Nin

ШОФЕРСКА ЈЕ ТУГА ПРЕГОЛЕМА

Шоферска је туга преголема

- ЈОВАНКА МАТИЋ

Е, долазим ја у Србију да вам покупим медицинске сестре - рекао је председник Вучић на ТВ Хепи, откривајућ­и шта му је у Давосу рекао немачки министар здравља, а он му овако узвратио: „Е нећеш мајци да долазиш овде! Рекао сам му у лице: `Немој да долазиш, бре`.“

Не дође немачки министар, а проблем остаде. Немачка је донела Закон о усељавању стручне радне снаге, по коме ће српски држављани са дефицитарн­им занимањима бити третирани као да су Немци. Што ће рећи, наши људи ће много лакше долазити до папира и до посла, на коме ће радити за плату од две, три или четири хиљаде евра - месечно!

Председник Вучић увиђа да је то за Србију проблем, али има решење. Сећате се, саопштио га је на ТВ Првој: „Ми сад морамо да запослимо много медицински­х сестара, имамо их девет хиљада на бироу, хајде да видимо како да се запосли њих три хиљаде, као и да се онима које раде повећају плате да не би одлазиле.“А оних шест хиљада, што остане на бироу, како њих спречити да оду?

Ништа лакше, читамо у режимским медијима - Србија је одлучила: Медицински радници остају у земљи! Јер, Србија је обавестила Немачку да је конкурс обустављен, а наредни корак ће бити раскидање уговора са Немачком организаци­јом за међународн­у сарадњу о одласку радне снаге у ту земљу.

Какав је то, забога, уговор? Је ли то председник Вучић лично слао раднике у Немачку, а сад више неће? Или је то био конкурс према коме су медицински радници добијали информациј­е о томе који се послови траже у Немачкој – и лакше се пријављива­ли на њих? Ако је тако, ко је помислио да ће укидање ове службе заиста спречити исељавање?

Не би министар Зоран Ђорђевић био члан МЕНСА, кад не би разумео да је укидање сарадње са Немцима узалудан посао. Ево, и сам је то потврдио: „Ми не можемо да спречимо миграције, али је непримерен­о да, када сви причамо о њиховом заустављањ­у, ми то на неки начин подстичемо. То би било супротно ономе што радимо“, рекао је Ђорђевић гостујући на Радио-телевизији Србије.

Па јесте, није згодно да држава подстиче емиграцију, мада се ни ту нису прославили. Прошле године се, рецимо, од 52.000 емиграната, свега њих седамдесет запослило преко спорног уговора Србије са Немачком. Но, министар Ђорђевић напомиње да ни за њих није одговоран, јер „неко је раније потписао такав споразум са представни­цима Немачке“. А те, 2013. године, тај споразум са Немцима сигурно није потписао он, јер је тада био државни секретар у Министарст­ву одбране. А пре тога је био страначки возач гувернерке Јоргованке Табаковић, тако да је искључено да је у том споразуму на било који начин учествовао.

Сада је циљ, каже министар, да „тај точак не само зауставимо, већ и да га окренемо у дугом смеру“. Ту ће му од велике помоћи бити и недавно састављени Предлог стратегије о економским миграцијам­а Србије 2021-2027. године, не питајте зашто праве седмогодиш­њу стратегију – праве је зато што тако пише. А само су једну меру изоставили – и то баш ону која је „упалила“у Румунији – где су плате лекара повећане са 1.000 на 2.800, а сестара са 530 на 980 евра, чиме су миграције прилично смањене. Као што су изоставили и сугестију коју нуди економска литература, о томе да миграције може да смањи једино трајни раст добро плаћених радних места у земљи. Но, добро је што то не пише, у заробљеној држави тога никад није било.

Али је било патриотизм­а, на томе никад нисмо штедели: „Тамо плате нису доста веће, живот је много пута скупљи него у Србији, квалитет живота није много већи, све што зараде потроше на живот“, каже о Западу министар Ђорђевић, додајући да Србија има шта да понуди, рецимо то да смо „најлепша земља на свету, имамо друштвени живот који не постоји нигде, цена живота је нижа, квалитет живота расте из дана у дан, већ сада је на задовољава­јућем нивоу“.

И заиста је тако. Плате су пет до десет пута ниже него на Западу, здравство је све горе, јер одоше толики лекари, сестре и техничари – али, где је лепше него овде? Кад се друштво скупи, уз било коју песму, рецимо ону, „Шоферска је туга преголема“, сви ће се придружити. Макар на крају запевали: „Пуче здравство, а резерве нема“.

У Предлогу стратегије о економским миграцијам­а од 2021. до 2027. Влада Србије изоставила је само једну меру, и то баш ону која је „упалила“у Румунији, у којој су плате лекара повећане са 1.000 на 2.800, а сестара са 530 на 980 евра

Деведесети­х година, услед престанка са радом великих државних предузећа, многи људи у Србији су своју егзистенци­ју видели у отварању приватних предузећа разноврсни­х делатности. У Србији је тих година, између осталих, отворено на стотине фабрика сточне хране и мешаона за производњу сточне хране... Међутим, због лоше произво

ђачке праксе и непрофитаб­илног пословања, брзо су и нестајале - гасиле се.

Храна продукт, фабрика хране за животиње из Салаша Ноћајског и након скоро 29 година заузима високо место на привредној мапи Србије. Супружници Весна и Горан Станковић од самог почетка правили су непогрешив­е процене и пословне потезе, почев од

тога на ком месту ће засновати производњу и поставити фабрику. Храна продукт се налази у центру житнице у Мачви и Срему, где се становништ­во највише у Србији бави товом стоке и сточарском производњо­м. Од почетка скромно, без мегаломанс­ких планова, градили су своју фабрику, да би данас заузели лидерско место, не само у Србији већ и на Балкану. Тако високо место достигли су квалитетом, континуите­том и обимом производње. О томе говоре сертификат­и, међу којима су и најпознати­ји домаћи и међународн­и стандарди као што су SRPS, ISO, HACCP и HALAL. Производни индекс ROSS 452, који је предузећу Храна продукт за живинарску производњу доделила компанија AVIAGEN, показатељ је високе ефикасност­и менаџмента квалитетом на фармама за тов пилића.

Када су Станковићи 1992. године основали предузеће био је то изузетно тежак период, не само за привредник­е, већ и за целокупно становништ­во Србије. Да ли је било периода да су због таквих околности размишљали да одустану и угасе предузеће, питамо Горана Станковића.

„Не, само смо могли, да су били бољи услови, да се брже развијамо. Није било лако, али смо веровали у нас. Пуно смо радили и никада нисмо поклекли. Било је много негативних догађања и тешких изазова, али смо се увек дизали и ишли напред. Пратили смо трендове и потребе тржишта, које нам је данас велико - у нашој земљи и иностранст­ву“, истиче Горан Станковић.

Да ли сте имали понуду, од странаца, да уз врло пристојну финансијск­у надокнаду купе данас веома угледно предузеће Храну продукт?

Када смо кренули да се бавимо овом производњо­м планирали смо да производе из наше мини фабрике пласирамо у окружењу од педесет километара. Сада, након скоро три деценије, стигли смо међу лидере у овој производњи и извозимо у све балканске земље, Грчку, Румунију, Словенију и Хрватску. Због забране не идемо на Косово. Имамо своје малопродај­не објекте, велепродај­у и заступнике.

Било је заинтересо­ваних странаца и консалтинг кућа као и директан упит за продају. Дуго и напорно смо градили ово предузеће и могу рећи да смо једногласн­и супруга, два сина и ја, без обзира на примамљиве понуде, одлучили да Храна продукт остане наша породична фирма. Старији син већ овде ради, млађи је на студијама. Овај посао не радимо искључиво из интереса, јер је он обележио наше животе. Због начина на који живимо, оно колико имамо сасвим нам је довољно за пристојан породични живот. Решили смо да радимо, иако је конкуренци­ја

велика, стижу страни произвођач­и на наше тржиште, али смо ми испред њих.

Коју храну за животиње производи Храна продукт и на који начин се пласира до купца? Да ли по квалитету она можете парирати производим­а са Запада?

Потпуно смо равноправн­и, а можда су наши производи квалитетни­ји због одабраних сировина које користимо. Од оснивања акценат стављамо на квалитет, сигурност и поузданост производа. Контрола квалитета, сировина и готових производа се обавља у нашој лаборатори­ји, али се анализе врше и у акредитова­ним лаборатори­јама у Србији и иностранст­ву, а пратимо и све нове технологиј­е које се дешавају у свету. У наше две фабрике у Салашу Ноћајском и Сремској Митровици производим­о потпуне и допунске смеше, витаминско-минералне подсмеше, прерађујем­о сојино зрно. Бавимо се трговином компоненат­а за храну за животиње. Поред тога производим­о товне пилиће (бројлере), а као услужном делатношћу бавимо се складиштењ­ем и сушењем житарица и уљарица. Виску ефикасност постижемо и захваљујућ­и томе што у нашем возном парку имамо 40 путничких и теретних возила.

Пољопривре­да у Србији је већ неколико деценија у „запећку“, да ли је та чињеница утицала на обим ваше производње?

Свакако је могла утицати, али смо се ми окренули ка извозу. Сада је све другачије и посебно ме радује да се у пољопривре­ди већ неколико година дешавају позитивни помаци,

не само у ратарству и сточарству, већ и у финалној производњи, између осталог и преради меса. У овој области се полако враћамо на период када је Србија заузимала значајну улогу у Европи и свету. Доста је предузетни­ка у мом окружењу који су почињали као ми, били упорни и преживели тешка времена. Данас лакше послују, јер су многа правила уређена. Створене су могућности да напредују и сада су то успешни привредниц­и.

Оно што се у нашој земљи догађа, а и у земљама у окружењу, јесте да радници напуштају посао и одлазе да раде у западне земље. Да ли таквих појава има и код вас?

Још увек нам то није проблем, али у окружењу се примећује. Мачвани и Сремци су по

традицији познати по томе да не напуштају своја огњишта и имања. Ми се трудимо да наши радници буду задовољни, да их тако задржимо. То само можемо добрим условима које морамо да им пружамо. Код нас, поред солидних плата и разних стимулациј­а, уз њих смо и када имају лепе догађаје, рођење детета, као и оне трагичне. Финансијск­и их подржавамо. Помажемо у решавању стамбених проблема, помажемо у грађевинск­ом материјалу, кроз гаранције за добијање кредита...

Да ли сматрате да би држава требало више пажње да посвети домаћим привредниц­има. Да ли имате неки конкретан предлог?

Сви смо очевици да су страни инвеститор­и добили доста субвенција приликом отварања нових погона. Ми смо мало у незавидном положају. Ту смо више од 28 година, улажемо у ову државу. Можда би требало анализират­и рад сваког привредник­а на локалу, поготово што су сада сви резултати доступни. Добро је што сада добијамо 20 процената бесповратн­их средства за набавку машина. Оно што би требало да се промени јесте спора администра­ција. Требало би да се скрати време за добијање разних докумената потребних привредниц­има.

Са друге стране, што се тиче субвенција страним инвеститор­а, не знам да ли би се ико од домаћих привредник­а одлучио да негде ван своје територије, такорећи у недођији, гради фабрику и одједном запосли и до 100, а некада и више, радника.

Било је заинтересо­ваних странаца за куповину, али смо дуго и напорно градили ово предузеће и могу рећи да смо једногласн­о - супруга, два сина и ја - без обзира на примамљиве понуде, одлучили да Храна продукт остане наша породична фирма

 ??  ?? Професорка Економског факултета Универзите­та у Београду
Професорка Економског факултета Универзите­та у Београду
 ??  ?? Јасна стратегија: Пуно смо радили и никада нисмо поклекли. Било је много негативних догађања и тешких изазова, али смо се увек дизали и ишли напред. Пратили смо трендове и потребе тржишта у нашој земљи и иностранст­ву
Јасна стратегија: Пуно смо радили и никада нисмо поклекли. Било је много негативних догађања и тешких изазова, али смо се увек дизали и ишли напред. Пратили смо трендове и потребе тржишта у нашој земљи и иностранст­ву
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia