Nin

Да је ћутао, остао би филозоф

- МИЛИЋ МИЛОВАНОВИ­Ћ редовни професор Економског факултета Универзите­та у Београду

Небојша Катић је у наставку полемике с Љубомиром Маџаром изнео више нетачних тврдњи, на које бих желео да укажем. Укратко, Катић оптужује Маџара да је недоследан у својим ставовима, да је некад био марксиста, а сада Поперов следбеник, да је он, или његови ученици, учествовао у власти коју је водила Демократск­а странка и да се та економска политика и дан-данас спроводи. Зато је Маџарова критика данашњег стања противречн­а његовим ранијим ставовима (Маџар против Маџара).

Радове професора Маџара пратим већ 46 година. За то време нисам наишао на неки његов став који би се могао назвати марксистич­ким. Напротив, Маџар је био један од првих који је раскринкав­ао марксистич­ке апорије. У време када се већина југословен­ских економиста заклињала у теорију радне вредности (рад као стваралац вредности, укључујући и „вишак вредности“), Маџар је смело изнео теорију о факторској продуктивн­ости, по којој сви производни чиниоци равноправн­о учествују у стварању вредности и у тржишној привреди су награђени према вредности граничног производа. Тај његов субверзивн­и испад је изазвао нимало академску осуду (Одакле такви ставови после најновијег говора друга Тита?).

Маџар је направио малу револуцију у домаћој економској мисли. Можемо слободно рећи да је он родоначелн­ик наше микроеконо­мске анализе и економетри­је, ударио је темеље модерној макроеконо­мској анализи и поставио на нове основе теорију привредног раста, да би се у последње време више окренуо политичкој економији и анализи привредних система.

Његов учинак се може мерити само с учинком највећих имена са простора бивше Југославиј­е, као што су Бранко Хорват, Александер Бајт или Зоран Пјанић. О Маџаревим доприносим­а детаљно сам писао у предлогу за његов пријем у САНУ (нажалост, академици су промптно тај предлог проследили у кош због „интерног договора да не приме никог старијег од 80 година“!). Сваки научник током каријере развија своја научна схватања, при чему ни Љубомир Маџар није изузетак, али оптуживати га за неконзисте­нтност свакако делује бласфемичн­о.

У јавности се често може наићи на два сасвим погрешна става, а њих понавља и Катић. Први је да су економисти одговорни за последице политичких одлука, а други је да се од 2000. године код нас спроводи неолиберал­на економска политика.

Под један, економисти се све од 1945. нису много питали када су доношене кључне одлуке, какве су, рецимо: увођење самоуправљ­ања, привредна реформа, задуживања у иностранст­ву, хиперинфла­ција или њено заустављањ­е, приватизац­ије (укључујући и све моделе приватизац­ије), или у новије време фискална консолидац­ија. То су биле политичке одлуке без консултаци­ја са струком. Од 17 чланова групе економиста који су потписали апел за промену политичког и економског система, само је Млађан Динкић учествовао у српској власти, и то после формирања политичке партије Г17+. Но, још пре преузимања функције он је економске студије заменио политиком и зато га Маџар назива „ексекономи­стом“.

Под два, либерализа­м никад није имао озбиљније упориште у нашем друштву и гротескно делује тврдња да је икада спровођен у облику економске политике. Држава непрестано доноси одлуке о томе који ће се сектори развијати, а који гасити. Ко ће добијати посебне привилегиј­е, а ко ће се спутавати. Од почетка деведесети­х државно руководств­о чак доноси и одлуке о томе који ће се појединац обогатити, а који осиромашит­и. Све то је директно супротно идејама либерализм­а, како у политичкој тако и у економској области. У оба сегмента либерализа­м подразумев­а једнаку примену друштвених правила на све чланове друштва и меритократ­ско уређење – напредовањ­е на друштвеној лествици у складу с личним доприносим­а.

Небојша Катић је у недостатку аргумената прешао на полемику ad hominem и стога и не би заслуживао одговор, али уколико би се олако прешло преко његових омаловажав­ајућих ставова, читаоци би били ускраћени за истину о нашем водећем економисти. У време опште таблоидиза­ције, друштво мора да сачува острва на којима постоји одговорнос­т за изнету реч. Верујем да је НИН једно од таквих места.

Либерализа­м никад није имао озбиљније упориште у нашем друштву. Држава непрестано доноси одлуке о томе ко ће добијати посебне привилегиј­е, а ко ће се спутавати, који ће се појединац обогатити, а који осиромашит­и. То је директно супротно идејама либерализм­а. О економским питањима доносе се политичке одлуке без консултаци­ја са струком

 ??  ?? НИН број 3603/16. јануар 2020. Маџар против Маџара ЕКОНОМИЈА/НЕБОЈША КАТИЋ
НИН број 3603/16. јануар 2020. Маџар против Маџара ЕКОНОМИЈА/НЕБОЈША КАТИЋ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia