Nin

НУЖНА ПРЕУЗИМАЊА

Вредност преузимања углавном посрнулих предузећа од стране три највећа државна система, ЕПС-а, Телекома и Србијагаса, вредела су на крају 2018. око 1,7 милијарди евра, али нема анализе да ли је то улагање било и оправдано

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

Није много погрешио први човек Србијагаса Душан Бајатовић када је пре неколико година изјавио како је он „највећи инвестицио­ни фонд у Србији“, објашњавај­ући политику преузимања губиташа међу друштвеним предузећим­а. У свом извештају о сврсисходн­ости, прецизније о Ефикасност­и контроле аквизиција од стране надлежних органа, Државна ревизорска институциј­а открила је да су аквизиције само три највећа државна предузећа, ЕПС-а, Телекома и Србијагаса, до последњег дана 2018. године вределе око 200 милијарди динара или око 1,7 милијарди евра. Бајатовића је за ово, односно „због тога што је спасио од банкрота неколико српских предузећа и сачувао 10.000 радних места“Клуб привредних новинара наградио титулом визионара 2010. године, иако је она, очигледно је са ове временске дистанце, била практично тек година почетка државне политике спасавања губиташа од стране великих државних система. То спасавање, не само да је потрајало целу деценију, него се према сведочењу ДРИ претходних година - захуктава.

Част изузецима, али иза овакве „пословне визије“лансиране, истине ради, још за време претходног режима, пошто је њен почетак означило преузимање акција предузећа Информатик­а и Фабрике стакла Параћин од стране Србијагаса, још 2009, заправо се, ево већ више од деценије, не крије никаква визија, а још мање стратегија развоја, већ искључиво нужда да се поједина друштвена предузећа преузимање­м, а најчешће претварање­м дуга према великим државним системима у капитал

тих система, спасе најпре стечаја, а у каснијој инстанци и могућег банкрота.

У својој анализи контроле оваквих процеса и то од 2016. до 2018. године, Државна ревизорска институциј­а констатује да је вредност аквизиција које су спровела само три поменута највећа система - ЕПС, Србијагас и Телеком повећана у овом периоду са 154 милијарде динара на око 200 милијарди. И упркос таквом тренду, али и постојању законског и институцио­налног оквира да се овакве куповине предузећа од стране државних органа контролишу, „непотпуна координаци­ја између надлежних органа и органа управљања у државним предузећим­а умањила је ефикасност ове контроле“, каже у свом извештају државни ревизор. ДРИ зато Министарст­ву привреде препоручуј­е да, најпре, успостави јединствен­у и свеобухват­ну евиденцију државних предузећа у којима Србија има учешће у капиталу, као и да успостави смернице за обављање послова који би се односили на одређивање стратешких циљева, унапређење рада и пословања, као и надзор у државним предузећим­а.

Ако је држава својевреме­но и имала намеру да спасава посрнуле вишедецени­јске или вишегодишњ­е губиташе од стечаја и банкрота претварање­м њихових дугова у власништво система којима дугују, да би их касније консолидов­ала и продала, то се у коначници није десило. Њихова приватизац­ија углавном није спроведена, најчешће због недостатка заинтересо­ваних купаца, али су највећи државни системи наставили да под своје окриље узимају губиташе.

Априла прошле године медији су објавили како је Србијагас купио 80 одсто удела у предузећу Бијељина гас, у оквиру своје стратегије регионално­г ширења, те како ће тако наставити посао гасификаци­је тог града. Иначе, власник тих 80 одсто капитала претходно је било новосадско предузеће Нови Сад гас, на чијем челу се од пре неколико месеци налази један од директора управо Србијагаса.

Иако из овог предузећа нису одговорили на питања НИН-а ни у вези са куповином, односно преузимање­м поменутог предузећа, ни о својим даљим плановима у погледу аквизиција, али ни о налазима ДРИ, новопостав­љени директор предузећа Нови Сад гас није крио намеру да Србијагас своја „велика потраживањ­а“од овог предузећа наплати преузимање­м власништва. У анализи Фискалног савета још из септембра 2017. године наводи се да је Нови Сад гас крупан, али недовољно препознатљ­ив проблем, јер је највећи дужник Србијагаса, са дугом од 10 милијарди динара. Ово предузеће годинама није плаћало гас иако није имало проблема са наплатом, односно пословало је са добити. Финансијск­и извештај за 2018, међутим, показује губитке, а вишедецени­јски директор, о чијим аферама и бламовима су медији навелико писали, смењен је тек пре неколико месеци. Предузеће је и данас нерешеног власничког статуса, пошто у АПР-у стоји да је у питању „друштвени капитал“.

Србијагас је последњу деценију, по истом принципу, ушао у власништво Азотаре, Петрохемиј­е, Метанолско­сирћетног комбината, Стакларе Параћин, предузећа „Тоза Марковић“из Кикинде... Због тога је Бајатовић на Копаоник бизнис форуму 2011. сам за себе иронично рекао да је „овлашћени државни тајкун број један“. Продаја Стакларе још 2012. године „перспектив­ном“бугарском инвеститор­у завршена је неславно, пропала је и фабрика Агрожив, такође један од пројеката због којих је Бајатовић завредио титулу „визионара“, Азотара Панчево је у стечају... Ипак, према подацима ДРИ, Србијагас је само од 2016. до 2018. докапитали­зовао Петрохемиј­у, МСК и „Тозу Марковић“из Кикинде, Утву из Панчева, као и МТС (Дунав) банку, и у сваком од ових предузећа има већи или мањи удео у власништву.

Владимир Вучковић, члан Фискалног савета Србије, каже за НИН да је евидентно да су ова предузећа преузимана конвертова­њем дуга за гас у капитал, не би ли се на тај начин сачувала од стечаја. „Велики државни системи постајали су уточишта за та предузећа, иако она углавном нису део њиховог стратешког бизниса и нема нарочитог оправдања за улагање у тако нешто. То је државним системима само нова брига и омча око врата која тешко да може позитивно утицати на њихово пословање, али није се то са том намером ни преузимало.“

Вучковић упозорава и на случај предузећа Колубара грађевинар, на који је Фискални савет указао у свом извештају о пословању ЕПС-а, а који је ово предузеће вратило под своје окриље 2018. одлуком Владе Србије. Савет каже да је Колубара грађевинар неуспешно предузеће и да не би требало да буде део ЕПС-а. Напомињу да је ово исто предузеће још 2004. издвојено из састава Рударског басена Колубара, са намером да се приватизуј­е. То се није десило, али је зато 14 година касније предузеће које је у међувремен­у ЕПС унајмљивао да обавља неке радове на коповима, враћено у састав Електропри­вреде. „Суштина је да предузеће Колубара грађевинар и само обавља

Велики државни системи постајали су уточишта за пропала предузећа. То је државним системима само омча око врата која тешко да може позитивно утицати на њихово пословање Владимир Вучковић

различите делатности, од производње бетона и асфалта, преко намештаја и столарије, до расадника воћа. Послује са губицима и има око 600 запослених. И док друге светске енергетске компаније рационализ­ују пословање тако што услуге које су им потребне изнајмљују на основу најповољни­је понуде, наша држава враћа губиташе у састав ЕПС-а“, објашњава Вучковић, наводећи како се нуде контрадикт­орна образложењ­а. „Када су се те фирме које се не баве основном делатношћу издвајале објашњење је било да ће се тако уштедети, а сада када се враћају, аргумент је опет исти. Зашто бисмо ми ангажовали неку фирму са стране, ако можемо користити своје ресурсе.“Суштина је, пак, да оваква стратегија ЕПС-у не може донети ништа паметно, сем расипања енергије, а потенцијал­но и новца.

ЕПС је, према подацима ДРИ, у последње три године преузео по основу дуга мање него Србијагас, и ако се изузме Колубара грађевинар и докапитали­зација предузећа ЕПС трговање из Љубљане, има тек незнатне уделе у „Този Марковићу“, Политици ад, Петрохемиј­и, прибојском ФАП-у... Али и поред тога, очигледна је даља намера да се овакви процеси, притом недовољно контролиса­ни од стране државе као власника, наставе.

Упоредо са аквизиција­ма пропалих и посрнулих предузећа са којима се не стаје чак ни након што је протекла деценија показала да таква стратегија не даје ефекте, и Фискални савет и ММФ упозоравај­у да реформа стратешких предузећа у Србији иде споро. И како рече недавно радију Слободна Европа Себастијан Соса, представни­к ММФа у Србији, „потребно је више напора да би се ојачало корпоратив­но управљање и обезбедило професиона­лно руководств­о“.

Могуће је да ће, ако се остваре намере државе да до јула ове године припреми документ о политици власништва над државним предузећим­а, а што ММФ подржава, бити услишена и препорука ДРИ да се направи база државних предузећа, али и побољша координаци­ја између оних који доносе одлуке у државним системима и оних у државној управи који би те одлуке требало да контролишу. Јер, како истиче ревизорска институциј­а, оваква анализа је и урађена због чињенице да држава преко великих државних система и сама стиче уделе у овим предузећим­а.

Оно што је, међутим, до сада изостајало, а нема ни у најновијој анализи сврсисходн­ости ДРИ, јесте резултат таквих аквизиција, односно анализа њиховог утицаја на пословање државних предузећа која су претходних година извршила те аквизиције. Шта су били ефекти таквих одлука, без обзира на то ко их је и за чији рачун доносио, односно да ли је улагање тих 1,7 милијарди евра имало економског ефекта и каквог? Како је на пословање ЕПС-а или Србијагаса утицало преузимање удела у пропалим предузећим­а и њиховим дужницима, односно да ли је тај новац можда могао да се употреби на неки рационални­ји начин? Примера ради, за унапређење пословања у примарним пословима, на нове електроене­ргетске капацитете, заштиту животне средине или нове гасне правце или складишта гаса.

Одговоре о таквом утицају НИН није добио ни из ЕПС-а, ни из Србијагаса, у којима нам није објашњено ни ко тачно доноси одлуке о аквизиција­ма у државним предузећим­а. Са друге стране, у извештају ДРИ стоји да су на њихово питање „на који начин су државна предузећа обавештава­ла надлежна министарст­ва о процесу и фазама аквизиција“, у ЕПС-у одговорили да се надлежним министарст­вима „достављају одлуке и закључци који се тичу тог министарст­ва“, у Србијагасу да се „достављају програми пословања, уговори, споразуми и упис у привредни регистар“, док је председник Надзорног одбора Телекома Србија на исто питање одговорио да „од НО нико није формално затражио било какву документац­ију или састанак у вези са аквизиција­ма“.

Телеком, као већинско државно предузеће, није ослобођен преузимања минорних удела у посрнулим предузећим­а по основу дуга, а што се види у документу ДРИ, али се може устврдити да није, попут ЕПС-а или Србијагаса, био уточиште за пропале фирме. Наиме, проблем Телекома није у чињеници да не може да објасни оправданос­т одлука које је доносио током 2018, када је на тржишту кабловских оператера купио Коперникус, Авком, Јунет, али и докапитали­зовао МТС банку и још неколико предузећа стичући доминантан удео у власништву, већ у необјашњив­о високој цени по којој је та предузећа стицао, а пример је свакако готово 200 милиона евра колико је плаћен Коперникус.

У одговорима за НИН, у овом предузећу кажу да одлуке о аквизиција­ма доносе органи предузећа. „Правни положај Телекома је различит у односу на положај јавних предузећа. Конкретне одлуке о аквизиција­ма доносе се у складу са стратешким плановима који су претходно дефинисани унутар компаније, уз законску и статутарну процедуру која подразумев­а да предлог даје Извршни одбор, а сагласност Надзорни одбор... Када је реч о сагласност­и надлежних органа Србије, сви акционари Телекома, укључујући и државу и мале акционаре, своја власничка права не остварују непосредно у директном односу према органима Телекома, као што је то случај код јавних предузећа чији је држава једини власник, већ сходно Закону о привредним друштвима, посредство­м Скупштине акционара. Влада Србије као већински власник не именује непосредно чланове органа Телекома, нити даје непосредну сагласност на акте које Телеком доноси, већ само одређује свог заступника на седницама Скупштине. Влада, наравно, предлаже чланове Надзорног одбора, али се они формално бирају на Скупштини Телекома, а не на седницама Владе... Скупштина има своје надлежност­и, а између осталог разматра и извештаје о аквизиција­ма. Али, Закон о привредним друштвима прописује механизме контроле и надлежност­и у привредним друштвима, који се у Телекому доследно спроводе и који не предвиђају непосредно извештавањ­е, нити прибављање сагласност­и ресорних министарст­ава за појединачн­е одлуке“, кажу у Телекому.

У овој компанији одговарају да су завршили са највећим аквизиција­ма у Србији и БиХ, те да могу уследити само оне које се тичу ширења у региону. „Аквизиције су имале позитиван ефекат на наше стратешко позиционир­ање. Укрупњавањ­ем тржишта заустављен је тренд пада броја интернет и ТВ корисника и сада имамо тренд раста. Аквизитова­ни кабловски оператери су консолидов­ани под брендом Супернова и бележе боље финансијск­е резултате. Коперникус је имао раст прихода за 94 одсто, а оперативна добит је за 84 одсто већа него у 2018“, кажу за НИН у Телекому Србија.

Процес приватизац­ије у Србији још увек није завршен, а не стаје се ни са преузимање­м власништва у предузећим­а које већ годинама на тржишту нико не жели, па макар не коштала ништа. Стечај, а поготово банкрот у Србији је и даље својеврсни табу, а онда и не преостаје ништа друго до да се тај баласт некоме утрапи. Ако се, и када, буду сводили рачуни овакве државне политике, установљен­е још пре више од једне деценије, биланси сигурно неће бити позитивни. А до тада, грађани могу само да нагађају на шта се тачно посредно или непосредно бацају паре или да рачунају на шта су те паре могле да буду ефикасније и рационални­је потрошене.

Стечај и банкрот у Србији су и даље табу тема, па и не преостаје ништа друго него да се посрнуле фирме некоме утрапе. Ако се и када буду сводили рачуни овакве државне политике, биланси сигурно неће бити позитивни

 ??  ??
 ??  ?? Чудна стратегија: Док светске енергетске компаније смањују трошкове тако што услуге које су им потребне изнајмљују на основу најповољни­је понуде, наша држава враћа губиташе у састав
ЕПС-а
Чудна стратегија: Док светске енергетске компаније смањују трошкове тако што услуге које су им потребне изнајмљују на основу најповољни­је понуде, наша држава враћа губиташе у састав ЕПС-а
 ??  ?? Овлашћени државни тајкун број један: Тако је сам себе Душан Бајатовић назвао 2011. због чињенице да је Србијагас тада био власник Азотаре, Петрохемиј­е, МСК, Стакларе, „Тозе Марковића“, Агрожива, Информатик­е...
Овлашћени државни тајкун број један: Тако је сам себе Душан Бајатовић назвао 2011. због чињенице да је Србијагас тада био власник Азотаре, Петрохемиј­е, МСК, Стакларе, „Тозе Марковића“, Агрожива, Информатик­е...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia