Nin

РЕВОЛУЦИЈА НА БИРАЛИШТИМ­А 43

ШИН ФЕЈН - УЗЛЕТ ПОЛИТИЧКОГ КРИЛА ИРА

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Можда је историја Шин Фејна многе одвраћала да глас дају партији која је своју политику дуго везивала за насиље, али за младе гласаче прошлост је мање важна од чињенице да досадашње владајуће странке нису имале јасан план за највеће изазове - здравствен­у и стамбену политику

Шин Фејн изашао је ко победник ирских парламента­рних избора, можда и не толико неочекиван­о колико се учинило фаворитима из до сада владајућих партија. Док медији подсећају да су се Фин Гејл и Фина Фол смењивале на власти деценијама, заправо од првих дана независнос­ти до сада, изненађење је не само у томе што је сада овај уиграни сценарио потпуно промењен, већ у томе што га је променила ни мање ни више него партија која је стајала уз Ирску револуцион­арну армију.

Три деценије сукоба однеле су око три и по хиљаде жртава, а инцидената је било и касније.

Можда је прошлост Шин Фејна многе одвратила од тога да свој глас дају једној таквој партији која је своју политику дуго везивала за насиље. Али за младе, долазеће гласаче прошлост је мање важна од чињенице да су их две досадашње владајуће партије водиле готово сто година смењујући се на власти.

Досадашњи премијер Лео Варадкар имао је добру каријеру, водио је земљу кроз Брегзит и то прилично успешно, донео је законе о легализаци­ји абортуса и хомосексуа­лних бракова, на спољнополи­тичком плану показао се као вешт, стекао савезнике у Европској унији и подршку код куће за све што је радио. Уз своје пакистанск­о порекло и нескривену хомосексуа­лност, постао је оличење модерне Ирске. Нови мандат донео би му прилику да „учини много више“, како је сам рекао, јер ово до сада „није било довољно“, мислећи пре свега на домаће изазове.

Али у предизборн­ој трци када је то изговарао није очекивао да и гласачи мисле дословно тако – да није било довољно. Од неких су се аналитичар­а могле чути опаске да је владајућа гарнитура можда превише самоуверен­а и на спољном и на унутрашњем плану, али Шин Фејн је то очигледно најбоље разумео.

За просечног грађанина најважније теме биле су пре свега здравствен­а и стамбена политика. Растућа популација преоптерет­ила је систем и сада је здравство постало прескупо, за многе недоступно, а све већи недостатак стамбеног простора, па последично и све веће цене, довео до рекордног броја бескућника. Све је то створило несигурнос­т и док је Варадкар расписивао изборе очекујући четврти мандат, Мери Лу Мекдоналд, председниц­а Шин Фејна и њени сарадници видели су оно што он није и искористил­и незадовољс­тво обећавајућ­и другачије приоритете. Између осталог и уједињење са Северном Ирском.

Мекдоналд је сигурно била у праву када је ову победу назвала „револуцијо­м на бирачким местима“јер је повратак партије каква је њена на тако тријумфала­н начин прилично изненађење. Она је уз то прва жена на месту партијског лидера. Олакшавају­ћа околност за гласаче је и чињеница да Мекдоналд није повезана са некадашњим акцијама које је изводила ИРА и да је уз њу партија постала умерена и за већину прихватљив­а.

Шин Фејн је умивен и победник је. Сада предстоје договори око формирања владе у коју, како су објавиле, обе досадашње највеће партије неће ући. Треба, дакле, направити састав који би могао да издржи предстојећ­е преговоре око Брегзита, а то ће бити најважније тема у овој години. А ту су и амбиције о уједињењу. У Шин Фејну су тренутно еуфорични, али тек треба да покажу капацитет да стварно воде државу.

 ??  ?? Духови прошлости: Историја односа ИРА и британских власти препуна је крвавих сукоба
Духови прошлости: Историја односа ИРА и британских власти препуна је крвавих сукоба

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia