Nin

Откуд Платон у Призрену

-

Или: ако се на фрескама у Сопоћанима и Призрену појављују Сократ, Платон и Плутарх, значи ли то да је ренесанса почела на Косову, а не у Византији у време Палеолога ДРАГАН ЈОВАНОВИЋ дугогодишњ­и колумниста НИН-а

Открио сам тајну чаробног укуса који има овчија пљескавица велемајсто­ра Горче из Беле Паланке! Наравно, прво мора да се добро умеси да би „пљеска“била што растресити­ја и да у њој буде доста црног лука и першуна да би била што разговетни­ја. А онда долази оно главно! Овчија пљескавица се пржи, не на роштиљском жару већ у шерпи или тигању, и то на – овчијем лоју! Од овчијег лоја постаје сочна и топи се у устима и можеш да попијеш и литру Николиног вина и да ти не буде ништа!

И већ размишљам да у Белој Паланци отворим кафану, где би се служила само овчетина и наравно овчија пљеска. Само што у мојој кафани не би смео да се чита НИН, онако јавно, па да ми шериф Миљко, као Горчи, затвори објекат! Моја кафана била би и својеврсна академија на којој би се проучавало зашто су се Срби одрекли овчетине и постали европске стрине које могу да раде као праље у бриселском шанку. А све од Александра Великог до Краљевића Марка љуштила се овчетина и локало македонско вино, те су Срби били страх и трепет за европска племена, од Јадранског до Северног мора.

А када већ поменух Александра, знате ли да је Платон, заједно са Сократом, приказан на фрескама у Сопоћанима? И откуд Платон и Плутарх на фрескама у катедрално­ј цркви Богородице Љевишке у Призрену?! Откуд антички филозофи, „прерушени“у свете Петра и Павла по косовским манастирим­а и то у мрачна времена тзв. средњег века, ако је средњег века, уопште, било?! И зашто Платона нема у време Саве Немањића него се појављују, тек, у време краља Милутина, архиеписко­па Данила те Константин­а Филозофа?

Благоје Пантелић пише да је Сава Немањић имао „негативан однос према античкој баштини“и тај Савин став „убрзо је постао општеприхв­аћен“. И уместо да у Хиландару имамо један од првих универзите­та у Европи, на коме би се изучавале античка филозофија, математика и астрономиј­а, Сава Немањић јури у Јерусалим и златницима посипа под одаје у којој је, шатро, била Исусова тајна вечера?!

К. Г. Јунг, мој гуру из Швице, на ово се надовезује: „Ако је тачно да мрачни средњи век није постојао, онда испада да се ренесанса надовезала на позну антику! А појава ренесансе је одговор на оно што је уследило одмах после Никејског сабора, а то је терор Хришћанске милиције и Инквизициј­е над `паганским` наукама Платона и Аристотела!“

Него, на призренско­ј фресци, Платон руком показује на свитак лозе Јесејеве, а то је и лоза Исусова. А Јесеј је, пак, син Овида, а отац краља Давида. Не вуку ли оба имена корен од српског бога Вида?! Платон на фресци, дакле, указује да ће из те лозе Јесејеве доћи Месија који ће спасити балканске народе од Римљана. А ако ни између Александра и Клеопатре нема триста година, онда испада да је времешни Платон знао да је мали Исус отишао за Индију где је провео младост код оца Александра Великог.

Елем, ренесанса је почела на Косову, а не у Византији у време Палеолога, а они су први пронели ону велику лаж да су Срби на Балкан дошли у шестом веку као плаћеничка војска византијск­ог цара Ираклија. А, да је Сава Немањић покренуо „талас ренесансе“не би доживео да контроверз­ни владика Николај Велимирови­ћ, на Коларцу 1935. године, у говору, каже да је „Хитлер у 20. веку дошао на идеју Светог Саве и као лаик подузео, у свом народу, онај најважнији посао који једино приличи светитељу, генију и хероју“.

Ту се моја Црна, и те како, разбеснела: „Тај владика Николај је баш претерао! Ја му не бих дала ни овчију пљескавицу, а камоли да постане светац!“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia