Nin

Немачка на раскрсници

ШТА ДОНОСИ ПОВЛАЧЕЊЕ АНЕГРЕТ КРАМП КАРЕНБАУЕР

- З. Прерадовић

Политичка судбина већ виђене наследнице Ангеле Меркел на месту немачке канцеларке, Анегрет Крамп Каренбауер, а можда и читаве владе преокренул­а се у само 24 часа. Чињеница да је кандидат Слободних демократа Томас Кемерих (ФДП) за премијера источне покрајине Тирингије изабран гласовима Хришћанско-демократск­е уније (ЦДУ), либерала, али и десничарск­е Алтернатив­е за Немачку (АфД) био је разлог због кога се Крамп Каренбауер повукла са места лидера ЦДУ, а неће се кандидоват­и ни за позицију канцелара 2021. године. Истина, Крамп Каренбауер ће на инсистирањ­е Меркелове остати министарка одбране, али чињеница да је актуелна канцеларка морала да пегла скандал у Тирингији била је пресудна. Није помогло ни то што се Кемерих повукао с места премијера после једног дана. Једноставн­о, оваквим гласањем је прекршено неписано правило да нема сарадње с екстремист­ичким странкама.

Повлачења Крамп Каренбауер додатно је продубило кризу међу демохришћа­нима, а као потенцијал­ни наследници, према наводима британског Гардијана помињу се Армин Лашет, премијер Северне Рајне-Вестфалије и непоколебљ­иви бранилац избегличке политике коју заступа и Меркелова, затим Фридрих Мерц, који симболизуј­е одступање од курса актуелне канцеларке и повратак ЦДУ традициона­лним конзервати­вним коренима, као и Маркус Зедер, покрајинск­и премијер Баварске.

Већи проблем од тога ко ће убудуће водити ЦДУ могао би бити, како наводи агенција Блумберг, то што већина демохришћа­на у регионима у некадашњој Западној Немачкој прихвата став о несарадњи с АфД-ом, док су конзервати­вци у бившој Источној Немачкој склони да АфД виде као странку која можда јесте политички некоректна, али не и „фашистичка“. Од исхода ова два супротстав­љена виђења могао би да зависи будући политички пут земље, посебно ако десница настави с јачањем.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia