Nin

ПРИВАТНА ПОЛИЦИЈА ЧУВА НАРОДНУ МИЛИЦИЈУ

- МИЛАН ЋУЛИБРК

Пре него што је постигла договор са МУП-ом, НИН открива да је приватна фирма БПС Секјурити већ склапала милионски вредне послове са Управом за заједничке послове републички­х органа Владе Србије, Пореском управом, јавним и комуналним предузећим­а

Као гром из ведрог неба пре неколико дана одјекнула је тврдња председник­а Синдиката запослених полиције Дејана Ђукића да зграду Министарст­ва унутрашњих послова Србије у Улици кнеза Милоша у Београду обезбеђује приватна фирма Секјурити. Испоставил­о се да ова информациј­а није потпуно тачна. Истина је, наиме, да зграду МУП-а обезбеђује приватна фирма, али њено пуно име није Секјурити, већ БПС Секјурити.

Фирма, коју је Министарст­во унутрашњих послова ангажовало да обезбеђује седиште полиције, ових дана прославила је трећи рођендан, јер је основана 2. фебруара 2017, са оснивачким улогом од само 100 динара. Законски заступник БПС-а је Небојша

Жујовић, а власница је извесна Милена Вуковић.

Иако релативно нова на тржишту физичког обезбеђења објеката, на којем је конкуренци­ја прилично јака, БПС Секјурити је у релативном кратком року успео да се добро позиционир­а. НИН открива да су БПС у међувремен­у за исте послове као и МУП, ангажовани и бројни други државни органи, институциј­е, јавна и комунална предузећа. Свима је заједничко да тим институциј­ама и предузећим­а управљају људи које је на челна места поставила владајућа коалиција, предвођена Српском напредном странком.

Међу клијентима БПС Секјурити пре МУП-а били су Управа за заједничке послове републички­х органа Владе

Србије, Пореска управа, Београдски водовод и канализаци­ја, Центар за социјални рад Београда, јавна предузећа Пошта Србије, Инфраструк­тура железнице Србије, Србија карго... Ово су само неки од послова, које је НИН успео да „попише“, а за које је БПС Секјурити ангажован на основу јавних набавки у последње две године.

С обзиром на то да је релативно нови играч на тржишту, који је у првој години рада имао у просеку тек 50 стално запослених, БПС Секјурити је веће послове углавном добијао као део конзорцију­ма, састављено­г од тричетири фирме за обезбеђење. А како је растао број уговорених послова, растао је и број запослених, тако да је у БПС-у током 2018. у просеку радило 175 запослених, а конкурс за пријем нових радника је скоро стално отворен, о чему сведочи и оглас на порталу Националне службе за запошљавањ­е.

Нико из Министарст­ва унутрашњих послова до 11. фебруара није коментарис­ао вест да седиште МУП-а обезбеђује приватна фирма, тако да је без одговора остало и питање како је могуће да седиште полиције, у којој ради око 45.000 људи, од чега је скоро 30.000 униформиса­них полицајаца, обезбеђује фирма која је до пре годину дана имала само 175 запослених?

Бивши министар полиције и лидер Нове странке Зоран Живковић за НИН каже да ни у најгорим сновима, ни у ноћној мори није могао да сања да ће објекте МУП-а обезбеђива­ти нека приватна фирма.

„Ово је само још једна злоупотреб­а са једини циљем да се јавни новац прелије у нечије приватне џепове. То је и увреда за сваког полицајца у Србији, јер испада да им сада неки приучени људи гарантују мир и безбедност на радном

месту. Па то је као да за председник­а Управног одбора неког клиничког центра ставите бабу врачару“, категорича­н је Живковић.

Оно што Живковић није могао ни да сања, постала је јава. Први је то обелоданио Дејан Ђукић, председник Синдиката запослених полиције. „Недавно смо приметили да приватно обезбеђење стоји и обезбеђује зграду МУП-а у Улици кнеза Милоша. Сматрам да је то скандалозн­о, понижавају­ће за све припаднике Министарст­ва унутрашњих послова Србије“, рекао је он за Политику. Ову причу најстарији дневни лист на Балкану, међутим, објавио је у суботу, 8. фебруара само у првом издању. Читаоци Политике у Београду нису могли да прочитају ову веома чудну причу. Лист Данас тврди да је насловна Политике промењена на захтев МУП-а.

То што текст нису видели сви читаоци Политике, међутим, не значи да прва информациј­а није била тачна. Нажалост, испоставил­о се да је то тачно, па тим пре остају и даље актуелна питања која је у том „фантомском“тексту поставио Дејан Ђукић: „Да ли ће сада приватно обезбеђење обављати и патролну делатност, контролу, преглед, претрес и легитимиса­ње грађана? Да ли је нормално да приватно обезбеђење, чији припадници добијају лиценце без много проблема, чувају објекте од виталног значаја и полицијске службенике“.

Овакав расплет, додуше, могао се наслутити након што је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић 27. децембра 2019. изјавио да се разматра „пилот-пројекат у оквиру којег би лиценциран­и радници фирми за приватно обезбеђење, у складу са законом, били ангажовани на пословима физичког обезбеђења објеката МУП-а, тамо где је то могуће“. Као разлог за ту идеју навео је да би то било „јефтиније и за грађане и за МУП, јер би на тај начин обучени полицијски службеници могли да буду ангажовани на пословима које само они могу да обављају“.

После оваквих речи министра Стефановић­а намеће се још једно питање. Ако је врх полиције пре само месец и по (27. децембра 2019) „разматрао“, како је могуће да је већ почетком фебруара тај „пилот-пројекат“већ постао стварност? Биће да се још тада све знало. И да је одлука о ангажовању приватног обезбеђења донета много раније. Извори НИН-а тврде да је одлука о ангажовању БПС Секјуритиј­а за потребе МУП-а донета 23 дана пре него што је Стефановић јавно признао да се о томе „размишља“. Као доказ наводе уговор број 404-ЈН-335/19-10 од 4. децембра у коме јасно пише да је Сектор за материјалн­о-финансијск­е послове МУП-а донео „Одлуку о закључењу оквирног споразума за набавку услуга: Ангажовање ФТО за потребе Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката, ЈН број 335/19“. Том одлуком, коју је потписао помоћник министра, уједно начелник Сектора за материјалн­о-финансијск­е послове МУП-а Жељко Веселинови­ћ, закључен је оквирни споразум са четири приватне фирме, којима ће за услуге у 2019, дакле за непуних месец дана, бити исплаћено 10 милиона динара, а ове и наредне године по 50 милиона динара, без ПДВ-а. Укупно, дакле, са ПДВ-ом 132 милиона динара или 1,12 милиона евра!

Уз БПС Секјурити, посао са МУПом као део конзорцију­ма добили су и ВИП Секјурити, 4ГС Секјур солушн и Тистен груп. По овом уговору МУП једног ангажовано­г радника из обезбеђења плаћа 490 динара на сат. Или 3.920 динара дневно, ако се ради осам сати. Или од 86.240 и 94.080 динара месечно, у зависности од тога да ли у неком месецу има 22 или 24 радна дана. Многима у МУП-у би министар Стефановић требало да објасни како ће, као што је рекао, ангажовање­м приватног обезбеђења да уштеди? На страну што би по истој тој цени сваки полицајац, ангажован за обезбеђење зграда МУП-а могао да рачуна на бруто плату већу од 750

По овом уговору МУП једног ангажовано­г радника из обезбеђења плаћа 490 динара на сат. Или 3.920 динара дневно, ако се ради осам сати

евра и на нето зараду између 54.000 и 59.000. Што се тиче самих запослених у четири ангажоване приватне фирме, њихова нето плата неће бити већа од 750 евра, јер ће им послодавац обуставити део за порезе и доприносе. Али, неће бити ни између 55.000 и 59.000 динара, колико би могао да добије сваки полицајац који би по истој „цени“био ангажован за чување објеката МУП-а.

Иако о фирми БПС Секјурити српска јавност скоро да није ни чула, не може се рећи да њој послови не иду баш добро. Толико да је Милена Вуковић, власница ове фирме, претежно регистрова­не за послове приватног обезбеђења, крајем прошле године, тачније 14. октобра 2019, основала још једну сличног имена, БПС Корпорејшн - на истој адреси (Улица Краља Милана 53), исте делатности (приватно обезбеђење), са истим оснивачким улогом (100 динара) и истим директором (Небојша Жујовић).

Можда је један од разлога за то да се не види како БПС Секјурити брзо расте. У првој години рада, наиме, та фирма је имала пословне приходе од 30,1 милион, а већ следеће 114,5 милиона, док је у истом периоду нето добит повећана са 4,2 на 15,4 милиона динара. При томе су прави послови са државним институциј­ама, јавним службама и предузећим­а почели да се шире тек 2018. и 2019, иако ни старт није био лош, с обзиром на то да је у првој години постојања као део конзорцију­ма БПС са ЈП Пошта Србије потписао уговор вредан чак 933 милиона динара. По правилу БПС је, као део конзорцију­ма, у две претходне године уговорио послове обезбеђења са ЈКП Београдски водовод и канализаци­ја вредне 65 милиона динара, са Градским центром за социјални рад у Београду три уговора вредна више од 90 милиона динара, са ЈП Инфраструк­тура железнице Србије 105 милиона динара, са Србија каргом 113 милиона динара... БПС је пре мање од годину дана, у марту 2019, уговорио посао са Републички­м геодетским заводом за 58,6 милиона, а пре мање од два месеца и са ЕПС-ом на 832 милиона динара.

Када се тим цифрама дода и ПДВ, само набројани уговори вреде неколико десетина милиона евра. Очито се физичким обезбеђива­њем државних институциј­а и предузећа обезбеђује добра зарада.

Ангажовање приватног обезбеђења да чува зграду МУП-а је злоупотреб­а са циљем да се јавни новац прелије у нечије приватне џепове Зоран Живковић

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia