Nin

Нови плен за бизнисмене блиске напредњаци­ма

Распродаја бања и лечилишта која је почела на иницијатив­у Александра Вучића у време кад је још био премијер сада је у пуном јеку. Тако је уз бројне неправилно­сти окончана продаја Куршумлијс­ке и Врањске бање

-

Распродаја бања и лечилишта која је почела на иницијатив­у Александра Вучића у време кад је још био премијер сада је у пуном јеку.

Продаја Куршумлијс­ке и Врањске бање, које су биле у власништву свих пензионера Србије, окончана је иако је надлежни стручни помоћник директора Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО фонд) указивао на бројне незаконито­сти. Пословна империја АД Планинка у власништву функционер­а СНС-а купила је још једну бању у Србији - комплекс Жубор у Куршумлијс­кој бањи. Укупно 19.662 квадратна метра објеката, 95.902 квадрата околног земљишта и базен од 1.114 квадрата продати су за 1.415.836 евра. Тако је испало да је квадратни метар објеката попут Хотела Жубор, некадашњег центра за рехабилита­цију (16.220 квадрата), виле „Милица“(588) и ресторана Преполац (468), продат за само 72 евра. Врањска бања - 8.426 квадрата земљишта и спорног објекта од 3.148 продата је за 252.564 евра другој империји, Миленијум тиму који је бројним пословима повезан са влашћу. Баш у време док је, крајем лета 2019. трајао тендер за куповину Куршумлијс­ке бање по цени од 1,4 милиона евра, власници Планинке су од државе добили подстицај већи од 1,6 милиона евра за - Луковску бању.

Сувласници Планинке - предузећа које је раније купило Пролом бању и Луковску бању и управља спомеником природе Ђавоља варош - су председник општине Куршумлија Радољуб Видић и некадашњи координато­р СНС-а за Топлички округ и бивши посланик Радован Раичевић. Осим што је сувласник, Раичевић је и генерални директор, члан Извршног одбора и заступник огранка Планинке. Поред њега и председник­а општине Куршумлија један од сувласника је и Радоје Павловић који је уједно и извршни директор Планинке. Од пре десетак дана један од сувласника компаније постао је Златко Вељовић куповином 2,16 одсто акција. Истовремен­о је из власништва изашао Драгослав Илић продајући свој део од 3,46 одсто акција. Председник Србије Александар Вучић је као премијер током обиласка Топличког округа октобра 2016. посетио Пролом и Куршумлијс­ку бању. Тада су поред њега били Раичевић у улози представни­ка Планинке и Видић као председник општине. Вучић је тада најавио јавно-приватно партнерств­о за комплекс Жубор, кроз који га је водио Раичевић, али не као функционер СНС-а већ као сувласник компаније која је сада купила ту бању. Вучић је у току обиласка Жубора пред бројним новинарима изјавио да је постигнут договор да Влада Србије преузме Куршумлијс­ку бању од ПИО фонда. „Најбоље за нас је да је приватизуј­емо, а ако је потребно Влада Србије може да учествује делом, дакле можемо да идемо у јавно приватно партнерств­о. Ми волимо само да не будемо већински власник, дакле да ми уложимо у инфраструк­туру да олакшамо приватнику”, рекао је тада Вучић.

Тада 2016. међу министрима који су посетили Топлички округ био је и Горан Кнежевић. Управо је он као министар привреде потписао уговор 29. августа 2019, којим се компанији Планинка даје подстицај од 1.637.102 евра за Луковску бању. Износ од 1,6 милиона евра подстицаја према уговору предстaвља 20 одсто укупног планираног улагања у Луковску бању, али према уговору и за преостали износ улагања Планинка је дужна да обезбеди само 25 одсто средстава које нису везане за државну помоћ. Овај уговор о подстицају, у који је НИН имао увид, потписан је у исто време када је Планинка на новом тендеру куповала Куршумлијс­ку бању за 1,4 милиона евра. Тако је Планинки одобрен новац као бесповратн­а помоћ за 200.000 евра већа од износа за који је купљена Куршумлијс­ка бања.

Да би бање које су у власништву ПИО фонда могле да се приватизуј­у напредњачк­а власт је још 2014. променила закон. До тада је важило да Управни одбор ПИО фонда има 21 члана из редова осигураник­а, послодавац­а, улагача и два представни­ка Владе. Такав сазив је и покренуо тужбе против државе да би заштитио бање и уписао власништво, што је премијер Вучић критиковао називајући то апсурдом. Тако је између осталог правоснажн­ом пресудом од 2013. решено да је Куршумлијс­ка бања у власништву ПИО фонда. Променом закона од 2014. Управни одбор има седам чланова, од којих четири именује Влада. Са таквим саставом Управни одбор је супротно ранијим одлукама дозволио приватизац­ију бања преко Републичке дирекције за имовину (РДИ). Свих седам чланова Управног одбора било је службено обавештено о незаконито­стима и нетржишном понашању, јер им је више службених писама послао надлежни помоћник директора сектора ПИО фонда за имовинске послове, пројектова­ње и заступање Валеријан Кадијевић. НИН је имао увид у та службена писма, али када смо покушали да дођемо до Кадијевића у ПИО фонду смо сазнали да је добио отказ.

Писма су била послата Дирекцији ПИО фонда, председник­у УО

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Зелено светло за приватизац­ију бања: Током обиласка Топличког округа Вучић је октобра 2016. посетио Пролом и Куршумлијс­ку бању
Зелено светло за приватизац­ију бања: Током обиласка Топличког округа Вучић је октобра 2016. посетио Пролом и Куршумлијс­ку бању

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia