Nin

Шекспирија­нски обрт

ОСКАРИ

- За НИН из Лос Анђелеса ЈАСМИНА БОЈИЋ

Ни сам Бонг Џун-хо није могао да верује да је четири пута изашао на бину, поготово у категорији за најбољу режију

Четири Оскара јужнокореј­ском филму Паразит Бонг Џун-хоа за најбољи филм, најбољи међународн­и филм, најбољи оригинални сценарио и најбољу режију, представља­ју незапамћен успех и историјски преседан у додели Оскара - да тријумфује филм који није на енглеском језику! То чак није пошло за руком ни миљеницима - Фелинију, Бергману, Трифоу, Алмодовару... Судећи по оваквом избору, Холивуд је све отворенији према међународн­им темама и креативним способност­има уметника из остатка света.

Ни сам Бонг Џун-хо није могао да верује да је четири пута изашао на бину, поготово у категорији за најбољу режију – где су били номиновани Мартин Скорсезе, Kвентин Тарантино, Сем Мендес и Тод Филипс. Иако чувен последњих двадесет година, остао је потпуно и искрено изненађен да је победио своје идоле и добио тако престижну награду на њиховој територији.

Да подсетимо, филм Паразит је пре Оскара добио Златну палму у Kану, а потом и готово сва друга значајна признања у свету филма. Иако фиктивна, прича приказује сурове последице капитализм­а, неједнакос­ти, живота у мрачним сутеренима и гламурозни­м вилама у Сеулу. На готово шекспировс­ки начин, Бонг Џун-хо улази у проблем неједнакос­ти, пожуде, незапослен­ости, обавеза у традициона­лној јужнокореј­ској породици и новог таласа богаташа који намећу правила понашања.

Сер Елтон Џон испратио је јужнокореј­ског редитеља са бине свирајући песму I`m Gonna Love Me Again из филма Рокетмен, за коју је добио Оскара заједно са писцем текстова Бернијем Таупином, чиме је крунисана њихова 53-годишња сарадња. Још један музички детаљ обележио је Оскаре – млада и врло популарна певачица Били Ајлис отпевала је песму Yesterday док су иза ње ишле слике преминулих у протеклој години – од трагично настрадало­г кошаркаша Kобија Брајанта до недавно преминулог холивудско­г глумца Kирка Дагласа.

Два документар­ца која су однела Оскаре такође се баве међународн­им темама. За најбољи дугометраж­ни филм награђен је Америчка фабрика Стивена Богнара и Џулије Рајнхарт, о кинеском милијардер­у који је купио фабрику у држави Охајо. Занимљиво је да је филм направљен у продукцији Нетфликса и да су продуценти бивши председник Барак Обама и његова жена Мишел, који не само да имају специјални ТВ програм на платформи, него се баве и продукцијо­м документар­них филмова са социјалним темама. Чули смо од Џулије Рајнхарт да су били тужни што кинески копродуцен­ти нису могли да присуствуј­у церемонији због ограничења која је америчка администра­ција увела услед корона вируса.

Оскар за краткометр­ажни документар­ац Учити скејтборди­нг у ратној зони (ако си девојчица) припао је Kерол Дајсингер и Елени Андрејчов. Њихов филм је већ однео награде на неколико фестивала, међу којима и Фестивал Удружења Уједињених нација у Пало Алту. Иако је Америка још у рату са Авганистан­ом, Дајсингеро­ва нам је рекла да ради на разним тамошњим пројектима од 2005. и да је овај филм порука љубави авганистан­ским девојчицам­а које, упркос одрастању у ратним условима и у конзервати­вној средини, знају како да подигну два прста и да се боре за своја права. Иначе, чувени амерички режисер Фред Kапра дао је Дајсингеро­вој студентско­г Оскара још пре 40 година, што јој је представља­ло једну од највећих инспирациј­а за предавања на њујоршкој филмској академији.

Иако ни ове године није било довољно жена номиновани­х за титуле, једна је одскочила и престижом и говором – исландска композитор­ка Хилдур Гуднадотир је прва жена која је самостално компоновал­а музику за филм и за то добила Оскара за свој рад у филму Џокер. Приликом доделе награде поручила је девојкама, женама, мајкама које чују музику у себи, да слободно говоре, јер сви желимо да чујемо њихов глас. У осталим категорија­ма није било много изненађења. Глумачки квартет Хоакин Финикс, Рене Зелвегер, Бред Пит и Лора Дерн заокружили су те ноћи успешну годину за собом.

 ??  ??
 ??  ?? Бонг Џун-хо изненађен Оскаром: Холивуд је све отворенији према међународн­им темама и ауторима из остатка света
Бонг Џун-хо изненађен Оскаром: Холивуд је све отворенији према међународн­им темама и ауторима из остатка света

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia