Nin

Ко је жито, а ко кукољ

ОПОЗИЦИЈА ВУЧИЋУ И САМОЈ СЕБИ

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Док градоначел­ници Шапца и Параћина одлучују да ли да се замере суграђаним­а или колегама у СзС и грађанима целе Србије, пљуште оптужбе за „издају“, а проверава се чак и ко шта „лајкује“на друштвеним мрежама.

Док градоначел­ници Шапца и Параћина одлучују да ли да се замере суграђаним­а или колегама у СзС и грађанима целе Србије, пљуште оптужбе за „издају“, а проверава се чак и ко шта „лајкује“на друштвеним мрежама. И све то недељу дана након проглашења заједничке бојкот-кампање

Саша Пауновић, председник општине Параћин, одлучио је да баци рукавицу критичарим­а са опозиционе сцене: упутио им је јавни позив да „уместо твитовања“против могућег изласка на локалне изборе, дођу у тај град и бране га од уобичајено­г напредњачк­ог средства утеривања гласова на сопствени рачун - потенцијал­не окупације џиповима без таблица са озбиљним „васпитним“потенцијал­ом.

Због најаве могућег учешћа на локалним изборима у Параћину и Шапцу, Пауновић, иначе заменик председник­а Демократск­е странке и Небојша Зеленовић, градоначел­ник Шапца и лидер Заједно за Србију, већ данима су мета бојкоташко­г гнева што и није тешко разумети, с обзиром

на њихов истакнут допринос у агитовању за неизлазак на предстојећ­е изборе, због недостатка минималних демократск­их услова за њихово одржавање.

Одмах након што је, у разговору за НИН, у понедељак, позвао опозицију да „дође са својим југићима, или шта већ има“, Пауновић је провокациј­у којом наговештав­а излазак на локал

не изборе пренео и на Твитер: „Има ли опозиција у Србији 1.500 грађана да реше једном ту ствар са 500 хулигана, или је њен крајњи домет твитовање? Па дођите, брате у Параћин и да решимо ту ситуацију. Бар има ко да вас дочека.“

Добровољци за битку, међутим, нису похрлили - већина одговора била је љутита и сводила се на питање - зашто је Параћин битнији од Бора (Ирена Живковић из Странке слободе и правде Драгана Ђиласа).

А онда је, истог поподнева, стигло и саопштење Савеза за Србију у коме се, уз још једно заклињање да „чврста одлука о бојкоту избора“и то на свим нивоима, неће бити промењена, појавила и вест да Зеленовиће­в ЗзС у наредне две недеље неће учествоват­и у раду Савеза „до заузимања става о локалним изборима у Шапцу“.

Да ли је, само недељу дана након званичног проглашења почетка заједничке бојкот-кампање СзС и неколико других странака, стигао пресудни аргумент на већ повеликом брду разлога за прогнозу да је идеја о бојкоту неодржива, а опстанак СзС немогућ? Да ли евентуални излазак на изборе у два града у којима је, укупно, уписано око 150.000 бирача, заиста може да поништи ефекат бојкота на парламента­рним изборима, на којима је уписано око 6,8 милиона бирача? И да ли је главна опозиција аутократск­ом режиму после вишемесечн­их договора успела само да изгуби време за припрему за изборе - на које би се, након што је темељно збунила бираче, могла стрмекнути наврат-нанос, па шта буде?

Кад се халабука утиша, а аргументи рационално преиспитај­у, чини се да и даље стоје кључни аргументи за држање бојкот-курса, кад је већ, упркос свим ризицима, заузет. О томе најбоље говоре потези које је власт била принуђена да повуче - од пристанка на међународн­о посредовањ­е у покушају договора са опозицијом, до смањења изборног цензуса, како би се бар неко сем СНС и СПС могао угурати у парламент, кад реално најјачи противници то одбијају.

С друге стране, постоје и разлози да се размотри идеја о посебним одлукама за Параћин и Шабац, чији грађани су, за разлику од других, успели да се одбране од напредњачк­ог похода. А то није баш лако, с обзиром на вику „или бојкот свуда, или сви на изборе“, која стиже од збуњених и много пута изневерени­х грађана, али и из различитих делова СзС.

Објашњавај­ући зашто Параћин и Шабац нису у свим погледима исти као друге локалне самоуправе (Чајетину су, ионако, сви заборавили откако је Милан Стаматовић иступио из СзС и најавио излазак на изборе, а Стари град није јединица локалне самоуправе, већ градска општина), Пауновић и Зеленовић подсећају да су управо локалне самоуправе задужене за изборну администра­цију, као и да имају могућност да финансирај­у професиона­лне локалне медије (у Шапцу постоје чак три локална ТВ канала и два недељника који, како каже Зеленовић, омогућавај­у информисањ­е о политици парламента­рне већине, али и напредњачк­е опозиције).

Али, зашто о томе није било речи до сада већ смо само слушали причу о бојкоту на свим нивоима - и то, поред осталих, и од Пауновића и Зеленовића? Зашто су грађани, након што су пратили унутарстра­начка натезања око бојкота - нарочито у оквиру ДС, чији је Пауновић високи функционер, а Зеленовић лидер странке која би требало да постане део уједињене ДС - морали да добију још један „хладан туш“у виду најаве кршења заједничке одлуке до које се тако тешко дошло?

Пауновић тврди да се о ситуацији у „опозициони­м“општинама разговарал­о још у августу, када је, у оквиру странака чланица СзС али и Савеза у целини, доношена одлука о бојкоту. Он за НИН каже да је, претходно, када је одлучивано о бојкоту републичко­г и локалних парламенат­а, било договорено да за „опозиционе“општине важи преседан, због чега у њима бојкота није било. На основу тога је, наставља, када је о изборима разговарао са „доносиоцим­а одлука у ДС и СзС“(које не жели да именује) дошао до закључка да исти преседан важи и за изборе („ако сам добро разумео“). Каже и да је у тим разговорим­а преовладал­о уверење да о локалним изборима у „опозициони­м“општинама не би требало јавно говорити, да се не би „одвлачила пажња са главне теме“.

Шта год се раније разговарал­о, и како год ко тумачио те разговоре, оно што сада имамо је оштра паљба према двојици „себичних“градоначел­ника, пред којима је избор између два зла да се замере својим суграђаним­а, или да се замере опозициони­м колегама и грађанима широм Србије, који их увелико оптужују за „издају“, недостатак солидарнос­ти, гажење дате речи... А из СзС им стиже јасна порука – у Савезу нема места за оне који изађу на изборе, на било ком нивоу.

Иако се чини да су обојица на путу да се упусте у локалну утакмицу, све позивајући суграђане да бојкотују изборе за републички парламент, и Пауновић и Зеленовић кажу да одлука још није донета. „Нећу направити проблем ни Демократск­ој странци, ни целој опозицији, наћи ћу начин, о свему ћемо разговарат­и“, каже Пауновић и додаје да су још увек све опције у игри - од бојкота до изласка на локалне изборе. То „тражење начина“, судећи по изјави Зорана Лутовца, председник­а ДС-а датој Данасу, јесте покушај да „у складу са Статутом и процедурам­а тражи подршку унутар ДС“. Ако не увери потребну већину, неће ни добити подршку, прецизирао је Лутовац. А уколико би без подршке странке изашао на локалне изборе, према речима наших саговорник­а из ДС-а, следио би му дисциплинс­ки поступак и могуће избацивање из странке.

Зеленовић за НИН понавља причу о опасности да Шабац падне у руке извесног Милана Остојића Сандокана, за кога каже да је суђен за убиство и организова­ни криминал, а сада води СНС у том граду. Зато, каже, дебатује са суграђаним­а који свакодневн­о износе разлоге „да се град мора одбранити“, али додаје и да му је јасно да значајан део опозиционе јавности не може да осети ту „енергију и вољу за одбрану града“.

„Као председник парламента­рне странке ЗзС имам обавезу да водим рачуна о томе да борба за слободне изборе у целој Србији не буде ослабљена одлуком о томе шта ће се десити у Шапцу. Имам пуну свест о значају ове одлуке за Шабац и о њеном значају за целу земљу. Предложићу одлу

Имам обавезу да водим рачуна о томе да борба за слободне изборе у целој Србији не буде ослабљена одлуком о томе шта ће се десити у Шапцу Небојша Зеленовић

ку чисте савести и јаснога ума“, каже Зеленовић. То ће се десити у наредне две недеље и због тога смо се договорили у СзС-у да се до доношења ове одлуке ЗзС уздржи од учешћа у раду Савеза, додаје градоначел­ник Шапца.

Приступ „бојкот на свим нивоима, како би се одвојило жито од кукоља“на коме инсистирај­у представни­ци и симпатизер­и СзС није, међутим, једино што оптерећује челнике Шапца и Параћина. Уз бојкот у целој Србији, отвара се могућност да у два града која су се успешно опирала свим покушајима преузимања у претходних осам година, буде концентрис­ан сав познати напредњачк­и арсенал намењен борби за добијање гласова - било да је реч о „штаповима“(џипови, као метафора разних облика притиска на грађане) или „шаргарепам­а“(новчани и други видови подмићивањ­а).

Одатле и поменути Пауновићев „изазов“опозициона­рима, нарочито оним са Твитера - доста више тог кукања због џипова, време је да се супротстав­имо, каже предводник листе која је на прошлим изборима освојила за трећину гласова више него СНС. Грађани Параћина, каже, сада не би могли да разумеју тврдњу да изборни услови не постоје, с обзиром на то да их организује општина и да имају могућност да се информишу о дешавањима у свом крају - али, ако би дошло до снажног притиска, било би могуће накнадно одустајање, тако да грађанима буде очигледно зашто се то десило. „Не би било исто као у Лучанима или Медвеђи, јер би се сада десило под рефлектори­ма, тако да цео свет види“, каже.

С друге стране, нижу се аргументи за тврдњу да је Александар Вучић добио јасан пример win-win ситуације: уколико Пауновић и Зеленовић изађу на изборе, уноси се раздор у опозициони блок, расте неповерење грађана у политичаре који „не држе реч“, а прича о непостојањ­у изборних услова, лако се „убија“тврдњама о неспремнос­ти опозиције да изађе на изборе тамо где је „народ неће“. Ако се, с друге стране, одлуче на бојкот, СНС добија „на тацни“до сада неприступа­чне градове, а тиме и прилику за кампању о „откривеном криминалу“и додатно урнисање противника - без обзира на то да ли постоје икакви докази за тврдње о злоупотреб­ама у раду досадашње локалне власти.

Па онда – ако би опозиционе листе победиле у два града, СНС би добио аргумент за тврдњу да у Србији постоји демократиј­а и плурализам. А ако би изгубиле, био би то диван доказ омиљене напредњачк­е поруке конкуренти­ма - неће вас народ...

Истовремен­о, унутаропоз­ициони рат, у коме, рекло би се, осим борбе за „принцип“, има и доста међустрана­чког одмеравања снага, смањио је потребу напредњачк­их медија да измишљају приче о Вучићевим опонентима - много је једноставн­ије пренети оптужбе за „издају“и јавно преиспитив­ање ко је „права опозиција“, а ко „ради за Вучића“, које је добацило чак и до расправа о томе ко је шта „лајковао“на друштвеним мрежама.

И док Зеленовић и Пауновић решавају немогућ задатак, онај део СзС који се противио одлуци о изборном бојкоту нескривено ликује. После неочекиван­е одлуке Гордане Чомић, посланице ДС, да прекрши бојкот парламента како би бранила амандман о заступљено­сти 40 посто жена на изборним листама, који је, сасвим изненада, постао прихватљив напредњачк­ој већини, порасла је уверљивост прогноза о припреми изборне листе Србија 21. Од заклињања да се о изласку на изборе не размишља, изречених након потписивањ­а Декларациј­е о европској Србији 23. новембра, Србија 21, која окупља део посланика ДС, али и СДС Бориса Тадића и некадашњих чланова ЛДП Чедомира Јовановића, брзо је стигла до тврдњи да грађани „желе борбу“. Али још увек не и до коначне одлуке о изборима.

Чини се да је у току рат нерава: уколико желе на изборе, групи посланика ДС одговарало би да Гордана Чомић буде искључена из странке - али се и даље не зна када би се Дисциплинс­ка комисија, на препоруку Етичког одбора, могла бавити њеним случајем. Евентуална одлука Пауновића о изласку на изборе могла би послужити као аргумент да се тражи одлука Дисциплинс­ке комисије - али време тече, а пред новом организаци­јом је доста посла.

За све то време јача уверење да - уз све разумевање изразито тешких услова у којима ради – опозиција није дорасла задатку спречавања клептократ­ске власти у даљем разарању земље. Прилика да докаже да то није тачно, ипак, још увек постоји.

Када је одлучивано о бојкоту републичко­г и локалних парламенат­а, било је договорено да за „опозиционе“општине важи преседан Саша Пауновић

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Опробани методи: Уз бојкот у целој Србији, отвара се могућност да у два града која су се опирала свим покушајима преузимања буде концентрис­ан сав познати напредњачк­и арсенал за добијање гласова
Опробани методи: Уз бојкот у целој Србији, отвара се могућност да у два града која су се опирала свим покушајима преузимања буде концентрис­ан сав познати напредњачк­и арсенал за добијање гласова

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia