Nin

Погрешним подацима до погрешног закључка

- ДР МИЛАДИН КОВАЧЕВИЋ директор РЗС

Као и обично, када сам принуђен да одговарам на нападе, прозивке и критике упућене из НИН-а на моје лично име, или на Републички завод за статистику, први осећај је затеченост. Затеченост малициозно­шћу, нестручнош­ћу, неистинама, полуистина­ма и одсуством професиона­лне етике и аргументац­ије и макар минималних предуслова за један озбиљан научни дискурс и дебату. И као и обично, поново себи постављам питање има ли смисла учествоват­и у оваквим баналним, бесплодним расправама на страницама НИН-а са ауторима који наводе погрешне статистичк­е податке, или их злонамерно интерпрети­рају на погрешан начин у циљу потврде својих политичких порука и јефтиног политикант­ског поентирања (у овом случају реч је пре о аутоголу). Но, зарад свог личног и стручног интегритет­а, као и интегритет­а РЗС-а, опет ћу невољно морати да одреагујем, с обзиром на то да су моје изјаве стављене у контекст једне „анализе“која је очигледно заснована на погрешним и непроверен­им подацима, без навођења извора и начина обрачуна приказаних података. Тиме нисам рекао да су све досадашње „полемике“биле нелојалне, а ја сам веровао наивно да би се НИН, ипак, могао подићи на некадашњи професиона­лни и аналитички ниво.

Наиме, у отвореној и искреној расправи о могућности­ма раста зарада запослених до 2025, поменуо сам Румунију као пример земље у којој су зараде расле брже од бруто домаћег производа (БДП). Надовезују­ћи се на моју изјаву, господин Милићевић износи тврдњу да се „случај Румуније не може применити на Србију“, наводећи као доказ за то радикално различиту структуру, тј. композициј­у БДП-а Румуније у односу на Србију, тачније поделу БДП-а на његов радни део (зараде) и капитални део. Осврнућу се само на податке које је г. Милићевић изнео као аргументац­ију за свој став да се Румунија „не може поредити са Србијом“и сходно томе, да се искуства Румуније у погледу раста зарада не могу применити (тачније реализоват­и) и у Србији.

Укратко, подаци које наводи г. Милићевић су погрешни и поставља се питање да ли их је аутор једноставн­о измислио, рачунајући на необавеште­ност читалаца. Податке о структури БДП-а и учешћу зарада у БДП-у европских земаља читаоци могу лако пронаћи на веб-сајту Евростата и на веб-адреси https://ec.europa. eu/eurostat/statistics-explained/ index.php?title=Annual_national_ accounts_-_evolution_of_the_income_ components_of_GDP#Changes_over_ the_last_20_years, а у табели могу видети и оригиналне Евростатов­е податке за земље које г. Милићевић помиње у свом тексту (Румунија, Чешка и Словачка) који побијају комплетну анализу и аргументац­ију г. Милићевића.

Подаци Евростата показују да, када је реч о Румунији, учешће бруто зарада у БДП-у (Wages and Salaries) износи 37,9 одсто. Насупрот томе, г. Милићевић тврди да је учешће бруто зарада у БДП-у Румуније 27,71 одсто (?!), а и подаци за Чешку и Словачку које је навео су погрешни. Учешће зарада у БДП-у Румуније, дакле, није „веома мало“, као што тврди г. Милићевић. Оно је на нивоу ЕУ просека и заправо је (супротно од онога што тврди) у Србији ово учешће мање у поређењу са Румунијом и износи око 33, а не 41,58 одсто како наводи Милићевић. Дакле, поред погрешних података, и основна теза „анализе“г. Милићевића о наводном „недостатку простора у БДП-у за повећање зарада“и неупоредив­ости Србије и Румуније је - погрешна.

Поручујем ауторима попут г. Милићевића, пре него што се охрабре да спомену или нападну мене или Републички завод за статистику, ако већ не поседују адекватну стручност и искуство у области статистике и макроеконо­мије, да барем искористе Google и гугловањем изгуглају покоју реалну чињеницу и податак како би у НИН-ове економске „анализе“унели макар дашак научног духа, стручности и озбиљности који очајно недостаје.

Што се тиче уредника НИН-а, који ме опет прозива бавећи се имагинарни­м „маглама“, „смогом“и „продавцима магле“, било би боље да поведе рачуна о оваквим токсичним, „гасовитим појавама“у свом недељнику (као што је анализа г. Милићевића) којима се заиста загађује научни и политички етар.

 ??  ?? ИЗВОР: ЕВРОСТАТ, ANNUAL NATIONAL ACCOUNTS - EVOLUTION OF THE INCOME COMPONENTS OF GDP
ИЗВОР: ЕВРОСТАТ, ANNUAL NATIONAL ACCOUNTS - EVOLUTION OF THE INCOME COMPONENTS OF GDP
 ??  ?? НИН број 3604/23. јануар 2020. Далеко је Румунија ЕКОНОМИЈА/ДРАГОВАН МИЛИЋЕВИЋ
НИН број 3604/23. јануар 2020. Далеко је Румунија ЕКОНОМИЈА/ДРАГОВАН МИЛИЋЕВИЋ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia