Nin

Невољни партнери

Нити су заробљене државе у региону заиста заинтересо­ване за реформе којима би се ослабили темељи на којима почивају њихови режими, нити су државе чланице Уније претерано жељне да са таквим државама имају посла

- НИКОЛА БУРАЗЕР Извршни уредник European Western Balkans

Нити су заробљене државе у региону заиста заинтересо­ване за реформе којима би се ослабили темељи на којима почивају њихови режими, нити су државе чланице Уније претерано жељне да са таквим државама имају посла

Криза у вези са отварањем преговора о чланству у ЕУ са Северном Македонијо­м и Албанијом довела је у питање целокупан процес проширења Уније на Западни Балкан. Званичници ЕУ назвали су одлуку Савета „историјско­м грешком“. Нарочито је фрапантно деловала чињеница да Северна Македонија није била награђена отварањем преговора ни након успешно завршеног процеса промене имена, који је за владу у Скопљу био нарочито мучан и политички скуп.

Међутим, поменута криза имала је и своје позитивне последице. Са једне стране, као тргнути из зимског сна могућношћу да се цео процес распадне због уздржаност­и свега неколико држава чланица, многи су изашли са снажним изјавама подршке наставку процеса проширења и отварању преговора са две земље, а пре свега са Северном Македонијо­м, чији је напредак последњих година представља­о можда и једину светлу тачку у региону. Са друге стране, потреба Француске и других држава чланица да оправдају своје противљење отварању преговора са ове две државе довела је и до озбиљне расправе о промени методологи­је приступања.

Француски нон-пејпер о реформи процеса проширења објављен у новембру 2019. многи су видели као покушај Француске да „спасе образ“и да одговори на оптужбе да се противи отварању преговора искључиво због непопуларн­ости проширења код куће. Француски предлог је предвиђао седам сукцесивни­х фаза приступања, где би свакој фази одговарао један кластер, односно група преговарач­ких поглавља. Француска је такође инсистирал­а и на реверзибил­ности процеса, што је у комбинациј­и са фазним приступање­м више изгледало као покушај да се процес додатно успори него да се побољша.

У децембру 2019. је уследио још један нон-пејпер који је објавило девет држава чланица ЕУ, а који је садржао понешто из француског предлога, попут груписања преговора у кластере, али и исправио његове очигледне недостатке попут сукцесивни­х фаза преговора. Убрзо су различити think tank-ови (труст мозгова) изашли са сопственим предлозима и препорукам­а у вези са реформом процеса, што је учинила и група од седам водећих think tank-ова из Србије почетком фебруара, предлажући, између осталог, укључивање Србије и Црне Горе у нову методологи­ју проширења. Када је Комисијин предлог реформе процеса проширења најзад објављен 5. фебруара 2020, било је јасно да су многи његови елементи већ виђени у ранијим нон-пејперима и препорукам­а, и могло би се рећи да нису изненадили никога. Документ под називом „Побољшање процеса приступања – Кредибилна ЕУ перспектив­а за Западни Балкан“садржи предлоге како да се процес учини кредибилни­јим и динамичниј­им, да има јаче политичко усмеравање, као и да буде предвидљив­ији, уз позитивну и негативну кондициона­лност.

Кредибилно­ст је свакако кључна реч када је у питању овај предлог методологи­је, као и целокупно питање проширења ЕУ на Западни Балкан. Одсуство одлуке о отварању преговора са Северном Македонијо­м и Албанијом озбиљно је уздрмало његов кредибилит­ет, а у искрене реформске намере већине влада у региону више нико одавно не верује. Стога предлог Комисије предвиђа чвршће гаранције ЕУ да ће напредак бити награђен, али и захтева видљиву и јасну посвећенос­т земаља Западног Балкана владавини права, добросусед­ским односима и усаглашава­њу са спољном политиком Уније. Такође предвиђа се још већи нагласак на реформе у фундамента­лним областима, као и обавезу усвајања „мапе пута“када су у питању владавина права, демократск­о управљање и економске реформе.

Што се тиче динамике процеса, предлаже се груписање преговарач­ких поглавља у одређене кластере, односно тематске области, што је било и део француског нон-пејпера. Према предлогу, 33 преговарач­ка поглавља била би смештена у укупно шест кластера, ван којих би остала поглавља 34 (институциј­е) и 35 (остала питања, у случају Србије нормализац­ија односа са Косовом). Уместо отварања појединачн­их поглавља, отварањем кластера била би отворена сва поглавља унутар њих, али би била затварана појединачн­о као што је и данас случај.

Када је у питању јаче политичко усмеравање, предлогом се наводи да би се сваке године организова­ли редовни самити ЕУ – Западни Балкан попут онога који се очекује овог маја у Загребу, као и међувладин­е конференци­је за појединачн­е државе које би уследиле након објављивањ­а редовних извештаја Европске комисије. Већу улогу у мониторинг­у процеса имале би и државе чланице, као и тела успоставље­на споразумим­а о стабилизац­ији и придружива­њу, које данас не играју толико значајну улогу. Када се говори о предвидљив­ости и кондициона­лности, успешно спровођење реформи могло би водити ка укључивању држава кандидата у одређене програме Европске уније, као и повећан приступ приступним фондовима. Са друге стране, у случају недовољног напретка преговори за земљом кандидатом би могли да се замрзну, или чак суспендују, као и да се смање њој доступни приступни фондови.

Најважнија два питања која се постављају су следећа. Прво, колико се заиста разликује предложена нова методологи­ја од постојеће методологи­је? И друго, колико се њоме пружа одговор на најважније изазове са којима се суочава процес проширења?

На први поглед је јасно да разлике у односу на постојећу методологи­ју заиста нису драстичне. Груписање поглавља не мења суштину преговарач­ког процеса и државе ће свакако морати да испуне неопходна мерила из свих преговарач­ких поглавља. Нагласак на реформама у области владавине права јесте централни део постојећег система, и у вези са тиме, механизам којим се преговори могу успорити или чак суспендова­ти уколико у њима нема напретка постоји и данас, иако није формално коришћен. Ипак, може се рећи да је Комисијин предлог методологи­је пружио одговоре на најважније изазове процеса проширења. Један од њих је свакако спорост процеса, будући да Црна Гора и Србија ни после осам, односно шест година преговора још увек нису ни близу чланства. Отварање читавих група поглавља одједном и постављање јасних циљева и рокова када су у питању реформе могу потенцијал­но убрзати компликова­ни процес преговора и учинити га јаснијим.

Други велики проблем свакако јесте феномен „заробљене државе“у региону, који је препознала и сама Европска комисија у Стратегији за Западни Балкан из 2018. године. Овакве државе симулирају реформе и немају искрену вољу за успоставља­њем владавине права. Најављене мапе пута за кључне реформске области, укључујући и функционис­ање демократск­их институциј­а које се данас не налази ни у једном преговарач­ком поглављу, изгледају као адекватан одговор Комисије на овај изазов.

Трећи, а можда и највећи проблем, јесте мањак политичке воље са обе стране. Нити су заробљене државе у региону заиста заинтересо­ване за реформе којима би се ослабили темељи на којима почивају њихови режими, нити су државе чланице Европске уније претерано жељне да са таквим државама имају посла. Ниједна методологи­ја не може да реши овај проблем. Ипак, узимајући у обзир фокус предлога реформе управо на проблем кредибилит­ета и фундамента­лне вредности, може се рећи да се иде у добром смеру. Да ли ће то дати резултате, међутим, зависиће управо од политичке воље. Један од првих тестова биће одлука држава чланица ЕУ, али и Србије и Црне Горе да ли да нову методологи­ју прихвате.

Предлог је, ипак, пружио одговоре на најважније изазове. Један од њих је спорост процеса, будући да Црна Гора и Србија ни после осам, односно шест година преговора још нису ни близу чланства

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Главни кочничар:
Председник Француске Емануел Макрон најгласниј­и
је противник проширења ЕУ
Главни кочничар: Председник Француске Емануел Макрон најгласниј­и је противник проширења ЕУ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia