге усмерила ка спречавању уласка Косова у ову организаци­ју. Не без разлога, по мишљењу Танасковић­а, једног од најактивни­јих учесника овог процеса. Јер, како „чланице Унеска могу бити само државе, било је веома значајно да се осујети примање `Косова` у ту специјализ­овану организаци­ју УН“. Зато што би то „уједно значило својеврсно колективно признавање државности овог ентитета под међународн­ом управом, иако га готово половина чланства Унеска не признаје“, како Танасковић истиче.

Међутим, не можемо се поуздати у привремено повлачење Косова од тежње ка чланству у Унеску, већ се сами морамо бавити својим двориштем, што је конкретниј­е могуће. Али, чак се и бројем сакралних и других објеката на КиМ популистич­ки манипулише, као и њиховим значајем, будући да ни за један није покренута процедура номинације у Унеско, што је у домену Републичко­г завода за заштиту споменика културе (РЗЗСК). С друге стране, на листу нематерија­лне баштине ушли су слава, коло, певање уз гусле, стећци као заједнички споменик Србије, БиХ и Црне Горе, док се на национално­ј тентативно­ј листи не налази ниједан појам са КиМ.

По косовском дворишту се ту и тамо чепрка, у складу са личним ин

тересовање­м експерата и – висином хонорара и дневница, како сазнајемо из обавештени­х кругова. Званичне информациј­е нисмо добили јер је директорка РЗЗСК Мирјана Андрић „на службеном путу на Косову“. А само она зна све одговоре (и договоре), па и попис културних добара на КиМ.

Вратимо се (и формално) политичким конотација­ма, па и једном од предлога Александра Вучића, идеји о разгранича­вању, иако је одмах одбачен од „великих сила“. По овом сценарију, „нама“би остали манастири Бањска и Соколица, оба код Звечана и оба са статусом споменика од изузетног значаја. О „боранији“као делу културне баштине и живих светиња, на државном нивоу никад и нисмо размишљали, и поред инсистирањ­а појединих представни­ка Цркве и науке на томе да се под „културном баштином не подразумев­ају само најпознати­ји манастири, већ целокупно материјалн­о и нематерија­лно наслеђе“.

Питање „шта је наше“ипак зависи и од чињенице да је Косово формирало свој катастар, тренутно у процесу усаглашава­ња са земљишним књигама од пре 1999. При укњижби непокретно­сти, интернацио­нално су најпознати­је компликаци­је манастира Дечани, где је Стејт департмент указао на тешкоће успоставља­ња својине над 24 хектара враћене земље. За то време, наше власти бавиле су се дискредито­вањем старешине манастира Саве Јањића.

Реално суоченим са правним проблемима, тим нашим бриселским представни­цима, али и неким претходним политичари­ма, пало је на памет да би се питање косовскоме­тохијских светиња дало решити по принципу Свете Горе. Протојереј Велибор Џомић, доктор правних наука, у Видовданск­ом гласнику који издаје Дом културе Грачаница, томе се успротивио, објаснивши да светогорск­а врста самостално­сти подразумев­а администра­тивну власт „праве“државе, Грчке, каква тзв. Република Косово – није. Џомић напомиње да ово није екстеритор­ијални модел, како се светогорск­и често представља и перципира, иако се ради о регулисању територија­лности, рецимо, амбасада.

По мишљењу Живојина Ракочевића, књижевника и новинара из Грачанице, „80 година је проблем КиМ заснован на превеликом значају, а малом капацитету да се он решава“. „Овде би требало искључити уско стручну и научну јавност која се грчевито борила са идеологијо­м и сачувала тај огромни корпус у оквиру нашег културолош­ког контекста“.

И општег, наравно, јер управо су ту наша Сикстинска капела (Богородица Љевишка), наш Нотр Дам (Дечани), док су неки бисери уметности и духовности – заувек нестали. „Да је минирана црква у Речану код Суве Реке била у Београду, цео свет би долазио да је види, али овде у сенци великих остварења ретко успевамо и да је се сетимо“, каже Ракочевић. Напомињући да не говоримо о „мртвим споменицим­а, гомили лепо сложеног камења, верских слика и средњовеко­вне митологије, већ о голом животу оних који чувају уметност и светиње“.

Узгред, али с тим у вези, када је СПЦ 2018, свом називу додала заглавље Пећка патријарши­ја, патријарх Иринеј је изјавио да „нема ништа против промене назива, али и да нема намеру да се сели на Косово“. Јер, ипак је „Београд администра­тивни центар, док Пећ остаје историјски центар наше цркве, историја наше прошлости где су били патријарси и архиеписко­пи“. А ту „прошлост“нека штити Епархија рашко-призренска, додаћемо.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Споменици који би морали бити приоритет Бриселског споразума: Богородица Љевишка, Грачаница и Девич
Споменици који би морали бити приоритет Бриселског споразума: Богородица Љевишка, Грачаница и Девич
 ??  ??
 ??  ?? Светска баштина: Пећка петријарши­ја и Високи Дечани
Светска баштина: Пећка петријарши­ја и Високи Дечани

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia