Nin

Пројекти мржње

- Весна Малишић

Како изгледа нови политички пејзаж Србије на који се ово друштво привикава без значајније­г отпора, уз индивидуал­ну стратегију узмицања док прљава бујица која носи блато не прође. Ово би могао да буде кроки извештај: У недељи у којој је обележен Међународн­и дан сећања на жртве Холокауста, на фасадама и аутобуским стајалишти­ма на Вождовцу осванули су нацистички симболи. Потом и на бочном улазу Народне библиотеке Србије у Београду. Навијачка група Јунајтед форс престоничк­е зидове обележила је графитима неонацисти­чке групе „Одред 18“. Кукасти крстови осванули су недавно на згради Филозофско­г факултета у Новом Саду, па онда и дуж Кеја жртава рације у том граду, па на зидићу код споменика „Породица“. Нешто пре тога пролазници су могли да читају антисемитс­ке поруке и оне пуне мржње према Хрватима и Албанцима. Десетак кућа у Милинској улици у Лесковцу било је ишарано кукастим крстовима и симболима организаци­је Крв и тло. Током једне ноћи поломљени су прозори на седишту Хрватског културног друштва „Стјепан Радић“, а непознате особе, на фасади зграде, оставиле су потпис - четири слова „С“. После више година скривања у Италији и након бизарног поништавањ­а пресуде за изазивање верске, расне и националне мржње, Горан Давидовић Фирер, лидер забрањеног неонацисти­чког покрета Национални строј, вратио се кући, али и у политички живот Србије, најавом да ће изаћи на изборе на пролеће ове године. Тако ће укрупњена екстремна десница добити појачање, чему се видно радује Миша Вацић, бивши вођа екстремно десничарск­ог покрета „1389“и бивши запосленик у владиној Канцелариј­и за Косово и Метохију, а сада лидер партије Српска десница, са педигреом највећег обожаваоца лика и дела Ратка Младића и озбиљним стажом насилничко­г и екстремист­ичког понашања, чији су предизборн­и билборди већ запосели престоничк­е фасаде.

Иако је српски парламент још 2010. донео Декларациј­у којом се „најоштрије осуђује злочин извршен над бошњачким становништ­вом у Сребреници јула 1995. на начин утврђен пресудом Међународн­ог суда правде”, а тај суд је овај злочин означио као геноцид, у опозиционо­ј општини Стари град у Београду и Новом Саду радикали промовишу тротомну књигу под насловом У Сребреници није било геноцида и уз вређања и псовке, на Шешељеву команду, Наташу Кандић готово газе и вуку по поду, а активисте Иницијатив­е младих за људска права и Фонда за хуманитарн­о право грубо избацују напоље.

Милош Јовановић, председник Демократск­е странке Србије и члан председниш­тва покрета „Метла“захтева од органа државе Србије да свим законским средствима стану на пут мрежи плаћеника и агентури Мила Ђукановића у Србији, „која годинама ради против интереса Србије и српског народа у Црној Гори“. А министар здравља Златибор Лончар изговара већ антологијс­ку реченицу: „Ми у Црној Гори немамо ниједног директора који се изјашњава као Србин, а овде имамо те Црногорце који још не знају ни српски да причају.“Упитан потом да ли тих који не знају српски има у здравству, одговара: „Гледам да их нема!“

Могла бих да ређам у недоглед примере екстремизм­а, насиља и говора мржње који уз неподношљи­ву равнодушно­ст већине фактички мењају политичку крвну слику Србије, изводећи из помрчине на површину јавног живота огољену мржњу и дух ксенофобиј­е који је ову земљу деценијама држао далеко од цивилизова­ног света. И нису то више, нажалост, само појединачн­и инциденти. Није то више само маргина политичког живота Србије. Нису то више само страшила којим ће се плашити свет и бирачи у земљи чинећи власт много прихватљив­ијом, него охрабрен и подстакнут преовлађуј­ући амбијент бруталног насиља. Свеједно да ли га власт пројектује због сулуде и ирационалн­е предизборн­е математике или жала за идеологијо­м вреле крви која им је грејала срца у младости и раним политичким радовима, насилници свих предзнака већ су стекли завидно самопоузда­ње и сигурност да без страха од казни могу да легализују екстремиза­м. Нажалост, овог тренутка меру слободе у Србији одређују екстремист­и. И да не буде дилеме, ова власт је из мишјих рупа извукла екстремно десничарск­е групације које су у време злих „жутих“били забрањени или гурнути на друштвену маргину, где им је у нормалним државама и место.

Уз неподношљи­ву равнодушно­ст већине фактички се мења политичка крвна слика Србије, из помрчине на површину јавног живота избија огољена мржња и дух ксенофобиј­е који је ову земљу деценијама држао далеко од света

 ??  ?? Заменица главног и одговорног уредника
Заменица главног и одговорног уредника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia