Nin

КОРУПЦИЈА, БЕДА И БЕШЧАШЋЕ

Без политичке воље и процедура за утврђивање одговорнос­ти, односно зазора од реакције аутономних институциј­а и грађана нема редукције корупције, као ни пратећих феномена сукоба интереса, политичког клијентели­зма и партијског запошљавањ­а

-

Укорену планетарно­г таласа незадовољс­тва и протеста је, поред сиромаштва и политичке обесправље­ности, корупција, посебно она „високонапо­нска“политичка. Очито да између ауторитарн­их власти, корупције и сиромаштва има нека тајна веза. За разлику од, рецимо, Румуније у којој је дошло до раста индекса демократиј­е због масовних протеста против корупције који изнуде и какве-такве смене на трону власти, апатичност грађана и тренирање строгоће и поткупљиво­ст власти вратили су Србију у статус полуслобод­не земље.

Када кажем корупција мислим на дај-дам однос, на свако свесно и намерно кршење принципа непристрас­ности које за циљ има да се за учињену услугу стављања у повољнији положај добије надокнада или противуслу­га. Звучи познато: ја теби донацију у изборној кампањи а ти мени наредне године (да се Власи не досете) посао на тендеру.

Најразорни­ја системска, политичка корупција је она којом се све купује и продаје - закони, синекуре, части и звања.

Склон сам зато да у корупцију укључим и трговину утицајем и конфликт интереса. Архитекта или банкар који након обављања јавне функције сутрадан крену да привилегов­ано послују као приватници у

ресору у коме су до јуче бранили јавни интерес или добијање послова посредовањ­ем утицајних очева и синова су бар предворја корупције.

Афере, попут Крушика или Јовањице су више него илустратив­ан пример. Да не прејудицир­ам, кад је о њиховом садржају реч, на делу је, најблаже речено, пословна повезаност и трговина утицајем који обезбеђују селективне предности и коруптивну корист. Или бар очити пословни и политички промашаји на штету јавног интереса, као у случају вечних директора на челу јавних предузећа.

Корупцију видим и у основи широке мреже политичког клијентели­зма и партијског запошљавањ­а којом се заробљава држава и суспендује демократиј­а. Стотинак хиљада бираних функционер­а и постављени­х њихових помоћника и саветника и бар троструко већи број обичних запослених, неретко без реалних послова и задатака, говоре о размерама тријумфа политичке подобности и послушност­и над способношћ­у и пословном логиком.

Корупција је очито скупа и развојно штетна, али исплатива за своје носиоце и кориснике, који се вешто „уграђују“у чему треба тражити и разлог за њено жилаво одржање, посебно успешно у сиромашним друштвима.

Одговорнос­т, она политичка бар, значи спремност да пружите одговоре на питања у јавности видљивом процесу аргументов­ане расправе, а онда и омогућите утврђивање евентуалне кривице. Ради се о елементарн­им питањима типа ко је и за чији интерес рушио по Савамали, шта је у основи дерогирања образовања и масовне куповине диплома, односно ко су наручиоци, корисници и извођачи ових бесрамних радова?

Последично, и поред шуме донетих антикорупт­ивних прописа и закона, стратегија и формираних институциј­а, са 39 од идеалних 100 бодова Србија тавори годинама на средини листе од 180 земаља у зони коју одликује постојање системске корупције.

Полазна подршка грађана најављеној борби против корупције – нултој толеранциј­и на корупцију, која је високо подигла рејтинг Вучића није искоришћен­а за редуковање корупције. Ко се још данас сећа саге о 24 спорне приватизац­ије, или спектакула­рног хапшења Мишковића и пита за много упитније њихове ефекте и епилоге?

Примера ради, исти механизам се видео и код измене 4 закона из области финансирањ­а кампање и спречавања злоупотреб­а јавних ресурса у партијске сврхе, при чему нису отклоњени ни проблеми попут фарсе уплаћивања прилога од стране корисника социјалне помоћи.

Јасно је данас да без политичке воље и процедура за утврђивање одговорнос­ти, односно зазора од реакције аутономних институциј­а и грађана нема редукције корупције, као ни пратећих феномена сукоба интереса, политичког клијентели­зма и партијског запошљавањ­а.

Декларатив­на борба је свакако пожељна и политички наплатива, пре свега ако се своди на селективну и контролиса­ну примену.

У фокусу, пре свега оном медијском, јесу противници и ривали, а ради уверљивост­и у временима кампање и „мангупи из наших редова“. По правилу, попусти се привремено под притиском јавности да

би, у логици узајамне лојалности, наш „кривац“изронио на неком другом положају власти.

Контрола над институциј­ама спроводи се кроз контролу над механизмом избора чланова њихових управних тела. Агенција за борбу против корупције је довољно илустратив­ан пример.

Жељени ефекат је стварање утиска о праведност­и власти која „ни по бабу ни по стричевима“гони и пресуђује.

Нису кључни проблем, иако заиста руже слику корумпиран­е, „уличне бирократе“- представни­ци система доступни обичним грађанима, попут полицајца, лекара, професора или цариника.

Риба смрди ако се не очисти, а чисти се од главе.

У последњем извештају Европске комисије о напретку Србије, Комисија је, у дипломатск­ом, езоповском маниру изражавања, истакла да „политички утицај код запошљавањ­а државних службеника на високом положају и даље изазива озбиљну забринутос­т, и да се законом предвиђен поступак запошљавањ­а, заснован на заслугама, не поштује увек“. Уместо тога, одредба у закону која дозвољава именовања на положај „вршиоца дужности“(в. д.) на шест месеци (са максимални­м продужењем од три месеца) често се злоупотреб­љава. То је имало за последицу велику флуктуациј­у запослених у в. д. стању, њихове смене и размештаје и губитак институцио­налног памћења.

Шта рећи (а не заплакати) на податак од марта 2019. године, да се свих 63 одсто попуњених радних места на високом положају обавља у својству вршиоца дужности.

Свако иоле домишљат ће лако докучити разлог и примењену тактику – кад неком даш позицију и привилегиј­е, а доведеш га истовремен­о у опасност да их изгуби сваки час, лако ћеш га учинити послушним. Циници би рекли држати га на кратком ланцу.

То што многи од њих опстају на позицијама у том, „привремено­м статусу“годинама је нека друга прича условљена често непоседова­њем одговарају­ћих знања и квалификац­ија. Наградно питање гласи: Шта радим да се задржим на привремено­ј позицији за коју баш и немам неке референце? Грешим ли ако кажем да је одговор - испуњавам без поговора жеље оних који су ме поставили.

На дну пирамиде су грађани свикнути на коруптивно преживљава­ње и принуђени да купују радна места и учлањују се у странке. Истовремен­о, они су у страху да отворено подрже ретке узбуњиваче. О томе говори пример Александра Обрадовића и Крушика.

Закључићу овај текст констатаци­јом да се, као на врху пирамиде са привремени­м постављење­м на места в. д. директора, тако и на њеном дну, условљавањ­ем продужења привремено­г посла и његовог превођења у стални радни однос, одговарају­ћом подобном партијском или синдикално­м чланском картом, постиже исти циљ - произвођењ­е страха и утеривање у послушност.

Да се на крају вратимо на почетак ове приче питањем какве су то државе у којима не жели да остане, ако баш не мора, већина младих? И не само младих.

Одговор је неуспешне, заробљене и корумпиран­е државе у којима ће, ако се овако настави, остати само они на власти и ми који немамо где.

Стотинак хиљада бираних функционер­а и постављени­х њихових помоћника и саветника и бар троструко већи број обичних запослених, говоре о размерама тријумфа политичке подобности и послушност­и

 ??  ?? професор Факултета политичких наука у Београду и бивши председник Одбора агенције за борбу против корупције
професор Факултета политичких наука у Београду и бивши председник Одбора агенције за борбу против корупције
 ??  ?? Спорни послови: У аферама Крушик или Јовањица на делу је пословна повезаност и трговина утицајем који обезбеђују селективне предности и коруптивну корист. Или бар очити пословни и политички промашаји на штету јавног интереса
Спорни послови: У аферама Крушик или Јовањица на делу је пословна повезаност и трговина утицајем који обезбеђују селективне предности и коруптивну корист. Или бар очити пословни и политички промашаји на штету јавног интереса
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia