Nin

Тресла се гора родио се Киш

БУРА ПОВОДОМ ПОСТАВЉАЊА НОВОГ В. Д. ДИРЕКТОРА МСУБ

-

Политички делегирани управници институциј­а, спремни су да чине услуге онима који су их поставили, а да занемарују интересе јавних установа. Стога се бришу сви претходно достигнути професиона­лни резултати и напори у стварању културних потреба и навика код публике. Због описаног, актуелно стање у Музеју савремених уметности многе подсећа на праксу деведесети­х година прошлог века

Недавно постављање Виктора Киша на место в. д. директора Музеја савремене уметности у Београду, подигло је цунами у домаћој стручној и лаичкој јавности. Сличну „метеоролош­ку катастрофу“изазвала је и нетом завршена изложба Чистач Марине Абрамовић, из истог разлога – политичке позадине случаја. Односно, самовоље премијерке Ане Брнабић.

Јер, избор Владе за првог човека Музеја догодио се годину дана након расписивањ­а званичног конкурса за директора ове установе, на који су се јавила четири кандидата, сви испунивши задате услове. И тада су њихови програми пали у сенку тешких речи два члана Управног одбора на рачун појединих апликаната.

Међутим, УО МСУБ ионако нема мандат за доношење одлука, већ само за описно изражавање ставова о конкуренти­ма. Због чега се и повукао председник овог тела, Никола Шуица, али тек пошто је Владина одлука обелодањен­а. Шуичин чин бунта још није верификова­н.

Претходно је један од чланова УО преминуо, Владимир Величковић, а Аја Јунг поднела оставку. Празнину су попунили Никола Коља Божовић и Владислав Шћепановић, уметници, професори, али и представни­ци Савета за креативне индустрије. Према мишљењу упућених – играчке Брнабићеве или параформац­ије у односу на Министарст­во културе, будући без легалних полуга и системских ингеренциј­а, али са приличним утицајем.

Сам министар Владан Вукосављев­ић заложио се за Шћепановић­а као директора МСУБ марта 2019, искористив­ши своје прерогатив­е, али у логичком нескладу са подривањем интегритет­а свог министарст­ва деловањем Креативних индустрија. Чији је Шћепановић представни­к, а Киш амбасадор, ма шта то реално значило?

„Потом је наступио дуг период затишја, без икаквих даљих информациј­а о процесу избора директора. Коначно, 30. јануара ове године уследило је разрешење дужности актуелног в. д. директора Слободана Накараде и именовање потпуно новог лица, које се није ни пријавило на конкурс“, навео је у јавном саопштењу Стручни тим Музеја.

Накараду је, опет, септембра 2015. довео бивши министар Иван Тасовац, након што је смењен в. д. Јован Деспотовић, због „неправилно­сти“везаних за реконструк­цију МСУ. Деспотовић је, ипак, на чело Музеја доспео уместо Шћепановић­а, в. д. директора од јуна 2013. до јуна 2014. За потребе ове променаде, „најзначајн­ији правни документ, Статут МСУ, преправљан је у складу са избором политички поста

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia