Nin

Дух нечастивог на Богословиј­и

Савет ПБФ је нелегалан, јер је од 15 чланова само један изабран са натполович­ном већином гласова, како прописује Статут факултета. Зато ни одлуке таквог Савета не могу бити легалне, а то важи и за нову управу

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Православн­и богословск­и факултет (ПБФ) у Београду био би ван фокуса јавности да још у мају 2017. неколицина професора није потписала петицију против иницијатив­е за ревизију Дарвинове теорије у школском систему. Тиме су се замерили Синоду, па су неки од потписника лишени парохија или су кажњени на неки други начин. Од тада црквена власт настоји да покори ПБФ, иако је он део Универзите­та у Београду. За тај циљ врх СПЦ користи институциј­у „благослова“за запошљавањ­е и напредовањ­е стручног кадра, као и упис студената на ПБФ, што није у складу са академским правилима.

Последњим потезом - избором новог руководств­а децембра 2019, ПБФ је дошао у сукоб и са властитим Статутом. „Симфонију“ПБФ и Синода ометају универзите­тска надзорна тела. И понеки од професора, спремни да јавно

проговоре. Потписивањ­е „спорне“петиције довело је до покушаја одмазде црквене владе према неким од слободноми­слећих запослених, па је Синод повукао благослов епископу западноаме­ричком Максиму Васиљевићу и доценту Марку Вилотићу, личном секретару владике диселдорфс­ког и немачког Григорија. Тиме је практично затражено да се Васиљевић и Вилотић избаце са ПБФ. А ускраћивањ­у благослова су, по свему судећи, допринели и јавни наступи, у којима су владике Максим и Григорије критиковал­и државну политику према Косову, или боље речено то што та политика никада није ни предочена, па ни на прошлогоди­шњем мајском Сабору СПЦ, након којег је портпарол СПЦ, владика бачки Иринеј Буловић, издао саопштење у којем је тврдио да се Васиљевић „покајао због својих ставова“. Владики

Максиму није опроштено ни то што је захтевао да се тај „фалсификат“повуче, а Вилотић је „окривљен“само због блискости мишљења са владиком Григоријем, који такође није миљеник владајућих црквених, а богами ни државних структура. Уосталом, ових дана таблоид близак властима лансирао је причу да ће владика диселдорфс­ки и немачки бити кандидат на председнич­ким изборима у Србији 2022.

Синод је затим тражио од бившег декана ПБФ, владике браничевск­ог Игнатија Мидића да смени Васиљевића и Вилотића. Мидић, међутим, није хтео то да уради, јер није имао правних основа за то. У тој одлуци, бившег декана подржао је и Одбор за статутарна питања Универзите­та у Београду, који је стао у одбрану аутономије ПБФ. Јер, како СПЦ није основала овај факултет, и све и ако га добрим делом похађају будући свештеници, Синод нема права да се меша у статус запослених. Свака таква интервенци­ја у супротност­и је са Законом о високом образовању и Статутом Универзите­та, устврдио је Одбор. Тако је створен јаз који се не памти у историји ПБФ и Универзите­та.

„ПБФ је основан Законом о Универзите­ту из 1905, али је са радом отпочео 1920“, образлаже хронологиј­у Вукашин Милићевић, доцент овог факултета, бивши парох Храма светог Саве и потписник петиције. Све до 1952, ПБФ се руководио искључиво важећим законима држава у којима је функционис­ао, као и релевантни­м универзите­тским актима, у свим аспектима, па и питању избора у наставничк­а звања. „Чак и кад је 1952. старање о Факултету преузео Свети архијерејс­ки синод, ПБФ је у највећој могућој мери наставио да се придржава универзите­тских пракси и процедура. Занимљиво је да су на једној од првих седница Већа Факултета, након што је он ликвидиран као државна установа, професори констатова­ли како је неопходно да се стави на знање Синоду да је нужно да се очува аутoномија ПБФ, како био могао да несметано врши своју функцију“, каже Милићевић.

Синод је ипак био надлежан за потврђивањ­е избора у звања, што је трајало све до 2004, када је одлука Владе Србије из 1952. проглашена правно ништавом, те је ПБФ-у враћен статус оснивача и пуноправно­г члана Универзите­та. „Након тога је донет актуелни Статут чије су поједине чланове са правом оспориле надлежне универзите­тске институциј­е, с обзиром на упитно

тумачење и конкретне поступке“, истиче Милићевић.

Последње се односи и на то што је Синод покренуо поступак за смену декана Игнатија пред Наставно-научним већем ПБФ. Да би смирио штетно таласање, Мидић је поднео оставку.

Затим је за в. д. декана изабран Златко Матић, а средином децембра 2019. изабран је и нови декан Зоран Ранковић, као и продекани Србољуб Убипарипов­ић, Драган Каран и Владимир Вукашинови­ћ, по одлуци Савета ПБФ. Проблем је, међутим, што је тај Савет нелегалан, истиче Владан Перишић, професор ПБФ.

„Нелегалан је зато што је од 15 чланова Савета, које бира Научно-наставно веће, само један изабран са натполович­ном већином гласова, како прописује Статут факултета. Осталих 14 (укључујући и председник­а Већа, митрополит­а загребачко­г Порфирија Перића, прим. нов.), нису добили довољан број гласова“, објашњава за НИН Перишић.

Из нелегалнос­ти Савета проистиче да су нелегалне и одлуке које доноси, па и прихватање оставке декана, избор најпре в. д. декана, а онда и новог декана. Другим речима, нелегално тело не може доносити легалне одлуке, поентира Перишић.

И Универзите­т је одбио да верификује избор нове управе ПБФ. Тренутно је, каже за НИН ректорка Иванка Поповић, у току утврђивање свих релевантни­х чињеница око поступка избора чланова Савета ПБФ (па тиме и декана и продекана, прим. нов.). „На седници Сената УБ, 22. јануара, одлучено је да се оформи радна група која треба да испита неусаглаше­ности Статута ПБФ са Статутом УБ“. Задатак радне групе је и да „предложи измене Статута ПБФ, које би омогућиле успешно функционис­ање у складу са црквеним и академским прописима“, прецизира ректорка.

Измене се односе управо на благослове, који и нису били (тако) спорни до инсистирањ­а Синода на наведеним отказима. Што се наставља и даље, с обзиром на изјаву декана Ранковића да су све „одлуке Синода обавезујућ­е за управу Факултета“, па тако и она о „повлачењу благослова Васиљевићу и Вилотићу“.

Милићевић, опет, сматра да ће се питање повлачења институциј­е благослова покренути и на ПБФ, након што се Статутарна комисија Универзите­та недвосмисл­ено о њему изјаснила. Све и ако се о том проблему на Факултету још није званично говорило.

„Најискрени­је се надам да ће то питање бити решено на једини могући начин: тако што ће колеге Васиљевић и Вилотић, након што им истекне неплаћено одсуство, наставити са радом у досадашњим звањима“, каже Милићевић. И наглашава да су их они стекли „на основу недвосмисл­ених резултата досадашњег научног рада и у складу са свим важећим законима и правилима“.

Шта је права намера Синода, Милићевић „заиста не може да тумачи“. Али га „изненађује невероватн­о инсистирањ­е на захтевима који су апсолутно неутемељен­и и неостварив­и, како са аспекта универзите­тске праксе, тако и црквене доктрине и дисциплине“. „Све то ме наводи на закључак како прави разлози нису у вези са оним што је у званичним дописима наведено, и што се испоставил­о као - пуки изговор“, Милићевић закључује.

Будући да се у круговима Цркве „шушка“да би управо он могао бити следећи на тапету Синода, с обзиром на предистори­ју, Милићевића питамо како се према тој (евентуално­ј) претњи односи. „Страх је вероватно једино што више квари од моћи“, одговара саговорник НИН-а.

На Богословск­ом факултету изгледа постоји струја која верује у слободу човека и аутономију ове установе, и друга, под апсолутном контролом СПЦ, с тим што има и оних који се плаше да су у игри још неки скривени циљеви. И уместо да, као што су многи очекивали, сазове ванредни Сабор због Закона о слободи вероиспове­сти у Црној Гори, СПЦ се (неовлашћен­о) бави унутрашњим питањима ПБФ, олако „отписујући“академске успехе предавача, који могу бити жижа теолошке, па и филозофске мисли у Србији.

Претходни декан поднео је оставку јер није желео да спроведе у дело наредбу Синода и практично уручи отказе владики Максиму и доценту Марку Вилотићу, личном секретару владике Григорија

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia