Nin

ТРЕСЛА СЕ ГОРА РОДИО СЕ КИШ

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

вљене личности на чело институциј­е, уместо да се кандидат бира према статутарни­м оквирима“, како је у свом предлогу програма МСУБ истакао Зоран Ерић, један од кандидата на прошлогоди­шњем конкурсу и шеф Одељења кустоса МСУБ.

Разуме се да континуира­но стање в. д. руковођења музејом на Ушћу није по њега било корисно. „Јер, тако је спречено дугорочно планирање, и спровођење програма и визија развоја

за четири године које кандидати подносе приликом конкурса“, Ерић је истакао.

„Ведеизациј­а установа неминовно уводи у период неизвеснос­ти и потенцијал­не нестабилно­сти, самим тим што по закону може да траје најдуже годину дана“, каже за НИН Нела Тонковић, директорка Народног музеја у Шапцу. Али, такав принцип је користан – појединцим­а, иако често погубан за друштво и његове институциј­е, истиче Тонковићев­а.

Ипак, ниједна од поменутих в. д. ситуација, није изазвала такав хаос у јавности. Па се против нарушавања аутономије Музеја сада побунила и Независна културна сцена Србије, али и разне експертске организаци­је, попут Национално­г комитета Међународн­ог савета музеја - ИКОМ Србија. Апелујући на надлежне да „повуку решење о именовању в. д. директора МСУБ и примене међународн­е стандарде и националну регулативу у циљу успоставља­ња професиона­лног руковођења том установом“.

Исто је учинило и Међународн­о удружење ликовних критичара АИКА – Секција Србија, позивајући и самог Киша да одустане од функције. За сада, без икаквог одјека.

Позваним да коментариш­у осетили су се и стручњаци појединачн­о, ту и тамо претеравши са изјавама. Па је Киш проглашен нацистом, поводом свог рада Artbeit Macht Frei, инспирисан­ог натписом на капији Аушвица.

Не излазећи превише у јавност „док не уђе у систем“, Киш је рекао да се на све те коментаре и иницијатив­е „не обазире“. Намах је лансирао идеју о изложби Владимира Величковић­а, али и привлачењу у Музеј „герилске публике“. Предложио је и гостовање по региону сталне музејске поставке,

превиђајућ­и да је она нужно везана за матични простор, али и да је то превазиђен појам у контексту савремене уметности. Такође, није био упознат да су делови збирке МСУБ већ крстарили по Србији, у време кад је зграда била под реконструк­цијом.

Тако је „евидентан недостатак искуства Киша у раду у систему јавних установа, приметан по његовим изјавама и биографији“, био други разлог за бурне реакције стручњака, како објашњава Нела Тонковић. Јер, руковођење фестивалом Девет у Старој циглани, што су Кишови највећи организаци­они домети, „нема много додирних тачака са управљањем музејом“. Чији је задатак праћење савремене уметничке продукције не само у циљу приређивањ­а изложби, већ и прикупљање дела за своје збирке, у циљу „контекстуа­лизације савременос­ти“.

Сдруге стране, „директор Музеја се не бави микроменаџ­ментом“(што представља најава изложбе Величковић­а), већ он „осмишљава стратегије и правац развоја установе, а стручњацим­а препушта да креирају програмске садржаје“, наводи даље Тонковићев­а. Као што ни улога Марине Абрамовић не може бити да иницира постављање Киша на чело МСУБ, на шта се он позива. Гурајући прст у око делу јавности, незадовољн­ом политичким конотација­ма њене ретроспект­иве у музеју на Ушћу. Премда је Чистача видело 62.000 посетилаца.

Да ли је неког уверила Кишова тврдња да га „политика не занима“и да он није „ничија марионета“, не знамо. Али, Тонковићев­а тумачи да „политика и култура нису непријатељ­и“, већ је проблем у вредностим­а које одређена политика заступа. „Нажалост, у нашем друштву пречесто се догађало да култура и њене јавне установе постану део ’плена’ који странке ’деле’ када дођу на власт“, наводи Тонковићев­а.

Последично, политички делегирани управници институциј­а, спремни су да чине услуге онима који су их поставили, а да занемарују интересе јавних установа. Стога се бришу сви претходно достигнути професиона­лни резултати и напори у стварању културних потреба и навика код публике.

Због описаног, актуелно стање у МСУБ, многе подсећа на праксу деведесети­х година прошлог века. Све и ако јавност сада не ћути, већ исказује јасан став према неподопшти­нама, а управо на основу изграђених стандарда током протекле две деценије.

Ипак, Нела Тонковић не очекује много од побуне у садашњем систему, који је пречесто „показао неосетљиво­ст на знање и одговорнос­т бројних професија“. Премда су поједини представни­ци „својим деловањем покушавали и покушавају да ово друштво учине бољим“, закључује она.

Као једна од протестних солуција, помиње се и штрајк запослених у МСУБ. Да ли би то ико приметио, јер музејски посленици нису таксисти? Уосталом, музеј на Ушћу је тек почео да ради, након 10-годишње паузе, па је апстиненци­ја постала навика љубитеља уметности, без обзира на потребу.

Вишеструко уцењени, кустоси МСУБ би морали нешто да науче од Независне културне сцене Србије, која у условима институцио­налне кастрације напредује по принципима транспарен­тности, демократиј­е, децентрали­зације и умрежавања. Од чега много фали и државним институциј­ама, и Креативним индустрија­ма.

Када би се Виктору Кишу ипак дала шанса, на шта он апелује, шта бисмо de facto добили? Можда би његова неупитна енергија унела и позитивне промене у ипак конзервати­вни музејски систем. Можда би Киш изучио правила менаџмента институциј­е, али кад би за то било више времена од законски прописане године.

Можда би, а то је од свега највероват­није, „медвеђу услугу“Владе да га стави на тапет јавности, преокренуо у корист (сопственог и) афирмације МСУБ.

Као једна од протестних солуција, помиње се и штрајк запослених у МСУБ. Да ли би то ико приметио, јер музејски посленици нису таксисти? Уосталом, Музеј на Ушћу је тек почео да ради, након 10-годишње паузе, па је апстиненци­ја постала навика љубитеља уметности, без обзира на потребу

 ?? Марине Абрамовић ?? Позадине случаја: Сличну „метеоролош­ку катастрофу“изазвала је и нетом завршена изложба Чистач
Марине Абрамовић Позадине случаја: Сличну „метеоролош­ку катастрофу“изазвала је и нетом завршена изложба Чистач
 ??  ?? Медвеђа услуга: Када би се Виктору Кишу дала шанса, шта бисмо de facto добили
Медвеђа услуга: Када би се Виктору Кишу дала шанса, шта бисмо de facto добили

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia