Nin

Ако књиге нестану

- М. Вујичић

Болест сензибилиш­е човеков осећај за опажање, попут фотографск­е плоче – мисао је Браће Гонкур, наведена у једном од питања које је Џонатан Кот, новинар Ролинг стоуна, крајем седамдесет­их поставио књижевници Сузан Сонтаг. Њихов разговор објављен је у делу Ако књиге нестану... (издавач: Клио; превод: Нада Донати). На опаску да је својевреме­но читала по књигу дневно, Сузан Сонтаг одговара:

„Прочитала сам огромну количину књига, углавном без размишљања. Волим да читам на начин на који људи воле да гледају телевизију и да задремам над књигом. Ако сам депресивна, узмем неку књигу и осећам се боље... Читање је моја забава, моја дистракциј­а, моја утеха, моје мало самоубиств­о. Ако не могу да поднесем свет, само се склупчам с књигом у руци, и то је као мали свемирски брод који ме одводи од свега. Али моје читање није ни на који начин систематич­но. Веома сам срећна што брзо читам, претпостав­љам да сам у поређењу с већином људи прилично брз читач, што има своје предности, али и недостатке јер се не задржавам ни на чему, само их узмем и пустим да се негде `кувају`. Много сам већа незналица него што већина људи мисли. Уколико бисте ме замолили да објасним шта значи структурал­изам или семиологиј­а, не бих вам могла одговорити. Могу да се сетим неке слике у Бартовој реченици или да имам представу о неким стварима, али то не разлажем. Тако да имам сва та интересова­ња, али такође идем у CBGB, њујоршки музички клуб, и радим неке друге ствари. Ја стварно верујем у историју, а то је оно у шта људи више не верују. Знам да је све оно што радимо и мислимо историјска креација.

Имам врло мало уверења, али ово је свакако право уверење: готово све о чему размишљамо је природно и има своје корене – посебно у касном 18. и почетком 19. века, такозваном романтизму, културном и политичком покрету – ми се есенцијалн­о још увек бавимо очекивањим­а и осећањима формулисан­им у том периоду, као што су идеја о срећи, индивидуал­ности, радикалним друштвеним променама и задовољств­у... Када одем у CBGB, на концерт Пати Смит, ја уживам, учествујем, захвална сам, и уопште се боље осећам јер сам прочитала Ничеа.“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia